Ο ιδρώτας αθλητών και χορευτών γίνεται τέχνη στη Στέγη

alice
ΤΡΙΤΗ, 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Το σώμα παραμένει η υψηλότερη τεχνολογία που διαθέτεις. Η Στέγη γεμίζει με κρυστάλλινα αντικείμενα τέχνης από τον ιδρώτα αθλητών και χορευτών.

Χόρεψε. Γυμνάσου. Ίδρωσε. Σε μια κουζίνα όπου ο ιδρώτας σου γίνεται κρυστάλλινο αντικείμενο τέχνης στο SWEAT ATHENS της Alice Potts. Μια έκθεση που θα σε κάνει να ιδρώσεις.

Ο ιδρώτας είναι μια έκκριση χημικών ουσιών που συνδέεται με τη θερμότητα, με το πάθος, είναι μια αντίδραση, μια θερμορύθμιση• ένα σωματικό υγρό, μέχρι τώρα ανεξέταστο από τα βλέμματα της Μόδας ή της Τέχνης. Η Άλις Ποτς έχει δημιουργήσει μια αισθητική εξερεύνηση που αγγίζει τη χημεία και την ομορφιά αυτής της εντροπίας. H συλλογή κρυστάλλινων αντικειμένων τέχνης που δημιούργησε στο μεταπτυχιακό της στο Royal College of Art από ιδρώτα αθλητών και χορευτών παρουσιάζεται στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση σε μια έκθεση, σε επιμέλεια του Σταύρου Καρέλη, σηματοδοτώντας την απαρχή της συνεργασίας της με το Ίδρυμα Ωνάση, ως Onassis Fellow. Δείτε τα έργα της, ιδρώστε στο γυμναστήριο, παρατηρείστε πώς ο ιδρώτας γίνεται κρυστάλλινο αντικείμενο τέχνης στην κουζίνα/εργαστήριο, χορέψτε στο dance floor του Sweat – Athens στον Εκθεσιακό Χώρο της Στέγης από τις 13 έως τις 27 Νοεμβρίου.

«Κάποια μέρα θα είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε τα δικά μας αξεσουάρ πάνω στο δέρμα μας».

Αυτό υποστήριξε η Άλις Ποτς, πρόσφατη απόφοιτος του Royal College of Art, όπου μαθήτευσε πλάι στη Zowie Broach, σε μια συζήτηση με τη Sarah Mower. Στο επίκεντρο της δουλειάς της είναι η εξερεύνηση της σύγκλισης μεταξύ της Μόδας, της Επιστήμης και του ανθρώπινου σώματος. Κατά τη διάρκεια της Μπιενάλε της Αθήνας, η Άλις Ποτς παρουσιάζει στο ξενοδοχείο Esperia Palace (Σταδίου 22), ένα έργο της που αναδεικνύει το εναλλακτικό μέλλον του design και videos που απεικονίζουν όσα συμβαίνουν στην έκθεσή της στη Στέγη.

Το Ίδρυμα Ωνάση πιστεύει στον άνθρωπο. Επενδύει σε πρόσωπα, όχι μόνο σε project. Εστιάζει στη σημασία του ταξιδιού, όχι μόνο στον προορισμό. Το πρόγραμμα Onassis Future, περικλείει το όραμα του Ιδρύματος Ωνάση σχετικά με την εκπαίδευση, την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη, το μέλλον των ανθρώπων. Με εξατομικευμένες υποτροφίες, residencies, και internships, το πρόγραμμα Onassis Future υποστηρίζει την απελευθέρωση των δυνάμεων που όλα τα ανήσυχα μυαλά αξίζουν. Η Αθήνα είναι η πόλη μας, η πόλη που όλοι οι άνθρωποι του σύμπαντος του Ιδρύματος Ωνάση θέλουν να εξερευνήσουν. Η Alice Potts, απόφοιτος του τμήματος μόδας και καινοτομίας του Royal College of Arts στο Λονδίνο, θα ζήσει στην Αθήνα για ένα ολόκληρο έτος, ως Onassis Fellow. Μελετώντας την ποίηση των ανθρώπινων υγρών, τον ιδρώτα ως τέχνη, η Άλις Ποτς διερευνά περαιτέρω την ανθρώπινη αθλητική ανατομία, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, καθοδηγούμενη αβίαστα από την ιστορία της Αθήνας, τις καταβολές των Ολυμπιακών αγώνων, το σώμα γεμάτο αίμα, τα μαθηματικά του ιδρώτα, εκείνο το πάθος και την εξέταση των εξαιρετικών επιδόσεων της αθλητικής προσπάθειας στην πόλη, όπου ξεκίνησαν όλα τα αθλητικά, κοινωνικά και πολιτιστικά επιτεύγματα.

Συντελεστές
Επιμέλεια: Σταύρος Καρέλης
Συντονισμός: Κωνσταντίνα Σουλιώτη
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός έκθεσης: Mark Boyce
Κείμενα: Sarah Mower
Φωτογραφίες: Nick Knight
Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Info
SWEAT – Athens της Alice Potts
14 – 27 Νοεμβρίου 2018 | Εκθεσιακός Χώρος -1 | 18:00 – 22:00
Εγκαίνια έκθεσης: Τρίτη 13 Νοεμβρίου | 19:00

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Συγγρού 107
Είσοδος ελεύθερη