Ο έρωτας στο μικροσκόπιο της ψυχανάλυσης

o-erotas-sto-mikroskopio-tis-psuxanalusis

ΤΡΙΤΗ, 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Η Lou Andreas Salome, η διανοούμενη που ράγισε την καρδιά του Νίτσε, έγινε μούσα και ερωμένη του Ράινερ Μαρία Ρίλκε και μαθήτρια του Φρόιντ, έχει πλέον περάσει στη σφαίρα του μύθου. Μια γνωριμία με το έργο της ξεχωριστής αυτής συγγραφέως και ψυχαναλύτριας μας δίνουν τέσσερις τρεις νέοι τίτλοι, στη σειρά microMega των εκδόσεων Ροές.

Όπως επισημαίνεται στην περιγραφή των εκδόσεων: «Στο πρώτο βιβλίο με τον τίτλο «Σεξουαλικότητα και ερωτισμός» η Λου Σαλομέ (1861-1937) διατρέχει συστηματικά και τολμηρά όλες τις πτυχές των σεξουαλικών σχέσεων. Μας προκαλεί να δούμε τη σεξουαλικότητα (μας) χωρίς αναστολές – και, ταυτόχρονα, αποτυπώνει τη διανοητική «ελευθεριότητα» μιας πρωτοπόρας γυναίκας που εκφράζει τις απόψεις της με τόση ειλικρίνεια και ζέση, ώστε παραμένουν και σήμερα ακαταμάχητες.

Βιβλίο «Η σεξουαλικότητα και το εγώ»: Το μικρό αυτό δοκίμιο πρωτοδημοσιεύθηκε το 1917 – όταν ακόμη η φροϋδική αυτοψία της σεξουαλικότητας ήταν «κόκκινο πανί». Θέματα-ταμπού όπως η ομοφυλοφιλία, η αιμομιξία, ο σαδομαζοχισμός, η ηδονοβλεψία, ο παιδικός ερωτισμός, δίνουν στη μαθήτρια του Φρόυντ την ευκαιρία να κεντρίσει τη «σφηκοφωλιά των προκαταλήψεων» της εποχής της. Αλλά και της εποχής μας…

Βιβλίο: «Σκέψεις για το πρόβλημα του έρωτα»: Τι ’ναι αυτό που το λένε αγάπη; Στο κλασικό τούτο ερώτημα, η Λου Σαλομέ δίνει από το μακρινό 1900 μια απάντηση ιδιόρρυθμης διαλεκτικής. Έρωτας είναι η ολοκληρωτική ένωση δύο υπάρξεων καταδικασμένων να είναι αιωνίως ξένες! Γι’ αυτό και ενέχει πάντοτε ένα τραγικό τίμημα – «αποτελεί στην ουσία του μια τραγωδία».

Πληροφορίες: «Σεξουαλικότητα και ερωτισμός», «Η σεξουαλικότητα και το εγώ», «Σκέψεις για το πρόβλημα του έρωτα» της Lou Andreas Salome, μετάφραση: Αλέξανδρος Βέλιος, εκδ. Ροές.