Who is Who: Johnny Cash

who-is-who-Johnny-cash

ΠΕΜΠΤΗ, 10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Ο «Άντρας με τα Μαύρα» με τη συγκλονιστική φωνή, έζησε μια ζωή γεμάτη αναταράξεις, καταχρήσεις και τραυματικές εμπειρίες. Δύο όμως, ήταν τα μεγάλα του πάθη: η μουσική και η… June Carter. Ας γνωρίσουμε τον μελαγχολικό κόσμο του Johnny Cash...

- O Johnny Cash γεννήθηκε στο Arkansas το 1932, ο τέταρτος από επτά παιδιά. Η παιδική του ηλικία, κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν, αφού δούλευε σε βαμβακοφυτείες από τα πέντε του μαζί με τους γονείς του, που με το ζόρι τα έβγαζαν πέρα.

- Με τη βοήθεια της μητέρας του έμαθε να παίζει κιθάρα, και να τραγουδάει, επηρεασμένος κυρίως από τη gospel και την ιρλανδική μουσική, που άκουγε στο ραδιόφωνο. Το 1950 κατετάγη στην Πολεμική Αεροπορία, από όπου αποχώρησε τέσσερα χρόνια μετά και γύρισε στο Τέξας. Ένα χρόνο αργότερα, γνώρισε τη Vivian Liberto, με την οποία ερωτεύτηκαν παράφορα και παντρεύτηκαν τρία χρόνια μετά. Μαζί απέκτησαν τέσσερις κόρες.

- Το 1954, το ζευγάρι μετακόμισε στο Memphis του Tenesse, όπου ο Cash άρχισε να εμφανίζεται μαζί με τον Luther Perkins και τον Marshall Grant – γνωστούς τότε ως Tennesse Two. Η πρώτη δισκογραφική του δουλειά δεν άργησε να έρθει και το «Hey Porter» ήταν το πρώτο τραγούδι που κυκλοφόρησε.

- Ένα βράδυ την ίδια χρονιά, ο Elvis Presley βρισκόταν στο Memphis, μαζί με τον Carl Perkins και τον Jerry Lee Lewis και δούλευαν πάνω σε καινούργια κομμάτια. Ο Cash βρισκόταν επίσης, στο studio και οι τέσσερις άρχισαν να τζαμάρουν χωρίς κάποιο ιδιαίτερο σχέδιο. Ο παραγωγός Sam Phillips άφησε τις κασέτες να τρέχουν και το αποτέλεσμα κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Million Dollar Quartet».

- O επόμενος δίσκος του Cash «Folsom Prison Blues» ανέβηκε στο country Top 5 και το single «I Walk The Line» έγινε το No1 country τραγούδι της χρονιάς. Ο Cash αισθανόταν εγκλωβισμένος στη μικρή δισκογραφική Sun και ήθελε περισσότερο χώρο για να εκφραστεί. Εγκατέλειψε τον Philips και υπέγραψε με την Columbia, κυκλοφορώντας το «Don’t Take Your Guns To Town», που έγινε από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του. Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 άρχισε τις περιοδείες με το folk group Carter Family, μέλος των οποίων ήταν και η June Carter, που θα γινόταν αργότερα ο μεγάλος του έρωτας.

- Παράλληλα με την επιτυχία του, ο Cash άρχισε να πίνει και να παίρνει ναρκωτικά, κυρίως χάπια που τον βοηθούσαν να μένει ξύπνιος στις περιοδείες. Όπως ο ίδιος αργότερα δήλωσε, είχε δοκιμάσει τότε όλα τα ναρκωτικά που υπήρχαν. Η δημιουργικότητά του χτυπούσε κόκκινο εκείνη την εποχή. Το «Ring Of Fire» –γραμμένο από τη June Carter και τον Merle Kilgore- που κυκλοφόρησε, παραμένει μέχρι και σήμερα ένα από τα πιο γνωστά του τραγούδια.

- Το φλερτ του με την παρανομία -αν και ποτέ δεν εκτέλεσε κάποια ποινή στη φυλακή- ήταν έντονο. Το 1965, το φορτηγό του έπιασε φωτιά που ξεκίνησε μια πυρκαγιά σε δάσος στην Καλιφόρνια, σκοτώνοντας 49 από τους 53 κόνδορες που ζούσαν εκεί. Η αδιαφορία του Cash εξόργισε τους δικαστές που του επέβαλαν ένα γερό πρόστιμο. Μία άλλη φορά, οι αρχές τον υποψιάστηκαν για εμπόριο ναρκωτικών, καθώς είχε κρύψει χάπια στη θήκη της κιθάρας του. Παράλληλα, έτρεφε και συναισθήματα συμπάθειας για τους φυλακισμένους, δίνοντας συχνά συναυλίες μέσα σε φυλακές. Τα albums του «Johnny Cash at Folsom Prison» και «Johnny Cash at San Quentin» έχουν ηχογραφηθεί μέσα στα σωφρονιστικά ιδρύματα.

- Οι κακές του συνήθειες είχαν οδηγήσει σε μια συμπεριφορά ανυπόφορη για τους συνεργάτες του και για την πρώτη του γυναίκα. Ένας ακόμη λόγος ήταν η κρυφή σχέση που είχε συνάψει με την June Carter. Το διαζύγιο δεν άργησε να έρθει. Ο Cash αποφάσισε να σταματήσει τους πειραματισμούς με τις ουσίες, ύστερα από ένα όραμα που είδε όταν προσπάθησε να αυτοκτονήσει, στη σπηλιά Nickajack. Καθώς έμπαινε βαθύτερα στη σπηλιά και έχοντας καταναλώσει μεγάλη ποσότητα χαπιών, ήθελε απλά να βρει ένα μέρος να πεθάνει. Λιποθύμησε στο πάτωμα και λίγο αργότερα ένιωσε τη δύναμη του Θεού δίπλα του, να τον βοηθάει να βγει από τη σπηλιά. Αυτό ήταν μια αποκάλυψη για αυτόν. Η June μαζί με τις αδερφές της τον βοήθησαν να καταπολεμήσει τον εθισμό του.

- Στη διάρκεια μιας συναυλίας του στο Λονδίνο, καθαρός και αναγεννημένος Χριστιανός πια, έκανε πρόταση γάμου στη June. Μια εβδομάδα μετά, παντρεύτηκαν και απέκτησαν έναν γιο, τον John Carter Cash. Οι ουσίες όμως, δεν ήταν μια ξεχασμένη ιστορία για τον Cash, που μετά από μερικά χρόνια ξανακύλησε και αναγκάστηκε να μπει σε κλινική αποτοξίνωσης.

- Από το 1969 μέχρι το 1971 είχε το δικό του show στην τηλεόραση, το The Johnny Cash Show, στο οποίο συμμετείχαν, εκτός από τη σύζυγο του June, τον θρύλο της rockabilly Carl Perkins και τους Statler Brothers, σχεδόν όλα τα ηχηρά ονόματα της country και rock μουσικής εκείνης της εποχής, όπως ο Neil Young, ο Kenny Rogers και ο Neil Armstrong. Το show ανέδειξε και πολλά ονόματα τραγουδοποιών, όπως τον Kris Kristofferson, με τον οποίον αργότερα o Cash έφτιαξε τους Highwaymen, μαζί με τους Willie Nelson και Waylon Jennings και κυκλοφόρησαν τρία albums.

- Τη δεκαετία του ’80 o Cash παρουσίαζε προβλήματα υγείας και έναν νέο εθισμό στα χάπια. Ένιωθε ότι η δισκογραφική του εταιρεία δεν ενδιαφερόταν πια για αυτόν και τα τραγούδια του. Για να διακωμωδήσει την κατάσταση, αλλά και για να εκφράσει τον θυμό του, ηχογράφησε ένα γελοίο τραγούδι, που παρωδούσε τον εαυτό του, το «Chicken In Black», που όλως περιέργως έγινε μεγάλη εμπορική επιτυχία.

- Την επόμενη δεκαετία η καριέρα του αναγεννήθηκε. Λαμβάνοντας μέρος στην pop κουλτούρα της εποχής, δάνεισε τη φωνή του σε επεισόδιο των Simpsons, όπου έπαιξε τον εαυτό του, έπαιξε μαζί με τη γυναίκα του στη σειρά «Δόκτωρ Quinn: Μόνη στην Άγρια Δύση» και συνεργάστηκε με πολλούς καλλιτέχνες, όπως οι U2, στο κομμάτι «The Wanderer».

- Στο τέλος της δεκαετίας διαγνώστηκε με το σύνδρομο Shy-Drager, μια ασθένεια συνδεδεμένη με τον διαβήτη. Μη θέλοντας να εγκαταλείψει τη μουσική, κυκλοφόρησε δυο albums («The American III: Solitary Man» και «American IV:The Man Comes Around»). Η διασκευή του «Hurt» των Nine Inch Nails, μαζί με το συγκινητικό video, αντικατοπτρίζει τα αισθήματα μετάνοιας του Cash για τα λάθη του παρελθόντος.

- Τον Μάιο του 2003, η June Carter πέθανε από επιπλοκές στην καρδιά, στο σπίτι της. Η απώλεια ήταν δυσβάσταχτη για τον Cash, που τέσσερις μήνες μετά την ακολούθησε στο τελευταίο ταξίδι...

Ροζίνα Αράπη