Δισκοκριτική: «Old Sock» Eric Clapton

diskokritiki-old-sock-eric-clapton

ΤΡΙΤΗ, 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

Ο θρυλικός 67άχρονος κιθαρίστας, συνθέτης και τραγουδιστής Eric Clapton, επανέρχεται δυναμικά στις συναυλίες αλλά και τη δισκογραφία με νέα στούντιο δουλειά, η οποία φέρει τον τίτλο «Old Sock».

Το 21ο στούντιο άλμπουμ του Clapton περιλαμβάνει δυο νέα τραγούδια, το «Every Little» και το «Gotta Get Over» μαζί με δέκα διασκευές αγαπημένων του τραγουδιών, όπως τα «Further On Down The Road» των Taj Mahal, το «Born Τo Lose» των Johnny Thunders & the Heartbreakers και το «Your One and Only Man» του Otis Redding.

Η νέα δουλειά του βρετανού αγαπημένου καλλιτέχνη ξεχωρίζει και για τις συμμετοχές κορυφαίων μουσικών. Ο μύθος των μπλουζ JJ Cale «κεντάει» με την κιθάρα του στο κομμάτι «Angel», η μεγάλη τραγουδίστρια Chaka Khan κάνει φωνητικά στο «Gotta Get Over», ο Steve Winwood απογειώνει την διασκευή του «Still Got The Blues» του Gary Moore και το θρυλικό «σκαθάρι», o Paul McCartney, παίζει μπάσο και τραγουδάει στο «All Of Me».

Ο μυθικός καλλιτέχνης, «Slowhand» (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Clapton από την εποχή της δεύτερης μπάντας του, The Yardbirds), κυκλοφορεί το «Old Sock» μέσω της δικής του εταιρείας Bushbranch Records, ακολουθώντας την τάση πολλών καλλιτεχνών, οι οποίοι στρέφονται σε μικρότερες και πιο φιλικές - ως προς τους μουσικούς - εταιρείες.

Ως παραγωγός, ο Eric Clapton παρουσιάζει μια ιδιαίτερη και υψηλών απαιτήσεων παραγωγή, αιφνιδιάζοντας όσους περίμεναν να μην τα καταφέρει η σχετικά μικρή εταιρεία του, η οποία σιγά σιγά συγκεντρώνει αρκετά δυνατά ονόματα καλλιτεχνών, όπως οι Glen Campbell, Brian Setzer, Dave Stewart.

Η ακρόαση του άλμπουμ ανοίγει εύθυμα υπό τους ήχους της διασκευής «Further On Down The Road», το οποίο ανήκει στην κατηγορία των κομματιών τα οποία αξίζουν να ακουστούν «φρεσκαρισμένα» και μας ετοιμάζει με τον καλύτερο τρόπο για να υποδεχτούμε τα κιθαριστικά κόλπα του 75άχρονου JJ Cale, ο οποίος απογειώνει το «Angel».

Τέσσερις δεκαετίες πίσω μας πάει το «The Folks Who Live on the Hill» που τραγούδησε το 1973 ο Bing Crosby, τραγούδι με ήχο νοσταλγικό που χαλαρώνει και φέρνει στο μυαλό εικόνες από παλιές ασπρόμαυρες, αγαπημένες ταινίες. Στα πέντε σχεδόν λεπτά που διαρκεί το ολοκαίνουργιο «Gotta Get Over», απολαμβάνουμε τον παλιό καλό Eric Clapton σε ένα χαρούμενο τραγούδι με χορευτική διάθεση.

Παίρνοντας μια καλή δόση reggae, μέσα από το «Till Your Well Runs Dry», περνάμε στο «All Of Me» για να συναντήσουμε τον Sir Paul McCartney, το θρυλικό σκαθάρι που παίζει μπάσο και συμμετέχει στα φωνητικά σε ένα τρυφερό και ευαίσθητο τραγούδι που θυμίζει παλιές επιτυχίες.

Η διασκευή «Born Τo Lose» των Johnny Thunders & the Heartbreakers και το «Goodnight Irene» - τα οποία αποτελούν ένα πέρασμα από το παραδοσιακό blues του νότου περασμένων δεκαετιών- συνοδεύουν το «Still Got The Blues» του Gary Moore. Στην συγκεκριμένη διασκευή δεν υπάρχουν ηλεκτρικά σόλο, αντίθετα στη θέση τους εναλλάσσονται κλασική κιθάρα και synth τύπου Hammond, χαρίζοντάς μας μια υπέροχα διαφορετική εκτέλεση αγαπημένου τραγουδιού.

Στην τελική ευθεία της ακρόασης μάς βάζει το «Your One and Only Man» του αμερικανού βασιλιά της soul, Otis Redding, το οποίο ακολουθεί το «Every Little Thing» με τη συμμετοχή της «βασίλισσας της Funk-Soul» Chaka Khan. Το «Old Sock» κλείνει με τους jazz ήχους του «Our Love Is Here To Stay», δίνοντας το στίγμα ενός άλμπουμ, το οποίο εξερευνά διαφορετικών ειδών μουσικά μονοπάτια με ισχυρές δόσεις reggae και ακουστικού blues.

Το «Old Sock» είναι ένα νοσταλγικό ηλιόλουστο ταξίδι σε αρκετά είδη μουσικής της δεκαετίας του ’30, το οποίο θα αποτελέσει έναυσμα της ανοιξιάτικης περιοδείας του αξεπέραστου Clapton, η οποία ξεκίνησε στα μέσα Μαρτίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα ολοκληρωθεί με το «Crossroads Guitar Festival» στο Madison Square Garden.

Καλλιτέχνης: Eric Clapton

Album: «Old Sock»

Record Label: Bushbranch Records

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης