Η rap μουσική στο στόχαστρο του Vladimir Putin

vladimir-putin Semen Lixodeev
ΤΡΙΤΗ, 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

«Πρέπει να την καθοδηγήσουμε και να την κατευθύνουμε» τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, για να αποτρέψει «την υποβάθμιση του έθνους».

Ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, ανακοίνωσε πως δεν θέλει να απαγορεύσει την rap μουσική στη χώρα του, αλλά να την ελέγξει ώστε να αποτρέψει «την υποβάθμιση του έθνους». Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο συζήτησης με πολιτιστικούς συμβούλους, σε σχέση με την πρόσφατη σύλληψη του δημοφιλούς και ανατρεπτικού ράπερ, Husky.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ακυρωθεί πολλές συναυλίες στη χώρα, όπως της 20χρονης pop star, Monetochka, του rock συγκροτήματος, Friendzona και του dance σχήματος, IC3PEAK. Πολλοί διοργανωτές έχουν δεχτεί απειλητικά τηλεφωνήματα, ενώ πολλοί καλλιτέχνες κάνουν λόγο για ένα «κυνήγι μαγισσών».

Στη ζωντανή μετάδοση της ομιλίας του, ο Putin εξήγησε πως δεν έχει στόχο να απαγορεύσει την rap μουσική, αλλά «πρέπει να την καθοδηγήσουμε και να την κατευθύνουμε» ενώ συμπλήρωσε ότι «το πώς θα το κάνουμε, πώς θα αναλάβουμε δράση και θα δώσουμε την απαραίτητη κατεύθυνση είναι το πιο σημαντικό ζήτημα».

Συνεχίζοντας, ο Ρώσος πρόεδρος εκτίμησε πως η rap μουσική «είναι βασισμένη σε τρεις πυλώνες: το σεξ, τα ναρκωτικά και την διαμαρτυρία. Η μεγαλύτερη ανησυχία ανάμεσα σε όλα αυτά είναι τα ναρκωτικά. Είναι προφανές. Αυτή είναι η πορεία προς την υποβάθμιση του έθνους». Παράλληλα ο Putin υποσχέθηκε πως θα συζητήσει το θέμα εκτενέστερα με τους υπουργούς του.

Reuters

Οι Pussy Riot δεν έχουν κρύψει την «αγάπη» τους για τον Ρώσο πρόεδρο και την εκκλησία.

Πέραν των γνωστών για τις προκλητικές παρεμβάσεις, Pussy Riot, η underground rap σκηνή της Ρωσίας έχει γνωρίσει μεγάλη άνθιση και παγκόσμια απήχησητα τα τελευταία χρόνια, καθώς εκφράζει την απογοήτευση της νεολαίας για το πολιτικό σύστημα και την έλλειψη προοπτικής και ελπίδας. Ανάμεσα σε αυτούς είναι ο Husky, ο οποίος είναι ιδιαίτερα καυστικός με τις ρωσικές αρχές στα τραγούδια του για αυτό και πρόσφατα του επιβλήθηκε 12ήμερη ποινή φυλάκισης για «χουλιγκανισμό».