Πέθανε ο Stan Lee, δημιουργός του Spider-Man, των X-Men και Avengers

stan-lee
ΤΡΙΤΗ, 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Υπήρξε ένας από τους πιο πρωτοποριακούς και εμβληματικούς συγγραφείς και εκδότες στον χώρο των κόμικς.

Ο Stan Lee, ο συνιδρυτής της Marvel Comics και δημιουργός πολλών διαχρονικών χαρακτήρων κόμικ, πέθανε στην ηλικία των 95 ετών. Σύμφωνα με άρθρο του TMZ, ένα ασθενοφόρο κλήθηκε στο σπίτι του Lee στο Χόλυγουντ Χιλς και διακομίστηκε στο Cedars-Sinai Medical Center. Η κόρη του Lee και το πρακτορείο Reuters επιβεβαίωσαν τον θάνατο. Τα τελευταία χρόνια ο Lee αντιμετώπιζε αρκετά προβλήματα υγείας και το 2016 είχε αποκαλύψει πως δεν μπορούσε πια να διαβάζει κόμικς λόγω της κακής όρασης του.

Το πραγματικό του όνομα ήταν Stanley Martin Lieber και γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1922 στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Ο πατέρας του ήταν μετανάστης από τη Ρουμανία και εργαζόταν ως ράφτης. Από μικρή ηλικία ο Lee ήταν μεγάλος θαυμαστής των ταινιών του Errol Flynn και μετά την αποφοίτησή του από το σχολείο δοκίμασε την τύχη του στο θέατρο.

Ξεκίνησε να εργάζεται στην Timely Comics της γενέτειρας του, Νέας Υόρκης, το 1939, την εταιρεία που αργότερα μετονομάστηκε σε Marvel Comics. Στην πρώτη του ιστορία - μόλις δύο σελίδες στο τρίτο τεύχος του Captain America  - υπέγραψε ως Stan Lee. Το 1942 κατετάγη στον αμερικάνικο στρατό και εργάστηκε πλάι στον βραβευμένο με Όσκαρ, Frank Capra, και τους βραβευμένους με Pulitzer, William Saroyan και Theodor Geisel (πιο γνωστός ως Dr. Seuss) στη συγγραφή εγχειριδίων και εκπαιδευτικών ταινιών.

Μετά τη θητεία του και έχοντας εργαστεί για πολλά χρόνια στον χώρο των κόμικς χωρίς την ανταπόκριση που περίμενε, ο Lee σκεφτόταν να παραιτηθεί και να αναζητήσει εργασία σε άλλο τομέα. Έπειτα από προτροπή της συζύγου του, Joan, ο Lee αποφάσισε να κάνει ένα τελευταίο κόμικ, όπως ακριβώς το φανταζόταν, πριν τα παρατήσει και το 1961 δημιούργησε τους Fantastic Four με τον Jack Kirby, με στόχο να απευθυνθεί σε ένα μεγαλύτερο, ηλιακά, κοινό.

Reuters

Η Joan Lee πέθανε το 2017, μετά από 69 χρόνια γάμου.

Οι Fantastic Four σημείωσαν τεράστια επιτυχία και αποτέλεσαν την αρχή για μια σειρά εμβληματικών χαρακτήρων τον Spider-Man, τους X-Men, τους Avengers και πάρα πολλούς άλλους. Αυτό που ξεχώρισε τους χαρακτήρες του Lee είναι πως όλοι είχαν ανθρώπινες αδυναμίες, πάθη και προβλήματα με τα οποία μπορούσαν να ταυτιστούν οι αναγνώστες – σε αντίθεση με τον σίγουρο και καλά προσαρμοσμένο Batman/Bruce Wayne της DC, ο Spider-Man/Peter Parker είχε όλες τις ανασφάλειες και φόβους ενός έφηβου. Παράλληλα οι σελίδες των κόμικ του Lee εξέταζαν πολλά κοινωνικά προβλήματα της εποχής, μέσα από την αλληγορική ματιά του. Οι μεταλλαγμένοι X-Men, για παράδειγμα, συχνά αντιμετώπιζαν προκαταλήψεις και ρατσισμό από τους απλούς ανθρώπους.

Τη δεκαετία του 1970 ο Lee πρωτοστάτησε στον αγώνα κατά της λογοκρισίας στα κόμικς, με στόχο να αποτινάξει την αντίληψη πως τα περιοδικά απευθύνονται σε παιδιά. Έτσι λοιπόν το 1971 έγραψε μια ιστορία κατά των ναρκωτικών στο Amazing Spider-Man, χωρίς την έγκριση του πανίσχυρου – τότε – Comics Code Authority. Τα τεύχη έγιναν ανάρπαστα και ο οργανισμός στην συνέχεια χαλάρωσε ορισμένες από τις κατευθυντήριες γραμμές της προς τους εκδότες.

AP/REX/Shutterstock / Reed Saxon

Χάρη στην επιτυχία των ηρώων που δημιούργησε για την Marvel Comics, ο Lee έγινε εκατομμυριούχος στα 39 του.

Όπως στην περίπτωση πολλών άλλων μεγάλων δημιουργών της εποχής, τα πνευματικά δικαιώματα των χαρακτήρων που δημιούργησε ο Lee παρέμειναν με τον εκδοτικό οίκο (την Marvel). Τη δεκαετία του 1970 ο Lee σταμάτησε να γράφει ιστορίες για να επικεντρωθεί στη διοίκηση της εταιρείας και μαζί με τον Spider-Man έγινε το «σήμα κατατεθέν» της Marvel και ως ένας άλλος Alfred Hitchcock εμφανιζόταν στις σελίδες των κόμικ για να προλογίσει ή να παρέμβει. Ο Lee μάλιστα είχε αναλάβει έναν αντίστοιχο ρόλο στις ταινίες των ηρώων της Marvel, έχοντας εμφανιστεί σε όλες (με εξαίρεση το «Logan»).

«Πίστευα πως αυτό που έκανα δεν ήταν πολύ σημαντικό. Άνθρωποι κατασκευάζουν γέφυρες και κάνουν ιατρικές έρευνες και εγώ έγραφα ιστορίες για φανταστικούς ανθρώπους που κάνουν εξωπραγματικά και τρελά πράγματα φορώντας στολές. Αλλά έχω συνειδητοποιήσει πως η ψυχαγωγία δεν είναι εύκολο να αγνοηθεί» είχε δηλώσει ο Lee στην Chicago Tribune το 2014.