Καλλιτέχνης αγόρασε έργο του Banksy σε πλειστηριασμό με στόχο να το καταστρέψει

banksy-slave-labour
ΔΕΥΤΕΡΑ, 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

«Έχουμε κουραστεί από ανθρώπους να κλέβουν την τέχνη μας από τους δρόμους και να τη μεταπωλούν» τόνισε ο αγοραστής.

Ο Ron English πρόσφατα απέκτησε μια τοιχογραφία του Banksy με στόχο να την καταστρέψει για να καταγγείλει την αγοραπωλησία της τέχνης του δρόμου. Πιο συγκεκριμένα, ο English απέκτησε το έργο «Slave Labour» για 730.000 χιλιάδες δολάρια σε πλειστηριασμό που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Λος Άντζελες.

Το έργο παρουσιάζει ένα νεαρό παιδί να γονατίζει μπροστά από μια ραπτομηχανή, στην οποία υπάρχει σειρά από βρετανικές σημαίες και εμφανίστηκε στον τοίχο ενός καταστήματος στην περιοχή Wood Green. Το έργο φέρεται να επικρίνει τη μαζική παραγωγή αναμνηστικών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και αφαιρέθηκε από τον τοίχο το 2013.

«Η σκέψη μου για αυτό το έργο είναι να το βάψω λευκό για τον καλό φίλο μου, Banksy. Μακάρι να είχα ξοδέψει περισσότερα για αυτό. Θα το βάψω άσπρο ξανά, όταν τελειώσω. Αυτό είναι ένα χτύπημα για την τέχνη του δρόμου, δεν πρέπει να είναι προς πώληση. Έχουμε κουραστεί από ανθρώπους να κλέβουν την τέχνη μας από τους δρόμους και να τη μεταπωλούν, οπότε απλά θα αγοράσω όλα όσα μπορώ να αποκτήσω και θα τα ασβεστώσω» σχολίασε ο English, ο οποίος στη συνέχεια ελπίζει να πουλήσει την ασβεστωμένη τοιχογραφία για εκατομμύρια δολάρια.

Τον περασμένο μήνα, ένα άλλο, δημοφιλές έργο του αινιγματικού street artist καταστράφηκε μετά την ολοκλήρωση της σχετικής δημοπρασίας στο Λονδίνο. Όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Banksy μέσω ενός βίντεο, είχε κρύψει έναν μηχανισμό μέσα στην κορνίζα του έργου, την οποία ενεργοποίησε με τηλεχειρισμό μετά την πώλησή του. Παρά την καταστροφή που υπέστη όμως, οι εκτιμητές του οίκου Sotheby’s σχολίασαν πως η χρηματιστηριακή αξία του έργου πολλαπλασιάστηκε, καθώς απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη ιστορική αξία.