Το Τόκυο μέσα από τα μάτια ενός φωτογράφου

tokyokyototokyo
ΔΕΥΤΕΡΑ, 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Η πόλη του Τόκυο στο Γκάζι.

«Πακετάρεις και τρέχεις στο αεροδρόμιο να προλάβεις την πτήση για Ιαπωνία. Φτάνεις εκεί και παίρνεις το λεωφορείο για Τόκυο,  φωτογραφίζοντας καθοδόν τα τραίνα και τα φορτηγά. Στο Shinjuku ρωτάς τον δρόμο στους περαστικούς, κανένας δεν σε καταλαβαίνει γιατί κανένας δεν μιλά τη γλώσσα σου.

Περιδιαβάζεις για μέρες μέσα στην Ginza, την Asakusa, την Akihabara κοιτώντας τους περαστικούς. Ποιοι  είναι, από τι είναι φτιαγμένοι; Η ζέστη είναι αφόρητη στο τέλος του Ιουλίου.

Μετά παίρνεις την ταχεία shinkansen για το Κυότο. Ακολουθείς τους προσκυνητές στον ένα ναό μετά τον άλλο. Η πόλη είναι γεμάτη ποδήλατα. Η ζέστη εδώ είναι πιο ξηρή. Παίρνεις το shinkansen πίσω για το Τόκυο.  

Ενώ η πόλη φαίνεται να λειτουργεί άψογα, καθαρή, λαμπερή, κομψή να σε καλωσορίζει,  είναι όμως τόσο απόμακρη, απρόσιτη. Οπωσδήποτε πρέπει να μιλάς τη γλώσσα τους.

Και μετά όλα τελειώνουν. Παραήταν πολύς ο καιρός που έμεινες ή παραήταν λιγος; Τελικά, τι ήταν αυτό το ταξίδι;»

Ιωαννής Μαλέκος, Σεπτέμβριος 2018

Ο Ιωάννης Μαλέκος γεννήθηκε στην Κύπρο το 1965. Σπουδασε μηχανικός πληροφορικής και, πιο πρόσφατα, χρηματοπιστωτικά. Εχει εργαστεί στην Ελλάδα και το Βέλγιο. Από το 2003 εργάζεται για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες στον τομέα της χρηματοδότησης προγραμμάτων καινοτομίας, έρευνας και εκπαίδευσης. Η πρώτη του ατομική έκθεση έγινε στη Λευκωσία της Κύπρου τον Μάιο του 2014 με τίτλο «Αστικά Στιγμιότυπα». Εχει εκδώσει τρία φωτογραφικά αλμπουμ με τις συλλογές «Αστικά Στιγμιότυπα», «Aero» και την επίδειξη μόδας «Backstage». 

Info
Εγκαίνια 1η Νοεμβριου 2018 - Ωρα 19:30 
Χώρος Τέχνης -ισμός 
Ευπατρίδων 17 & Τριπτολέμου 7
Γκάζι

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή τα Σάββατα και Κυριακές του Νοεµβρίου από 18:00 έως 22:00 και την Παρασκευή, 2 Νοεµβρίου