Παραμένουν στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης οι «Πριγκίπισσες»

paramenoun-sto-mouseio-kukladikis-texnis-oi-prigkipisses

Έλασμα μηνοειδούς σχήματος 950 π.Χ. περίπου. Χρυσός Αρχαιολογικό Μουσείο Ερέτριας Φωτογραφικό Αρχείο ΙΑ΄ ΕΠΚΑ©. Φωτογράφος: Ειρήνη Μιέρη ©

ΠΕΜΠΤΗ, 14 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

Οι «Πριγκίπισσες της Μεσογείου» ικανοποιώντας τις απαιτήσεις του κοινού, παραμένουν μέχρι και τις 8 Μαΐου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, κουβαλώντας την «αυγή της ιστορίας τους».

Η αρχαιολογική έκθεση «Πριγκίπισσες της Μεσογείου», που διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Κρήτης και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΔΜΕΕΠ), συνεχίζει να υποδέχεται το κοινό μέχρι και την Τετάρτη 8 Μαΐου στο κτίριο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, παρουσιάζοντας την ιστορία και τη συμβολή της γυναίκας στον πολιτισμό μέσα στους αιώνες.

Αρχόντισσες ή πριγκίπισσες, ιέρειες ή θεραπεύτριες και μάγισσες, γυναίκες με κύρος γένους ή γνώσης, ντόπιες, που ξεχώρισαν ή άλλες, που παρέλαβαν και υιοθέτησαν πολιτισμικά στοιχεία άλλων κοινωνιών, ακόμα και από άνδρες που οι ίδιες παντρεύτηκαν στην πατρίδα τους (ντόπιους ή ξένους) ή ακόμη και αυτές που για λόγους επιγαμίας ή άλλους, ταξίδεψαν από τη μια περιοχή σε μια άλλη, είναι οι γυναίκες αυτές οι οποίες εξετάζει η έκθεση «Πριγκίπισσες της Μεσογείου στην αυγή της Ιστορίας» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Μέσα από τις ιστορίες τους φαίνεται ευκρινέστερα, η συμμετοχή των γυναικών στη δημιουργία ανοιχτών πολιτισμικών οριζόντων για τις περιόδους που εξετάζουμε (από τον 10ο έως τον 5ο αιώνα π.Χ), όπως και γενικότερα η συμμετοχή της γυναίκας στην ανάπτυξη του αρχαίου μεσογειακού πολιτισμού.

Στην έκθεση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Προεδρίας της Ιταλικής Δημοκρατίας, θα παρουσιαστούν 24 σύνολα από ταφές γυναικών από την Ελλάδα (Αττική, Εύβοια, Μακεδονία, Κρήτη), την Κύπρο, τη Νότια Ιταλία και την Ετρουρία.

Μέσα από τις ταφές που έχουν επιλεχθεί, η συγκέντρωση πλούτου και κτερισμάτων από τη μια μεριά, αλλά και η συγγένεια των ταφικών εθίμων από την άλλη, δημιουργούν ένα ιδεολογικό ρεύμα και μια κοινωνική διάσταση, καθώς φαίνεται ότι οι γυναίκες αυτές υψηλού κύρους στις κοινωνίες τους, υπήρξαν φορείς μεταφοράς πολιτισμικών και ιδεολογικών στοιχείων.

Η επιλογή, με αντικείμενα από συγκεκριμένες υπαρκτές γυναίκες (δεν έχει να κάνει δηλαδή με μυθικές ή άλλες μορφές) είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της έκθεσης, καθώς δίνει μια πραγματική, χειροπιαστή διάσταση όπου πρωταγωνιστούν συγκεκριμένες νεκρές και επομένως, το ανθρώπινο στοιχείο είναι καθοριστικό. Δίνεται έτσι η ευκαιρία να συζητηθούν ερμηνευτικά ζητήματα και προσεγγίσεις του γυναικείου ρόλου στις κοινωνίες της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου, μέσα από απτά στοιχεία.

Τα 24 σύνολα, που θα παρουσιαστούν, αποτελούνται από χάλκινα αγγεία και σκεύη, φαγεντιανά και γυάλινα αγγεία, πήλινα, χάλκινα, ελεφαντοστέινα ειδώλια, σκεύη χάλκινα ή σιδερένια [αρύταινες (βαθιές κουτάλες για την άντληση νερού), κοχλυάρια (μικρά κουταλάκια για την επάλειψη καλλυντικών), ομοιώματα αμαξιδίων κ.λπ.], αλλά και κοσμήματα: πόρπες από χαλκό, σίδηρο ή άργυρο και πολύτιμους λίθους, μερικές σε μεγέθη απίστευτα (ύψους 20 εκατοστών) με ρόδια χρυσά ή πλάκες από χρυσά πτηνά, καρδιοφύλακες χάλκινους, ζώνες χρυσές, χάλκινες κ.λπ, περικάρπια και περιβραχιόνια από χρυσό κ.λπ, ένας ολόκληρος κόσμος τέχνης και πλούτου, δόξας, ιδεών και πίστεων, από έναν γυναικείο κόσμο στην αυγή της ιστορίας.

Διάδημα Α΄ μισό 7ου αι. π.Χ. Χαλκός, υαλόμαζα, ήλεκτρο, όστρεο. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Σιρίτιδας Από το Alianello. Tάφος 315, Basilicata Φωτογραφικό Αρχείο, Εφορεία Αρχαιοτήτων της Basilicata © Mε την ευγενική παραχώρηση του Υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλίας, Διεύθυνση Πολιτιστικών Αγαθών της Basilicata, Εφορεία Αρχαιοτήτων της Basilicata.

Ακόμη, από ταφή στο Verruchio της Ιταλίας θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά εκτός Ιταλίας και ο περίφημος ξύλινος θρόνος της νεκρής πριγκίπισσας, ενώ συνολικά θα παρουσιαστούν πάνω από 500 αρχαία αντικείμενα.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν αναλάβει ο Νίκος Σταμπολίδης, καθηγητής και Διευθυντής ΜΚΤ και η Δρ. Μιμίκα Γιαννοπούλου, Αρχαιολόγος ΜΚΤ.

Πληροφορίες: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Β.Σοφίας και Ηροδότου 1 (υπάρχει και είσοδος από την οδό Νεοφύτου Δούκα 4), www.cycladic.gr , διάρκεια έκθεσης: μέχρι την Τετάρτη 8 Μαΐου, ώρες λειτουργίας: Δευτέρα- Τετάρτη- Παρασκευή- Σάββατο: 10.00 με 17.00, Πέμπτη: 10.00 με 20.00, Κυριακή: 11.00 με 17.00, Τρίτη κλειστό, γενική είσοδος 7 ευρώ (Δευτέρα 3,5 ευρώ), τηλ: 210 7228321-3.