«Νυχτερινή περίπολος» του Rembrandt: Θέλετε να δείτε τα έργα συντήρησης βήμα βήμα;

rembrandt-night-watch
ΤΡΙΤΗ, 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Οι επισκέπτες του μουσείου θα μπορούν να παρακολουθήσουν την αποκατάσταση του πίνακα που θα κρατήσει πολλά χρόνια.

Το Εθνικό Μουσείο της Ολλανδίας ανακοίνωσε πως τον Ιούλιο του 2019 θα ξεκινήσει έργα συντήρησης και αποκατάστασης στην «Νυχτερινή περίπολο», ένα από τα πιο γνωστά και αγαπητά έργα του Rembrandt van Rijn. Οι εργασίες στον πίνακα που φιλοτεχνήθηκε το 1642 αναμένονται να κρατήσουν πολλά χρόνια, αλλά το έργο θα παραμείνει στην γκαλερί του μουσείου ώστε να κοινό να μπορεί να παρακολουθήσει τη διαδικασία.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του μουσείου, Taco Dibbits, το «τεράστιο έργο» θα είναι το μεγαλύτερο που έχει αναλάβει το μουσείο και το συνέκρινε με την αποκατάσταση στις νωπογραφίες του Michelangelo στην Cappella Sistina του Βατικανού. Ο Dibbits απέφυγε να αποκαλύψει το κόστος της συντήρησης, λέγοντας πως θαδιατεθούν «εκατομμύρια» στα έργα που θα κρατήσουν αρκετά χρόνια.

Rijksmuseum

Τελευταία φορά που έγινε συντήρηση στην «Νυχτερινή περίπολο» ήταν το 1976, όταν ένας επισκέπτης βανδάλισε το έργο με ένα μαχαίρι και έσκισε τον καμβά. Οι συντηρητές του μουσείου κατάφεραν τότε να αποκαταστήσουν το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς, αλλά με τα χρόνια ορισμένες από τις παρεμβάσεις τους έχουν κιτρινίσει. Παράλληλα, οι συντηρητές παρατήρησαν πως το κάτω δεξί τμήμα του πίνακα, όπου απεικονίζεται ένα μικρό σκυλί, έχει αρχίσει να ασπρίζει. Έτσι λοιπόν πάρθηκε η απόφαση να γίνουν εκτεταμένα έργα συντήρησης και αποκατάστασης στο έργο του Rembrandt.

Στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας, που θα κρατήσει περίπου οχτώ μήνες, οι συντηρητές θα χρησιμοποιήσουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για να σκανάρουν σε μεγάλο βάθος τις στρώσεις του πίνακα, ώστε να αποφασίσουν τι ακριβώς χρειάζεται να γίνει. Η διαδικασία αυτή παράλληλα θα αποκαλύψει πολλά στοιχεία για το πώς ζωγράφιζε ο Ολλανδός καλλιτέχνης.

Στη συνέχεια θα κατασκευαστεί ένα διάφανο περίβλημα για τον πίνακα, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να παρακολουθούν τις πολύχρονες εργασίες που θα ακολουθήσουν. Ο διευθυντής του μουσείου εκτίμησε πως το αποτέλεσμα θα είναι «πολύ εντυπωσιακό» αφού ο πίνακας θα γίνει πιο ευδιάκριτος και θα αποκαλυφθούν περισσότερες λεπτομέρειες. Παράλληλα, σχολίασε πως η δυνατότητα παρακολούθησης των έργων θα είναι σαν να βρίσκεται κανείς σε «χειρουργική αίθουσα».