Η Lady Gaga για την ψυχική υγεία: «Αντιμετωπίζουμε κρίση επικών διαστάσεων και χάνουμε μια γενιά»

lady-gaga Mario Anzuoni
ΔΕΥΤΕΡΑ, 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Η Αμερικανίδα pop star μίλησε ανοιχτά για την ανάγκη ευαισθητοποίησης αλλά και πρόληψης στα θέματα ψυχικής υγείας.

Η Lady Gaga έχει μιλήσει ανοιχτά για τα προβλήματα ψυχικής και φυσικής υγείας που έχει αντιμετωπίσει στη ζωή της και πρόσφατα τιμήθηκε από το ίδρυμα SAG-AFTRA για τις προσπάθειές της για ευαισθητοποίηση. Στην εκδήλωση τιμήθηκαν επίσης οι Jeffrey Katzenberg, Harrison Ford και Spike Lee. Η pop star βρέθηκε στην εκδήλωση για να παραλάβει το βραβείο, όπου και αναφέρθηκε στα προβλήματά της, στους φόβους της για τις νεότερες γενιές καλλιτεχνών που διστάζουν να μιλήσουν για τους αγώνες που δίνουν, καθώς και τα σχέδιά της για μελλοντικά προγράμματα.

«Χάνουμε μια γενιά νέων ανθρώπων που δεν πιστεύουν πως υπάρχει αξία στο να ακουστούν οι φωνές τους, πως ο πόνος τους δεν έχει τέλος. Και ότι η συνεισφορά τους δεν έχει μεγάλη αξία στο να προχωρήσει η κοινωνία και ο πολιτισμός. Αντιμετωπίζουμε μια κρίση επικών διαστάσεων και η αιτία της κρίσης η είναι η αδυναμία ή απροθυμία μας να είμαστε ανοιχτοί και ειλικρινείς για ένα πράγμα – την ψυχική υγεία σήμερα» δήλωσε η Gaga.

Συνεχίζοντας, εξήγησε πως όταν αναφέρεται δημόσια σε θέματα ψυχικής υγείας συχνά δεν βρίσκει ανταπόκριση, παρά το γεγονός ότι πολλοί θέλουν να πουν τα πιο σκοτεινά μυστικά τους. «Χρειάζεται να φέρουμε την ψυχική υγεία στο φως. Χρειάζεται να μοιραζόμαστε τις ιστορίες μας ώστε η παγκόσμια ψυχική υγεία να μην μένει και να χειροτερεύει στο σκοτάδι. Είναι επικίνδυνο και το ξέρουμε, μεταξύ άλλων, από τα συμβάντα πυροβολισμών και άλλα βίαια επεισόδια» συνέχισε η Αμερικανίδα pop star.

«Ελπίζω μέχρι το 2030 όλοι να έχουν τον άνθρωπό τους στον οποίο μπορούν να μιλούν και που είναι ειδικός για να τους βοηθήσει. Αγωνίζομαι για αυτό γιατί πολλοί θεωρούν ότι η ψυχική υγεία συζητιέται μόνο σε καιρό κρίσης ή όταν κάτι χρειάζεται να διορθωθεί. Θέλω να υπάρχουν ομάδες για πρόληψη» υπογράμμισε η Lady Gaga.

«Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε μόνο στο πλαίσιο γιατρών, χρεωστικές ώρες και διαμονή σε νοσοκομείο, αλλά ολιστικά, για την προστατευτική και προληπτική φροντίδα για τον εαυτό μας και τον άλλον. Έχεις ομάδα ψυχικής υγείας; Ποιος είναι σε αυτή; Ποιοι είναι οι άνθρωποι στους οποίους μπορείς να στραφείς; Ποιες είναι οι δραστηριότητες που μπορούν να ελαττώσουν το άγχος μας» συμπλήρωσε η Gaga. Η ίδια εκθείασε την ομάδα ψυχικής υγείας που έχει στο πλευρό της και εξήγησε πως έχει μάθει ότι είναι «θεραπεύσιμη», ότι μπορεί να σταματήσει να ζει «με φόβο» και πως μπορεί να αρχίσει να ζει «με θάρρος».

Καταλήγοντας, η Lady Gaga τόνισε: «Έχοντας δουλέψει όσο σκληρά μπορούσα για να πετύχω τα όνειρά μου, αργά αλλά σταθερά, οι λέξεις “ναι, ναι, ναι” και “βέβαια” έγιναν πολύ αυτόματες. Η εσωτερική φωνή έκλεισε και τώρα έχω μάθει πως είναι πολύ ανθυγιεινό. Δεν είχα την δύναμη να πω όχι».