Πάουλο Κοέλιο: «Εσείς δημιουργήσατε τον πυρήνα του πολιτισμού μας»

paoulo-koelio-eseis-dimiourgisate-ton-purina-tou-politismou-mas

ΠΕΜΠΤΗ, 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

Ο Πάουλο Κοέλιο βρέθηκε στην Αθήνα για να εκφράσει τη συμπαράστασή του προς τους δοκιμαζόμενους από την κρίση Έλληνες και το click@Life ήταν εκεί.

Ο Πάουλο Κοέλιο έχει διατηρήσει την «καρδιά του χίπη» από τα νεανικά του χρόνια και την αγάπη του για τα ταξίδια. Κάθε χρόνο κανονίζει μια συνάντηση με τους θαυμαστές του σε διαφορετική χώρα για να γιορτάσουν μαζί την ημέρα του προστάτη του, του Αγίου Ιωσήφ. Πέρυσι ήταν η Ιταλία, φέτος όμως επέλεξε την Ελλάδα που βρίσκεται στο επίκεντρο αρνητικής δημοσιότητας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. «Είναι ο δικός μας τρόπος να δείξουμε τον σεβασμό προς την χώρα σας, την κουλτούρα και τους ανθρώπους της», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο διάσημος συγγραφέας του «Αλχημιστή».

Οι 80 από τους 100 φίλους και αναγνώστες του Κοέλιο που τον ακολούθησαν στην Αθήνα, επισκέπτονται για πρώτη φορά την Ελλάδα. Ο διάσημος Βραζιλιάνος συγγραφέας τόνισε ότι η παρουσία του στη χώρα μας δεν έχει το χαρακτήρα της προώθησης του βιβλίου του «Το χειρόγραφο της Άκρα» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδ. Λιβάνη.

Στο φακό του click@Life μπορείτε να παρακολουθήσετε ορισμένες από τις δηλώσεις του Πάουλο Κοέλιο αλλά και την απάντησή του στο ερώτημά μας, κατά πόσο το νέο του μυθιστόρημα αντανακλά το δικό του αγώνα ενάντια στο φόβο.

Ντυμένος στα μαύρα, χαμογελαστός και γεμάτος αυτοπεποίθηση, ο Πάουλο Κοέλιο στις δηλώσεις του προς τους Έλληνες δημοσιογράφους απέφυγε να απαντήσει σε οικονομικού περιεχομένου ερωτήσεις, σχολιάζοντας καυστικά ότι οι οικονομικοί αναλυτές λειτουργούν πλέον σαν τους αστρολόγους, δηλαδή επιβεβαιώνονται στις προβλέψεις τους κατά τύχη. Ως προς το νέο του μυθιστόρημα, εξήγησε ότι δεν είναι συμπτωματικό το γεγονός ότι προτίμησε να επιλέξει έναν Έλληνα Κόπτη ως κεντρικό ήρωα.

«Το χειρόγραφο της Άκρα» διαδραματίζεται μια μέρα πριν από την εισβολή των Σταυροφόρων στην Ιερουσαλήμ το 1099. Καθώς η αγωνία κορυφώνεται για την επικείμενη σύγκρουση, ένας Έλληνας Κόπτης συγκεντρώνει τους-προερχόμενους από διαφορετικά θρησκευτικά δόγματα- ανθρώπους της πόλης και τους ενθαρρύνει να θυμηθούν τις δοκιμασμένες αξίες που μπορούν να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ζωής.

Ο αποσπασματικός χαρακτήρας του βιβλίου, ήταν εξαρχής το ζητούμενο για τον συγγραφέα, καθώς ήθελε να το γράψει με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να αναπαραχθεί και να διαβαστεί εύκολα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μικρές προτάσεις, στυλ γραφής που παραπέμπει σε Ανατολίτικη Φιλοσοφία, παραλλαγμένα αποσπάσματα από θρησκευτικά και φιλοσοφικά κείμενα, αποτελούν τη βάση για το «Χειρόγραφο της Άκρα».

Ο συγγραφέας μοιάζει να θέλει να παρουσιάσει στον αναγνώστη του «ένα απόσταγμα σοφίας» που να λειτουργεί ως πυξίδα στην καθημερινή ζωή και τις δυσκολίες της.

«Τι είναι η γνώση; Δεν είναι η απόλυτη αλήθεια για τη ζωή και το θάνατο, αλλά αυτό που μας βοηθά να ζήσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της καθημερινής ζωής. Δεν είναι η ευρυμάθεια που προσφέρουν τα βιβλία που χρησιμεύει μόνο για να τροφοδοτεί ατέρμονες συζητήσεις για όσα συνέβησαν ή θα συμβούν, αλλά η σοφία που υπάρχει στην καρδιά των καλοπροαίρετων αντρών και γυναικών», αναφέρει ο Έλληνας Κόπτης στο βιβλίο του Κοέλιο.

Ο διάσημος συγγραφέας, με τα εκατομμύρια θαυμαστών σε όλο τον κόσμο, φιλοδοξεί να προσφέρει ορισμένα ψήγματα σοφίας στο Twitter και στο Facebook. Εξακολουθεί να υπερασπίζεται την διάσημη φράση του περί «συνομωσίας του σύμπαντος» αλλά και το δικαίωμά μας να διεκδικούμε με πείσμα τα όνειρά μας. Ακόμα και όταν οι Σταυροφόροι χτυπούν την πόρτα μας...

Πληροφορίες: «Το χειρόγραφο της Άκρα» του Πάουλο Κοέλιο, εκδόσεις Λιβάνη.

Ρεπορτάζ, επιμέλεια: ΜΑΝΙΑ ΣΤΑΪΚΟΥ.Πλάνα-μοντάζ: ΒΑΝΙΑΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ