Kurt Cobain: «Οι λευκοί δεν μπορούμε να χορέψουμε, δεν μπορούμε να ραπάρουμε»

kurt-cobain Stephen Sweet
ΤΕΤΑΡΤΗ, 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Ο frontman των Nirvana εξέφρασε την αγάπη και τους προβληματισμούς του για την rap σε μια σπάνια συνέντευξη.

Ο Kurt Cobain μπορεί να μεγάλωσε σε rock περιβάλλον, αλλά ήταν μεγάλος φαν της rap την οποία εκτιμούσε, μεταξύ άλλων, για τον πρωτοποριακό και ανατρεπτικό χαρακτήρα της. Μάλιστα, σε μια συνέντευξη που έδωσε το 1991, ήταν ιδιαίτερα καυστικός για τους λευκούς ράπερ της εποχής.

Τον Σεπτέμβριο του 1991, ο frontman των Nirvana βρέθηκε στο Τορόντο του Καναδά, όπου έδωσε μια συνέντευξη στον 21 ετών τότε Robert Lorusso για το «Nevermind». Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Lorusso ρώτησε τον Cobain σχετικά με δηλώσεις που είχε κάνει στο Billboard, όπου τόνισε πως «οι λευκοί έχουν κλέψει τους μαύρους αρκετά, ας αφήσουν τη rap μουσική στους Αφροαμερικανούς».

AP

«Ήμουν μεθυσμένος τότε; Είμαι φαν της rap μουσικής, αλλά τις περισσότερες φορές είναι τόσο μισογυνική που δεν μπορώ καν να την αντιμετωπίσω» απάντησε ο Cobain, εξηγώντας πως αν και δεν ήταν τόσο μεγάλος θαυμαστής του είδους, είχε «σεβασμό και αγάπη» για τη rap επειδή «είναι μια από τις μοναδικά πρωτότυπες μορφές μουσικής». Στη συνέχεια ο μουσικός συμπλήρωσε με σαρκαστική διάθεση πως «το να κάνει ένας λευκός rap, είναι σα να βλέπεις έναν λευκό να χορεύει – δεν μπορούμε να χορέψουμε, δεν μπορούμε να ραπάρουμε».

Αξίζει να σημειωθεί πως εκείνη την εποχή μεσουρανούσαν hip hop συγκροτήματα όπως οι N.W.A. και Public Enemy με έντονο κοινωνικό και πολιτικοποιημένο στίχο, ενώ στα charts βασίλευαν ακόμα οι πιο «εύπεπτοι» Vanilla Ice και Marky Mark. Ενδεχομένως ο Cobain να μην ήταν τόσο καυστικός στα σχόλιά του για τους λευκούς ράπερ, εάν προλάβαινε τους πιο σύγχρονους Eminem, τον Aesop Rock ή τον Sage Francis.

REX/Shutterstock / Stephen Sweet

Πέραν όμως της rap μουσικής, ο Cobain αναφέρθηκε στη διαδικασία των συνεντεύξεων που δίνει με τους Nirvana, τονίζοντας πως βαριέται να απαντά συνεχώς τις ίδιες ερωτήσεις. Επειδή οι Nirvana δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστοί εκείνη την εποχή, οι δημοσιογράφοι δίσταζαν να ξεφύγουν από την «πεπατημένη» και εστίαζαν σε εύκολα θέματα, αναφέροντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι το συγκρότημα έφυγε από μια ανεξάρτητη δισκογραφική για μια μεγάλη. «Έγινε και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό, οπότε δεν έχει νόημα να το αναλύσουμε» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Cobain.

Ακούστε όλη τη συνέντευξη του Kurt Cobain.