Thom Yorke: «Ζήλευα τα soundtrack του Jonny Greenwood»

thom-yorke-Jonny-greenwood Chris Pizzello
ΔΕΥΤΕΡΑ, 05 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Ο Βρετανός μουσικός μίλησε για τις εμπειρίες και τους στόχους του με τη μουσική που έγραψε για το ριμέικ του «Suspiria».

Ο frontman των Radiohead, Thom Yorke, πρόσφατα έβαλε την υπογραφή του στο πρώτο του soundtrack για ταινία, το φιλόδοξο ριμέικ του «Suspiria» από τον Luca Guadagnino.  Μιλώντας για τη νέα του δουλειά, ο Yorke αποκάλυψε πως «ζήλευε» τα soundtrack που έχει συνθέσει ο κιθαρίστας των Radiohead, Jonny Greenwood.

 Στην εμφάνισή του στην εκπομπή The Chillest Show του BBC Radio 1, ο παρουσιαστής DJ Phil Taggart ρώτησε τον Yorke εάν η δουλειά του για το «Suspiria» έγινε πιο εύκολη επειδή στο συγκρότημά του υπήρχε ήδη κάποιος με μεγάλη εμπειρία στα soundtrack. «Για να είμαι ειλικρινής με τον εαυτό μου, ζήλευα λίγο, αλλά ένιωθα πως δεν μπορούσα να το κάνω, οπότε ποτέ δεν προσπάθησα» απάντησε ο Yorke.

«Ο Jonny απλά είναι τόσο μπροστά – καταλαβαίνω πώς λειτουργεί η ενορχήστρωση, μπορεί να διαβάσει μουσική, τα έχει σπουδάσει όλα. Εννοώ πως κάθεται και μελετά μουσική. Για την τελευταία ταινία του Paul Thomas Anderson, έφυγε και διάβασε όλη τη μουσική από τα soundtrack των συνθετών της εποχής. Αυτό δε θα συμβεί με εμένα γιατί δεν μπορώ να διαβάσω μουσική» τόνισε ο frontman των Radiohead.

Στη συνέχεια ο μουσικός εξήγησε πως σε σχέση με τον συνεργάτη του στους Radiohead, ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του ακόμα «ερασιτέχνη». Η πρόταση όμως για κάτι φαινομενικά απλό, όπως το soundtrack μας ταινίας τρόμου, ήταν αρκετή για να κάνει τα πρώτα του κινηματογραφικά βήματα. Όταν τελικά ανέλαβε το project και άρχισε να γράφει μουσική, διαπίστωσε πόσο απαιτητικό και ποικιλόμορφο τελικά ήταν το έργο, καθώς χρειάστηκε να γράψει μελωδικά και χορωδιακά κομμάτια μεταξύ άλλων.