Who is Who: Jarvis Cocker

who-is-who-Jarvis-cocker

ΠΕΜΠΤΗ, 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Ο αρχηγός των Pulp εξελίχθηκε με τα χρόνια σε μια ιερή φιγούρα της βρετανικής rock σκηνής με τη χαρακτηριστική του φωνή και την εκκεντρική παρουσία του.

- Ο Jarvis Cocker γεννήθηκε στο Sheffield. Ο πατέρας του, dj και ηθοποιός, τους εγκατέλειψε και μετακόμισε στο Sydney, αφήνοντας μόνη τη μητέρα του να αναθρέψει αυτόν και την αδερφή του. Ο Jarvis ξαναείδε τον πατέρα του όταν σε ηλικία 30 χρονών ταξίδεψε με την αδερφή του στην Αυστραλία για να τον γνωρίσει.

- Σε ηλικία 15 ετών μαζί με τον φίλο του Peter Dalton και ενώ ήταν και οι δύο μαθητές στο City School, δημιούργησαν τους Arabacus Pulp. Με πολλές εναλλαγές στα μέλη τους, άρχισαν να εμφανίζονται σε μικρές pubs. Ο ήχος τους ήταν κάτι ανάμεσα σε Abba και Fall.

- Μεγάλοι fans του ραδιοφωνικού παραγωγού John Peel, του έδωσαν ένα demo και αυτός τους χάρισε την ευκαιρία να ακουστεί το κομμάτι τους από την εκπομπή του. Παρ’ ότι άρχισαν να γίνονται γνωστοί στην τοπική σκηνή, η καταξίωση ήταν ακόμα μακριά.

- Τα αρχικά μέλη έφυγαν και ο Jarvis, μαζί με τους καινούργιους του μουσικούς, Wayne Furniss, Simon Hinkler (που αργότερα μετακόμισε στους Mission), Magnus Doyle και την αδερφή του Candida και αλλάζοντας παράλληλα, το όνομα του συγκροτήματος σε Pulp, κυκλοφόρησαν το πρώτο τους mini album με τίτλο «It» το 1982.

- Οι πρώτες δόσεις της «τρέλας» του Cocker είχαν αρχίσει ήδη να φαίνονται όταν στην προσπάθειά του να εντυπωσιάσει μια κοπέλα, ντύθηκε με στολή Spider Man και έπεσε από το παράθυρο ενός κτηρίου με αποτέλεσμα να σπάσει μερικά πλευρά και να χρειαστεί να μείνει σε αναπηρικό καροτσάκι για αρκετό καιρό. Και φυσικά, εμφανιζόταν με το καροτσάκι επί σκηνής στις συναυλίες του συγκροτήματος...

- Η μεγάλη επιτυχία για τους Pulp ήρθε με το album «His’n’Hers» το 1994 και το «Different Class» το 1995, που περιείχε και το μεγαλύτερο ίσως hit τους, «Common People». Ο Cocker είχε ήδη αρχίσει να χτίζει το προφίλ του «πειραγμένου» performer, κάνοντας ό,τι πιο τρελό μπορούσε επί σκηνής.

- Το κίνημα της brit pop ήταν «στα πάνω του» εκείνη την εποχή και οι Pulp, μαζί με τους Suede, τους Oasis και τους Blur, ζούσαν τις εποχές της μεγάλης τους δόξας.

- Τότε συνέβη κι ένα από τα πιο γνωστά περιστατικά στην ιστορία των Brit Awards. To 1996 και ενώ ο Michael Jackson βρισκόταν επί σκηνής ερμηνεύοντας το «Earth Song» μαζί με μια χορωδία παιδιών, ο Cocker ανέβηκε στη σκηνή μαζί με τον φίλο του Pet Mansell, αποκαλύπτοντας τα οπίσθια τους σε κοινή θέα. Ο Cocker συνελήφθη, αλλά αφέθηκε γρήγορα ελεύθερος. Όπως αργότερα δήλωσε ο ίδιος, το έκανε ως μια δική του μορφή διαμαρτυρίας απέναντι στο ναρκισσισμό του Jackson, που θεωρούσε τον εαυτό του ως μια μετενσάρκωση του Χριστού. Ο Τύπος αλλά και ο καλλιτεχνικός κόσμος είχε μικτές αντιδράσεις για το συμβάν. Ο Noel Gallagher των Oasis, τον θεώρησε τον απόλυτο σταρ, ενώ άλλοι ήθελαν ακόμα και να χριστεί ιππότης.

- Το 2009, μετά τον θάνατο του Jackson, όταν ρωτήθηκε για εκείνο το συμβάν, δήλωσε ότι ο θάνατος του «βασιλιά της pop» είχε λάβει τρομακτικές διαστάσεις από τα media. Όταν ρωτήθηκε αν τον θεωρούσε σημαντικό καλλιτέχνη, ο Cocker απλά απάντησε ότι... εφηύρε το moonwalk.

- Μετά την κυκλοφορία του «This Is Hardcore», ήρθε το «We Love Life», το οποίο ήταν το τελευταίο album των Pulp για τα 00s, αφού το 2003, η μπάντα αποφάσισε να κάνει ένα διάλειμμα που κράτησε περίπου οκτώ χρόνια.

- Στη διάρκεια του διαλείμματος αυτού, ο Cocker ασχολήθηκε με την προσωπική του καριέρα, κυκλοφορώντας το album «Jarvis» το 2006 και το «Further Complications» το 2009, που έλαβαν πολύ καλές κριτικές.

- Στα side projects του περιλαμβάνεται και η συμμετοχή του στην ταινία «Harry Potter and the Goblet of Fire», στην οποία εμφανίζεται ως ο τραγουδιστής του συγκροτήματος The Weird Sisters, ενώ συμμετείχε επίσης και στο soundtrack της ταινίας. Σκηνοθέτησε μουσικά videoclips, όπως το «On» του Aphex Twin και έκανε εμφανίσεις σε videos άλλων καλλιτεχνών, όπως στο «Fifteen Feet of Pure White Snow» των Nick Cave&The Bad Seeds.

- Ο Cocker έγινε και παρουσιαστής τηλεοπτικής εκπομπής, του «Journeys Into the Outside with Jarvis Cocker», στην οποία ταξίδευε σε όλον τον κόσμο, αναζητώντας ιδιαίτερους καλλιτέχνες.

- Σήμερα, ο Jarvis Cocker είναι ραδιοφωνικός παραγωγός του BBC Radio 6 Music, με στόχο -όπως δηλώνει ο ίδιος- να «επαναφέρει τη βαρεμάρα» κάθε Κυριακή.

Ροζίνα Αράπη