Who is Who: Prince

who-is-who-prince

ΠΕΜΠΤΗ, 07 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης, με τις πολλές επιτυχίες και τα ακόμη περισσότερα ονόματα, δεν έχει σταματήσει για πάνω από 30 χρόνια να προκαλεί το κοινό, τους κριτικούς και τη μουσική βιομηχανία, ενώ και πάλι ήρθε στην επικαιρότητα με νέα κομμάτια.

- Ο Prince Rogers Nelson, όπως είναι το πραγματικό όνομα του Prince, γεννήθηκε στη Μινεσότα. Ο πατέρας του ήταν πιανίστας, από τον οποίο πήρε και το όνομα του, αφού το ψευδώνυμο του επί σκηνής ήταν «Prince Rogers» και η μητέρα του τραγουδίστρια της jazz. Στην παιδική του ηλικία υπέφερε από επιληψία και είχε συχνές κρίσεις. Μαζί με την αδερφή του, Tyka, απέκτησαν από νεαρή ηλικία ενδιαφέρον για τη μουσική.

- Όταν ήταν σε ηλικία 10 ετών, οι γονείς του χώρισαν και ο Prince μετακινούταν συνεχώς από το σπίτι του πατέρα του στο σπίτι του πατριού του. Τελικά, έμεινε στο σπίτι ενός γείτονα και έγινε φίλος με τον γιο του, τον Andre Anderson ή όπως είναι γνωστός σήμερα Andre Cymone. Μαζί συμμετείχαν σε τοπικές μπάντες, μέχρι που το 1976 ο παραγωγός Chris Moon ηχογράφησε ένα demo μαζί με τον Prince και το έδωσε στον επιχειρηματία Owen Husney. Σε ηλικία 17 ετών ο Prince είχε το πρώτο του συμβόλαιο με δισκογραφική εταιρεία, στη Warner Bros.

- To 1978 κυκλοφόρησε το πρώτο του album με τίτλο «For You», στο οποίο ο Prince έπαιζε και τα 27 όργανα που ακούγονταν και είχε γράψει όλα τα τραγούδια. Μαζί του στις συναυλίες τον συνόδευε ο Andre Cymone στο μπάσο, ο Dez Dickerson στην κιθάρα, ο Bobby Z στα drums και οι Gayle Chapman και Doctor Fink στα keyboards. Η πρώτη τους ζωντανή εμφάνιση έγινε στο Λος Άντζελες μπροστά σε στελέχη της Warner Bros, που δεν πείστηκαν από τις δυνατότητες του τραγουδιστή και θεώρησαν ότι είχε ακόμα χρόνο να αναπτυχθεί.

- Το επόμενο album του με τίτλο «Prince», έφτασε στο Νο4 του R&B πίνακα του Billboard και παρήγε τα hits «Why You Wanna Treat Me So Sad?» και «I Wanna Be Your Lover», που πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα. Το «Dirty Mind» που ακολούθησε, έγινε χρυσό και ένα χρόνο αργότερα και το «Controversy».

- Την περίοδο εκείνη άνοιγε τις συναυλίες των Rolling Stones. Παράλληλα, έφτιαξε μια side project μπάντα, τους «The Time», με τους οποίους κυκλοφόρησε τέσσερα albums. Ένα χρόνο αργότερα, κυκλοφόρησε το «1999», που έφτασε στην κορυφή των charts, ενώ το videoclip για το «Little Red Corvette» κονταροχτυπιόταν στο rotation με το «Billie Jean» του Michael Jackson.

- To όνομα της μόνιμης μπάντας του ήταν σύμφωνα με τον Prince, «The Revolution», στην οποία μετά από μερικές αποχωρήσεις, είχαν προστεθεί η Lisa Coleman και ο Brown Mark. Με αυτή τη σύνθεση, ο Prince κυκλοφόρησε το 1984 το «Purple Rain», που πούλησε πάνω από δεκατρία εκατομμύρια αντίτυπα στις Η.Π.Α. και παρέμεινε για 24 βδομάδες καρφωμένο στην κορυφή του Billboard. Το ομώνυμο film στο οποίο ο Prince κάνει το κινηματογραφικό του ντεμπούτο, κέρδισε και το βραβείο Οσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού. Ο Prince έγινε έτσι ο πρώτος καλλιτέχνης που είχε την ίδια στιγμή Νο 1 album, single και ταινία.

- Τα πράγματα δεν ήταν όμως, μόνο ρόδινα για τον Prince. Όταν η σύζυγος του Al Gore, πρώην Αντιπροέδρου των Η.Π.Α., Tipper άκουσε την κόρη της να χορεύει με τα γεμάτα ερωτισμό τραγούδια του Prince, απευθύνθηκε στην ένωση «Parents Music Resource» (η ένωση που είναι υπεύθυνη για τα αυτοκόλλητα «Parental Advisory: Explicit Lyrics») και τα albums του Prince πλέον έφεραν ένα προειδοποιητικό σήμα ακαταλληλότητας για ανηλίκους.

- Το 1986 κυκλοφόρησε το «Parade», στο οποίο υπήρχε ένα από τα μεγαλύτερα του hits, το «Kiss» . To «Parade» ήταν ουσιαστικά, το soundtrack της δεύτερης ταινίας του Prince, «Under The Cherry Moon», στην οποία εκτελούσε και χρέη σκηνοθέτη. Οι κριτικές όμως, ήταν απογοητευτικές και δίπλα στο Όσκαρ του πλέον, έπρεπε να τοποθετήσει και ένα Χρυσό Βατόμουρο για την ερμηνεία του. Οι Wendy Melvoin και Lisa Coleman απολύθηκαν, φτιάχνοντας το ντουέτο Wendy&Lisa, o Bobby Z. αντικαταστάθηκε και ο Doctor Fink παρέμεινε. Νέα μέλη προσλήφθηκαν στη θέση τους, ανάμεσά τους και η χορεύτρια Cat Glover.

- Εκτός από τα δικά του τραγούδια, επιτυχία έκαναν και καλλιτέχνες για τους οποίους είχε γράψει κομμάτια, όπως οι Bangles, που με το «Manic Monday» έφτασαν στο Νο2 των αμερικανικών charts. Επίσης, ο Prince συμμετείχε στο album της Madonna «Like A Prayer», παίζοντας κιθάρα στο ομώνυμο κομμάτι και τραγούδησε μαζί της το «Love Song».

- Ο Tim Burton του ζήτησε να γράψει ένα τραγούδι για το «Batman», το οποίο («Batdance») πήγε κατευθείαν στο Νο 1 των charts. Μια ακόμη απόπειρά του στον κινηματογράφο, ήταν το «Graffiti Bridge», το οποίο επίσης σκηνοθέτησε και κυκλοφόρησε μαζί με το ομώνυμο album του. Το φιλμ στέφθηκε με επιτυχία, παρά τις αντιρρήσεις της Warner μετά το φιάσκο του «Under the Cherry Moon». Μετά από αυτή την κυκλοφορία, τα τελευταία από τα αρχικά μέλη των Revolution, Miko Weaver και Doctor Fink αποχώρησαν.

- Το 1991 ο Prince εμφανίστηκε πρώτη φορά με τη νέα του μπάντα «The New Power Generation». Το πρώτο τους album στη νέα δεκαετία ήταν το «Diamonds and Pearls» και ένα χρόνο μετά, ακολούθησε το «Love Symbol Album», που είχε ένα σύμβολο-σήμα κατατεθέν στο εξώφυλλό του, έναν συνδυασμό του αρσενικού και του θηλυκού συμβόλου, που ο Prince υιοθέτησε ως το όνομα με το οποίο ήθελε πλέον να τον αποκαλούν. Μιας και όμως κανείς δεν μπορούσε να το προφέρει, πλέον ονομάστηκε «The Artist Formerly Known As Prince» ή απλά «The Artist».

- Την περίοδο εκείνη, ο Prince ήταν συνεχώς σε κόντρα με τη δισκογραφική του εταιρεία, τη Warner, αφού θεωρούσε ότι περιόριζε τον ίδιο και το καλλιτεχνικό του όραμα (είχαν αρνηθεί αρκετές φορές να αναλάβουν την παραγωγή σε διάφορα εγχειρήματά του και τον πίεζαν να μην κυκλοφορεί το ένα album μετά το άλλο). Ήταν επίσης, δυσαρεστημένος με το ελάχιστο promotion στο «The Love Symbol Album». Παρά τις αμφιβολίες, η Warner συμφώνησε για την κυκλοφορία του album «Come», που όμως επιβεβαίωσε όλους τους φόβους των υπευθύνων, αφού ήταν μια παταγώδης αποτυχία, πουλώντας μόνο 500.000 αντίτυπα.

- Το «The Gold Experience» που κυκλοφόρησε σχεδόν ταυτόχρονα, είχε την ίδια τύχη. Το τελευταίο του album με τη Warner ήταν το «Chaos and Disorder», που πέρασε επίσης, απαρατήρητο.

- Ελεύθερος πλέον από την πίεση της δισκογραφικής, κυκλοφόρησε το «Emancipation», ένα τριπλό cd με 36 τραγούδια, στο οποίο για πρώτη φορά, έκανε διασκευές σε γνωστά τραγούδια άλλων καλλιτεχνών, όπως το «Betcha by Golly Wow» της Joan Osborne. Την κυκλοφορία αυτή ακολούθησε το «Crystal Ball», ένα album με 5 CD, που οι fans μπορούσαν να παραγγείλουν online πριν την επίσημη κυκλοφορία.

- Παράλληλα, δε σταμάτησε να κάνει πόλεμο στις μεγάλες δισκογραφικές για την πίεση που ασκούν στους καλλιτέχνες. Σε μία από τις εμφανίσεις του μάλιστα, φόρεσε μια μπλούζα με τη λέξη «Slave», δηλώνοντας έτσι το πώς ένιωθε στη Warner.

- To επόμενο «σπίτι» του ήταν η Arista Records, στην οποία κυκλοφόρησε το «Rave Un2 The Joy Fantastic». Στην προσπάθεια να προμοτάρει το album του, ο Prince έδωσε τις περισσότερες συνεντεύξεις από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην καριέρα του, αλλά το αποτέλεσμα ήταν και πάλι απογοητευτικό.

- Το 1996 παντρεύτηκε την χορεύτρια του Mayte Garcia. Όμως, μια προσωπική τραγωδία τον σημάδεψε, όταν ο γιος τους γεννήθηκε με το σύνδρομο Pheiffer και πέθανε μετά από μια εβδομάδα. Το ζευγάρι χώρισε το 1999. Άλλες διάσημες υπάρξεις με τις οποίες έχει συνδεθεί είναι η Madonna, η Kim Basinger και η Carmen Electra.

- Το 2000 αποχωρίστηκε το «Love Symbol» και επανήλθε στο όνομα με το οποίο έγινε γνωστός. Ανακαλύπτοντας ότι το internet ήταν το μέλλον, διέθεσε τα επόμενα albums του –«The Rainbow Children» και «N.E.W.S.»- για download από την ιστοσελίδα του. Το 2004 κυκλοφόρησε το «Musicology», που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και την ίδια χρονιά ανακηρύχτηκε από το Rolling Stone ως ο καλλιτέχνης με τα περισσότερα έσοδα της χρονιάς, αφού η Musicology Tour και οι πωλήσεις του album του, του απέφεραν κέρδη 56 εκατομμυρίων δολαρίων. Το συγκεκριμένο album κέρδισε και δύο Grammy.

- Ο Prince είναι μέλος των Μαρτύρων του Ιεχωβά από το 2001. Πηγαίνει σε συγκεντρώσεις και δε διστάζει να χτυπάει και την πόρτα ανθρώπων για να συζητήσει μαζί τους για την πίστη. Είναι επίσης χορτοφάγος και μάλιστα, έχει ψηφιστεί ως ο πιο σέξι χορτοφάγος από την οργάνωση για την προστασία των ζώων PETA.

- Το 2009 μαζί με το νέο του website LotusFlow3r.com το οποίο επέτρεπε στους χρήστες να κατεβάζουν υλικό, κυκλοφόρησε και το τριπλό album «LOtUSFLOW3R» μαζί με την προστατευόμενή του, Bria Valente με την οποία είναι ακόμα ζευγάρι.

- Το τελευταίο του μέχρι στιγμής album, ήταν το «20Ten» που βγήκε το 2010. Απαγόρεψε το download του και έκλεισε και το επίσημο site του. Με μια κάπως ακατανόητη δήλωση, είπε ότι για αυτόν πλέον το internet έχει τελειώσει και δεν ήθελε η μουσική του να διατίθεται από το Itunes, αφού όλα αυτά τα gadgets δεν ήταν κάτι καλό για αυτόν και τη μουσική του. Τον Δεκέμβρη του ίδιου έτους μπήκε στο Grammy Hall Of Fame.

- Τον Ιανουάριο διέρρευσε στο twitter ένα video με ένα νέο τραγούδι του, το «Scewdriver» και αργότερα, τέσσερα νέα κομμάτια διατέθηκαν για αγορά μέσω διαδικτύου…

Ροζίνα Αράπη