Ο δολοφόνος του John Lennon μετανιώνει, νιώθει ντροπή και ζητά να αποφυλακιστεί

mark-chapman
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Mark Chapman: «Κάθε χρόνο νιώθω όλο και μεγαλύτερη ντροπή».

Ο Mark Chapman παραδέχτηκε πως κάθε χρόνο νιώθει «όλο και μεγαλύτερη ντροπή» για τη δολοφονία του πρώην frontman των Beatles, John Lennon. Ο Chapman καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση το 1980 και από το 2000 – όταν και απέκτησε το σχετικό δικαίωμα – έχει καταθέσει αίτημα αποφυλάκισης δέκα φορές. Όλα έχουν απορριφθεί.

«Πριν από 30 χρόνια δεν θα μπορούσα να πως πως ένιωθα ντροπή αλλά τώρα ξέρω τι είναι ντροπή. Είναι όταν κρύβεις το πρόσωπό σου, όταν δεν θέλεις να ζητήσεις τίποτα» δήλωσε ο Chapman στην ακροαματική διαδικασία της αίτησης αποφυλάκισης του περασμένου Αυγούστου, σύμφωνα με άρθρο του Guardian.

EPA/NYSDOCS

Ο Chapman πλέον δηλώνει μετανοιωμένος για τις πράξεις του και έχει στραφεί στην θρησκεία.

Ο Chapman δήλωσε στα μέλη του συμβουλίου πως ακόμα σκέφτεται πόσο «υπέροχη» ήταν η συμπεριφορά του Lennon την ημέρα που τον δολοφόνησε, καθώς του είχε υπογράψει ένα άλμπουμ λίγες ώρες πριν τον σκοτώσει. Παράλληλα, ο καταδικασμένος δολοφόνος τόνισε πως εκείνη την εποχή αμφιταλαντευόταν για το εάν έπρεπε να προχωρήσει με το σχέδιό του και εξέφρασε την λύπη του για την «ανόητη» πράξη του.

«Ήμουν πολύ μπλεγμένος. Θυμάμαι που σκέφτηκα “έχεις το άλμπουμ τώρα, δες το, το υπέγραψε, απλά πήγαινε σπίτι”, αλλά δεν υπήρχε περίπτωση απλά να πάω σπίτι». Ο 63χρονος κατάδικος ισχυρίστηκε πως στόχος του ήταν να αποκτήσει φήμη, καθώς δεν ένιωθε καμία έχθρα για τον Lennon, παρά το γεγονός ότι είχε οπλίσει το πιστόλι του με σφαίρες κοίλης αιχμής. Όπως εξήγησε, χρησιμοποίησε τις συγκεκριμένες σφαίρες που είναι πιο θανάσιμες για να σιγουρευτεί πως ο Lennon θα πέθαινε και δεν θα υπέφερε.

REX/Shutterstock / George Konig

Η Yoko Ono έχει ζητήσει επανειλημμένως από τις δικαστικές αρχές να μην επιτρέψουν την αποφυλάκιση του Chapman.

Το συμβούλιο τελικά απέρριψε για άλλη μια φορά το αίτημα του Chapman με την αιτιολογία πως κάτι τέτοιο αφενός δεν συνάδει με τη σοβαρότητα του εγκλήματος που διέπραξε και αφετέρου ο ίδιος μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια, αφού μπορεί να αποτελέσει στόχο για εκδίκηση. Ο Chapman θα μπορέσει να καταθέσει νέο αίτημα αποφυλάκισης σε δύο χρόνια, δηλαδή τον Αύγουστο το 2020.