Οι Massive Attack επανεκδίδουν το «Mezzanine» σε μαύρο σπρέι

massive-attack
ΔΕΥΤΕΡΑ, 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Το κλασικό trip hop άλμπουμ κωδικοποιήθηκε σε αλληλουχίες DNA και κάθε σπρέι περιλαμβάνει ένα εκατομμύριο αντίτυπα.

Το «Mezzanine» κλείνει φέτος 20 χρόνια από την κυκλοφορία του και, πέραν μιας αναμενόμενης πολυτελούς επανέκδοσης σε βινύλιο, οι Massive Attack έχουν σχεδιάσει μια πρωτοποριακή επανέκδοση σε μορφή σπρέι. Τον περασμένο Απρίλιο το trip hop δίδυμο από το Μπρίστολ είχε ανακοινώσει πως θα κωδικοποιούσε το άλμπουμ σε DNA, κάτι το οποίο και έγινε.

«Είναι ένας δημιουργικός τρόπος για να αποθηκεύσεις τον κατάλογό σου, αν και οι street artists που επιζητούν ανωνυμία μάλλον δε θα υιοθετήσουν το σπρέι με κωδικοποιημένο DNA» δήλωσε ο Robert Del Naja των Massive Attack. Το σχόλιο του Del Naja ενδέχεται να ήταν μια παραπομπή στις φήμες που τον θέλουν να είναι στην πραγματικότητα ο Banksy.

Ο Dr. Robert Grass της εταιρείας TurboBeads εξήγησε στο FACT την πολύπλοκη διαδικασία για τη δημιουργία της πρωτότυπης επανέκδοσης. Η ψηφιακή εκδοχή του άλμπουμ αρχικά μεταφράστηκε σε αλληλουχίες DNA, με την κάθε μια να αποτελείται από 105 χαρακτήρες.

Στν συνέχεια η κάθε αλληλουχία υπέστη ξεχωριστή επεξεργασία, ώστε να δημιουργηθεί ένα δείγμα συνθετικού DNA, το οποίο περιλαμβάνει πλέον το άλμπουμ σε ψηφιακή μορφή. Το DNA μετά τοποθετήθηκε σε συνθετικό γυαλί, για να διατηρηθούν στο ακέραιο οι κωδικοποιημένες πληροφορίες, προτού αναμιχθεί με την μπογιά στο σπρέι.

REX/Shutterstock

Κάθε κουτί σπρέι περιλαμβάνει περίπου ένα εκατομμύρια αντίγραφα του δίσκου και είναι ήδη διαθέσιμο για προαγορά σε περιορισμένα κομμάτια μέσω της επίσημης σελίδας των Massive Attack.