To Spotify έφτασε σε συμβιβασμό για τα πνευματικά δικαιώματα καλλιτεχνών

spotify-smartphone Denys Prykhodov
ΔΕΥΤΕΡΑ, 24 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Neil Young, Stevie Nicks, Tom Petty και πολλοί άλλοι αξίωναν αποζημίωση της τάξης των 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τον περασμένο Δεκέμβριο μια ομάδα καλλιτεχνών κατέθεσε μήνυση κατά του Spotify, ζητώντας 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια με τον ισχυρισμό πως η πλατφόρμα streaming δεν είχε τις κατάλληλες άδειες για περίπου 10.000 τραγούδια στον κατάλογο της.

Στην ομάδα καλλιτεχνών της Wixen Music Publishing συμπεριλαμβάνονται ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής βιομηχανίας, όπως ο Neil Young, ο Rivers Cuomo των Weezer, η Kim Gordon των Sonic Youth, η Stevie Nicks, ο Zach De La Rocha και Tom Morello των Rage Against The Machine, ο Dan Auerbach των The Black Keys, η οικογένεια του Tom Petty και πλήθος άλλων.

EPA-EFE/REX/Shutterstock

Σύμφωνα με μια κοινή ανακοίνωση των δύο πλευρών, βρέθηκε συμβιβασμός ώστε να μην προχωρήσει η υπόθεση στα δικαστήρια. «Η κατάληξη της εν λόγω δικαστικής διαφοράς είναι μέρος μιας ευρύτερης εταιρικής σχέσης μεταξύ των πλευρών, η οποία δίκαια και λογικά επιλύει τις νομικές αξιώσεις της Wixen Music Publishing, σχετικά με την προηγούμενη αδειοδότηση του καταλόγου της Wixen και δημιουργεί μια αμοιβαία συμφέρουσα σχέση για το μέλλον» σημειώνει η ανακοίνωση, χωρίς να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες.

Παρά το γεγονός ότι το Spotify έχει εξέχουσα θέση στον χώρο του streaming, πολλοί καλλιτέχνες έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους με τις πρακτικές και κανονισμούς της πλατφόρμας. Η Taylor Swift μάλιστα είχε αφαιρέσει όλο τον κατάλογο της από το Spotify το 2014, για να τον επαναφέρει πέρσι, αφού άλλαξε το σχετικό συμβόλαιο και έλαβε τις σχετικές διαβεβαιώσεις.