Κορυφαίοι Ευρωπαίοι καλλιτέχνες καλούν σε μποϋκοτάζ της Eurovision στο Ισραήλ

ken-loach-wolf-alice-brian-eno
ΔΕΥΤΕΡΑ, 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Σε ανοιχτή επιστολή ζητούν την διεξαγωγή του διαγωνισμού τραγουδιού σε χώρα με καλύτερο ιστορικό σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Wolf Alice, ο Brian Eno, οι The Knife και πολλοί άλλοι Ευρωπαίοι (και μη) καλλιτέχνες ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να μποϋκοτάρουν την τελετή της Eurovision για το 2019, σε περίπτωση που διοργανωθεί στο Ισραήλ. Ο πανευρωπαϊκός διαγωνισμός μουσικής αναμένεται να λάβει χώρα στο Ισραήλ τον ερχόμενο Μάιο, μετά την νίκη της Netta Barzilai στην περσινή διοργάνωση.

Όπως εξήγησαν στην ανοιχτή επιστολή τους που εκδόθηκε στον Guardian, οι καλλιτέχνες αρνούνται να εμφανιστούν στο Ισραήλ «μέχρι οι Παλαιστίνιοι να απολαύσουν ελευθερία, δικαιοσύνη και ίσα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους». Την επιστολή υπογράφουν ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Ken Loach, οι Olof Dreijer και Karin Dreijer των The Knife και ο Nick Seymour των Crowded House, καθώς και οι Mike Leigh, Eyal Sivan, Aki Kaurismäki, Daði Freyr, Hildur Kristín Stefánsdóttir και Moddi, μεταξύ άλλων.

AP / Armando Franca

Ο επόμενος τελικός της Eurovision αναμένεται να διεξαχθεί στο Ισραήλ μετά την νίκη της Netta Barzilai στην διοργάνωση του περασμένου Μαΐου.

Όπως σημειώνουν στην επιστολή τους οι καλλιτέχνες, η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση έχει ζητήσει την διεξαγωγή της Eurovision σε μια «μη διχαστική» τοποθεσία το 2019, ενώ τόνισαν πως πρέπει να μεταφερθεί σε μια χώρα με «καλύτερο ιστορικό ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Καταλήγοντας, οι καλλιτέχνες υπογράμμισαν πως «η αδικία διαιρεί, ενώ η επιδίωξη της αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώνει».

Η ανοιχτή επιστολή ήρθε λίγες μέρες μετά την απόφαση της Lana Del Rey να ακυρώσει την προγραμματισμένη εμφάνισή της στο φεστιβάλ Meteor στο Ισραήλ. Αρχικά, η Αμερικανίδα pop star υποστήριξε τη συμμετοχή της στο φεστιβάλ, λέγοντας πως δεν αποτελεί «πολιτική δήλωση» ή στήριξη προς την ισραηλινή κυβέρνηση, τελικά όμως αποφάσισε να αποσυρθεί από την διοργάνωση επειδή δεν ήταν εφικτό να παίξει για τους Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους θαυμαστές της.

Οι συναυλίες στο Ισραήλ αποτελούν πεδίο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ καλλιτεχνών, με τον Roger Waters των Pink Floyd να επικρίνει συχνά τους συναδέλφους του που παίζουν στη χώρα. Πρόσφατα μάλιστα είχε σχολιάσει αρνητικά τους Radiohead και τον Nick Cave, επειδή συμφώνησαν να παίξουν εκεί.

Διαβάστε την ανοιχτή επιστολή