Γνωρίζουμε έθιμα και παραδοσιακά δρώμενα της χώρας στο Μουσείο Μπενάκη

tinos-2015

Τήνος, 2015

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 09 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού εγκαινιάζεται την Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 20:00 έκθεση των φωτογράφων Γιώργου Τατάκη και Μιχάλη Παππά με τίτλο «ΗΘΟΣ. Εικόνες από μιαν άλλη Ελλάδα», η οποία θα διαρκέσει από ην Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018 έως και την Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019.

Οι φωτογράφοι Γιώργος Τατάκης και Μιχάλης Παππάς, με έδρα την Αθήνα, δημιουργούν εικόνες από έθιμα και παραδοσιακά δρώμενα στην Ελλάδα. Οι εικόνες τους δημοσιεύονται διεθνώς, συμπεριλαμβανομένων των περιοδικών National Geographic, Leica’s magazines (LFI, M), VICE US κ.ά. Μαζί με άλλους δύο συνεργάτες έχουν δημιουργήσει τη συνέργεια Reflex Photographers και την πλατφόρμα https://pculiar.com, η οποία είναι ένας on line οδηγός για τέτοιου είδους δρώμενα.

Βώλακας Δράμας. Πανηγύρι του Αγίου Πνεύματος στο Φαλακρό, 2016

Η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει, για πρώτη φορά στο κοινό της Αθήνας, εικόνες τις οποίες οι δύο φωτογράφοι δημιούργησαν τα επτά τελευταία χρόνια, κατά την περιήγησή τους σε δρώμενα στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια. Η δουλειά τους αντλεί έμπνευση από εικόνες παλαιότερων master φωτογράφων, όπως οι Κ. Μάνος, Ν. Οικονομόπουλος, J. Koudelka κ.ά., αλλά και από την τριβή και την εξοικείωσή τους με τα δρώμενα αυτά και τη συγκεκριμένη κουλτούρα εν γένει.

Λευκάδα. Γιορτή της φακής στην Εγκλουβή, 2015

Η αγάπη τους για ανθρωποκεντρικές εικόνες αλλά και την ελληνική επαρχία τους ώθησε στη δημιουργία εικόνων με αφετηρία τοπικά παραδοσιακά πανηγύρια και την παραγωγή ενός περισσότερο βιωματικού έργου. Στόχος τους είναι να επικοινωνήσουν τις προσωπικές τους αναζητήσεις και τα συμπεράσματα αυτών των αναζητήσεων στο ευρύ κοινό, μέσω της τέχνης της φωτογραφίας.

Όλυμπος Καρπάθου. Πάσχα, 2016

Βασική αρχή τους είναι πως η πρωταρχική μέριμνα του φωτογράφου, όταν δημιουργεί εικόνες, είναι να μπορεί να αντιλαμβάνεται ό,τι επιδρά στον ψυχισμό του και να είναι σε θέση να επικοινωνήσει την ευαισθησία του σε κάθε σκηνή που ξεδιπλώνεται μπροστά του.

Κρήτη, Ανώγεια. Η Ζαχαρένια στο σπίτι της. 2017

Το έργο των Τατάκη - Παππά επικεντρώνεται στις αλληλεπιδράσεις των ανθρώπων, που παρά τις διαφορετικές τους προσωπικότητες, συνδέονται μεταξύ τους  μέσα από κοινές πτυχές της καθημερινότητάς τους. Πιστεύουν πως, όπως κάθε μορφή τέχνης, έτσι και η φωτογραφία αποκτά νόημα όταν είναι σε θέση να προτείνει μια διαφορετική προσέγγιση της ζωής και να αλλάξει ελαφρώς την πορεία της ανθρωπότητας προς το καλύτερο.

Αιτωλικό. Πανηγύρι Αγίας Αγάθης, 2016

Στο επίκεντρο του έργου που παρουσιάζει η έκθεση «Ήθος» βρίσκονται τα δρώμενα που τελούνται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, με ρίζες σε πανάρχαιες παραδόσεις, πτυχές της ιστορίας ή τοπικά έθιμα. Το αποτέλεσμα του φωτογραφικού ταξιδιού αναδεικνύει τα κοινά στοιχεία που ανακαλύπτει κανείς σε έθιμα τα οποία διαφέρουν φαινομενικά τόσο μεταξύ τους, όσο ένα διονυσιακό δρώμενο από μια θρησκευτική τελετουργία. Κοινός παρανομαστής τόσο των μεν όσο και των δε είναι ο ίδιος ο άνθρωπος, με τις ευαισθησίες του και τις ανάγκες του.

Καστελόριζο. Καπετάν Σταύρος Χούλης. Πάσχα, 2017

Η δουλειά των δύο φωτογράφων  προσπαθεί να αναπαραστήσει την ικανότητα των ανθρώπων να έρθουν κοντά, πέρα από τις όποιες διαφορές τους, παρουσιάζοντας έτσι μια πιο περίπλοκη αλλά ενδιαφέρουσα προσέγγιση, που τελικός της στόχος είναι να διώξει την πλήξη την οποία η ομοιογένεια των μεγάλων αστικών κέντρων έχει επιβάλει στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου.

Όλυμπος Καρπάθου. Μεταφορά των προικιών, 2016

Παράλληλες εκδηλώσεις
Στην έκθεση θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις από τους φωτογράφους Γιώργο Τατάκη και Μιχάλη Παππά τις ακόλουθες ημερομηνίες και ώρες:
Πέμπτη, 15/11 στις 18:30
Σάββατο, 24/11 στις 12:00
Κυριακή, 16/12 & 13/1/2019, στις 12:00
Για κράτηση θέσεων: Τ 210 3671014, Δευτέρα - Πέμπτη 10:00-15:00
Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις επιβαρύνει το εισιτήριο της έκθεσης κατά €2

Την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου, στις 12:00, θα πραγματοποιηθεί ομιλία της Επίκουρης Καθηγήτριας Κοινωνικής Λαογραφίας του ΕΚΠΑ Δρ Βασιλικής Χρυσανθοπούλου με θέμα: «Οι άνθρωποι και οι τόποι στον κύκλο του χρόνου και στον κύκλο της ζωής. Με αφορμή τις εικόνες των Γιώργου Τατάκη και Μιχάλη Παππά».

Info
Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού 
Κουμπάρη 1 I210 3671000
Ωράριο Λειτουργίας: Τετάρτη, Παρασκευή: 10.00–18.00, Πέμπτη, Σάββατο: 10.00-24.00, Κυριακή: 10.00-16.00, Δευτέρα, Τρίτη: Κλειστά
Τιμή εισιτηρίου έκθεσης: € 7 IΤιμή μειωμένου εισιτηρίου: €5.