Οι σχέσεις των Beatles με τον George Martin «ψυχράνθηκαν» στο «White Album»

beatles-george-martin-studio-1967
ΔΕΥΤΕΡΑ, 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

Ο «πέμπτος Beatle» πήγαινε στο στούντιο και καθόταν στο πίσω μέρος διαβάζοντας εφημερίδες και τρώγοντας σοκολάτα.

Ο συγγραφέας μιας νέας βιογραφίας ισχυρίζεται πως οι σχέσεις μεταξύ των Beatles και του George Martin ήταν τεταμένες κατά την διάρκεια των ηχογραφήσεων για το «White Album». Το βιβλίο του Womack τιτλοφορείται «Sound Pictures: The Life of Beatles Producer George Martin, the Later Years, 1966-2016» και κυκλοφορεί στις 4 Σεπτεμβρίου. Ο Martin ήταν γνωστός ως το «πέμπτο μέλος» των Beatles λόγω της σημαντικής επιρροής που είχε στο συγκρότημα ως παραγωγός όλων των δίσκων τους.

Έχοντας μιλήσει σε ηχολήπτες και οπερατέρ που εργάστηκαν στο στούντιο με τους Beatles, ο Womack γράφει στο βιβλίο του πως ο Martin πήγαινε στις ηχογραφήσεις «με έναν μεγάλο πάκο από εφημερίδες και μια τεράστια σοκολάτα». Ο παραγωγός τότε καθόταν στο πίσω μέρος του στούντιο, διαβάζοντας τις εφημερίδες του και απολαμβάνοντας την σοκολάτα του, την οποία μοιραζόταν με τους ηχολήπτες. «Έκανε ένα είδος απεργίας με σοκολάτες και εφημερίδες» σχολίασε στον Guardian ο βιογράφος.

REX/Shutterstock / David Magnus

O συνθέτης και παραγωγός, γνωστός ως ο «πέμπτος Beatle», πέθανε το 2016.

Στο βιβλίο του ο Womack εξηγεί πως οι λόγοι για τους οποίους ψυχράνθηκαν οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών ήταν δύο. Ο πρώτος έχει να κάνει με την γενικότερα αβεβαιότητα που ακολούθησε μετά τον θάνατο του μάνατζερ των «Σκαθαριών» Brian Epstein την προηγούμενη χρονιά. Ο δεύτερος έχει να κάνει με ένα άρθρο στο περιοδικό Time, σύμφωνα με το οποίο ο Martin ήταν ο «εγκέφαλος» πίσω από το εμβληματικό «Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band».

Το γεγονός ότι Martin παρουσιάστηκε στο άρθρο κατά αυτόν τον τρόπο ενόχλησε τους Beatles και αποφάσισαν να του εκφράσουν την δυσαρέσκεια τους «ξεκόβωντας» τον ουσιαστικά από την δημιουργική διαδικασία στου στούντιο. Μπορεί οι σχέσεις τους να είχαν πληγεί, αλλά τελικά τα βρήκαν μεταξύ τους αφού το συγκρότημα κατάφερε να τον πείσει να επιστρέψει στο στούντιο για τις ηχογραφήσεις του «Abbey Road».