Στη Νέα Σμύρνη χτυπάει «Το 4ο κουδούνι»

sxoliki-efimerida
ΔΕΥΤΕΡΑ, 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

Τα κεφάλια μέσα για χιλιάδες μαθητές μιας και σήμερα χτύπησε το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς. Εν όψει μάλιστα και των αλλαγών που ετοιμάζει το Υπουργείο το άγχος μικρών και μεγάλων, γονιών και δασκάλων, γιγαντώνεται για το τι μέλει γενέσθαι στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η αλήθεια είναι ότι η πολύπαθη «μέση» εκπαίδευση χρόνια τώρα λοιδορείται με αλλαγές στο πρόγραμμα διδασκαλίας, το σύστημα εισαγωγής, τον τρόπο διδασκαλίας. Από το στόχαστρο της κριτικής δεν ξεφεύγουν φυσικά ούτε οι δάσκαλοι, οι οποίοι έχουν κατά καιρούς κατηγορηθεί για ανεπάρκεια, ακαταλληλότητα, τεμπελιά.

Είναι ωστόσο κάποια σχολεία που φαίνεται να αντιστέκονται στις παραπάνω δυσκολίες. Καθηγητές που αφιερώνουν χρόνο και πέραν του διδακτικού τους ωραρίου, χωρίς φυσικά να πληρώνονται, για σχολικές δραστηριότητες και που με αυτόν τον τρόπο προσφέρουν στους μαθητές τους μια διέξοδο από το αυστηρό σχολικό πρόγραμμα.

Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η προσπάθεια των καθηγητριών κ.κ. Δώρας Χατζηβασιλείου και Αφροδίτης Καϊράκη οι οποίες επιμελούνται την σχολική εφημερίδα του 4ου Γυμνασίου Ν.Σμύρνης, «Το 4ο κουδούνι».

«Μολονότι η ιδέα δημιουργίας σχολικής εφημερίδας τριγύριζε στο μυαλό αρκετό καιρό, μόλις πριν δύο χρόνια ξεκινήσαμε να την υλοποιούμε» μας λέει η φιλόλογος Δώρα Χατζηβασιλείου, η μία από τις δύο συντονίστριες καθηγήτριες. «Κάθε χρόνο η δημοσιογραφική ομάδα μας διευρύνεται και εμπλουτίζεται με νέα μέλη. Άλλοι σκιτσάρουν, άλλοι αρθρογραφούν, υπάρχει ωστόσο και η περίπτωση μαθήτριας που αν και από πέρσυ μαθήτρια Λυκείου συνεχίζει πρόθυμα να είναι μαζί μας αναλαμβάνοντας το σημαντικό έργο της σελιδοποίησης».

Μέχρις ώρας έχουν εκδοθεί 4 τεύχη. Το φύλο διανέμεται ηλεκτρονικά και ενίοτε εκδίδεται και σε έντυπη μορφή.

«Είμαστε περήφανοι τόσο για την ένθερμη συμμετοχή των μαθητών όσο και για την αμέριστη συμπαράσταση των καθηγητών και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων» αναφέρει ο Δ/ντης του σχολείου κ. Σωτήρης Βλάχος. «Γι’ αυτό και κάθε χρόνο προσπαθούμε και πετυχαίνουμε την έκδοση τόσο της εφημερίδας μας όσο και διαφόρων άλλων «βοηθημάτων» με τη βοήθεια του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων».

Οι μικροί δημοσιογράφοι, απ’ ό,τι μας πληροφορεί η φιλόλογος του σχολείου Αφροδίτη Καϊράκη, «εργάζονται αδιάκοπα καθ’ όλη την διάρκεια του σχολικού έτους πάνω στην αναζήτηση θεμάτων και τη σύνταξη του άρθρου τους. Φυσικά οι περισσότεροι θέλουν να καταπιαστούν με τον αθλητισμό και το σινεμά, ωστόσο εμείς προσπαθούμε να τους παρακινούμε να αναζητούν και θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος, όπως είναι ο σχολικός εκφοβισμός, το αντιεμβολιαστικό κίνημα, η διατροφή των εφήβων, η οδική συμπεριφορά, η τεχνητή νοημοσύνη κ.ά.».

Αν ωστόσο ξεφυλλίσεις τα 4 τεύχη της εφημερίδας θα βρεις και πολλά άλλα ενδιαφέροντα άρθρα, από συνέντευξη του Πάνου Μουζουράκη μέχρι άρθρο για το κοινωνικό φροντιστήριο της Αρχιεπισκοπής.

«Το σημαντικότερο ίσως είναι ότι τα παιδιά μαθαίνουν να εργάζονται ομαδικά. Η φιλοσοφία του σχολείου μας, εξάλλου, είναι να εντάσσουμε ολοένα και περισσότερες δραστηριότητες που προωθούν το ομαδικό πνεύμα και την συνεργατικότητα. Έχουμε δει πώς αλληλεπιδρούν οι μαθητές μεταξύ τους και πώς διαμορφώνονται και εξομαλύνονται σχέσεις εφόσον «βάζουμε» τους μαθητές να συνεργαστούν. Και όλα αυτά μέσα στο προστατευμένο πλαίσιο του σχολείου» μας λέει η κ.Καϊράκη.