Πέθανε ο Steve Ditko, ένας εκ των δημιουργών του Spider-Man

amazing-spider-man
ΔΕΥΤΕΡΑ, 09 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018

Ο θρυλικός σκιτσογράφος έγινε γνωστός για την παραγωγική συνεργασία του με τον Stan Lee στην Marvel Comics.

Ο Steve Ditko, ένας από τους μεγαλύτερους και πιο σημαντικούς καλλιτέχνες των κόμικ, πέθανε την Παρασκευή 29 Ιουνίου, στην ηλικία των 90 ετών. Ο Ditko είναι κυρίως γνωστός για την συμβολή στην δημιουργία του Spider-Man την δεκαετία του 1960 και την συνεργασία του με τον Stan Lee και την Marvel Comics.

Twitter

Γεννήθηκε το 1927 στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ σε μια εργατική οικογένεια και στράφηκε από μικρός στα κόμικ της εποχής – όπως τον Batman των Bill Finger και Bob Kane και τον Spirit του Will Eisner – και αποφάσισε να γίνει σκιτσογράφος. Αφού ολοκλήρωσε την στρατιωτική του θητεία (όπου ζωγράφιζε κόμικ για την εφημερίδα των στρατού των ΗΠΑ στην Γερμανία), άρχισε να αναπτύσσει το προσωπικό του στυλ μέχρι που τον προσλήφθηκε στην Marvel Comics από τον Stan Lee.

Εκεί αρχικά δούλευε πάνω σε κόμικ με ιστορίες τρόμου, όπως το «Marvel Tales» και «Worlds of Suspense» μέχρι που άρχισε να δουλεύει πιο στενά με τον Stan Lee. Η συνεργασία των δύο υπήρξε ιδιαίτερα εποικοδομητική και δημιουργική, με τον Lee να παρέχει ιδέες και τον Ditko να δίνει «σάρκα και οστά» με τα πρωτοποριακά σχέδια του σε μια νέα γενιά υπερηρώων.

Marvel

Η μεγαλύτερη επιτυχία των δύο ήταν αναμφίβολα η δημιουργία του Spider-Man, ο οποίος έκανε την πρώτη του εμφάνιση τον Αύγουστο του 1962, στο 15ο τεύχος της σειράς «Amazing Fantasy». Το κόμικ γρήγορα έγινε ανάρπαστο και η Marvel αποφάσισε να δημιουργήσει μια σειρά αποκλειστικά για τον Spider-Man με τον Ditko να δημιουργεί πολλούς από τους εμβληματικούς χαρακτήρες της Marvel, όπως τον Green Goblin, τον Doctor Octopus και τον Doctor Strange.

Η συνεργασία του Ditko με τον Lee έληξε απότομα το 1966, με τον σκιτσογράφο να μεταπηδά αργότερα στον μεγάλο αντίζηλο της Marvel, την DC Comics. Στην συνέχεια χρόνια ο Ditko συνεργάστηκε με πολλές ανεξάρτητες εταιρείες, ενώ κατά καιρούς επέστρεφε στην Marvel την DC ως freelancer. Παρά την τεράστια του επίδραση του στα κόμικ, ο ίδιος απέφευγε τα φώτα της δημοσιότητας και σπάνια έδινε συνεντεύξεις.