Οριστικοποιήθηκε η πώληση του «κατεστραμμένου» έργου του Banksy

banksy-love-is-in-the-bin
ΔΕΥΤΕΡΑ, 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

«Σοκαρίστηκα, αλλά σταδιακά αντιλήφθηκα πως θα έχω ένα δικό μου κομμάτι της ιστορίας της τέχνης» δήλωσε η ανώνυμη συλλέκτρια.

Ο αινιγματικός street artist Banksy δημιούργησε σάλο στον χώρο της τέχνης όταν κατέστρεψε ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του σε δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο. Όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία, ο Banksy ενεργοποίησε μέσω τηλεχειριστηρίου έναν καταστροφέα εγγράφων που ήταν ενσωματωμένος στην κορνίζα του έργου, με αποτέλεσμα να καταστρέψει το αντίγραφο του «Κορίτσι με μπαλόνι» μπροστά στα έκπληκτα μάτια των παρευρισκομένων.

Με ανάρτησή του στο Instagram, ο Banksy στη συνέχεια αποκάλυψε πώς σχεδίασε το τολμηρό εγχείρημα, διαψεύδοντας έτσι τις εικασίες ότι ήταν σκηνοθετημένο. Παράλληλα, ο street artist σχολίασε πως «η επιθυμία για καταστροφή είναι και μια δημιουργική επιθυμία». Παρά την (πιθανή;) προσπάθεια του Banksy να καυτηριάσει την οικονομική αξία της τέχνης, η κίνησή του φαίνεται πως είχε το αντίθετο αποτέλεσμα.

Σε νέα ανακοίνωσή του ο οίκος δημοπρασιών υπογράμμισε πως η πώληση στην «Ευρωπαία συλλέκτρια», η οποία είναι πελάτισσα για πολλά χρόνια, θα ισχύσει κανονικά. Παράλληλα το έργο έχει αποκτήσει νέο όνομα, το «Love is in the bin», δηλαδή «Ο έρωτας είναι στον κάδο». Η ανώνυμη συλλέκτρια από την πλευρά της σχολίασε πως αρχικά «σοκαρίστηκε» όταν είδε το έργο να καταστρέφεται «αλλά «σταδιακά άρχισα να αντιλαμβάνομαι πως θα κατέληγα με ένα δικό μου κομμάτι της ιστορίας της τέχνης».