«Οι Αθηναίοι φωτογραφίζουν την πόλη τους» και η ομότιτλη έκθεση στην Τεχνόπολη ξεκινά

haralambaki-yota

Haralambaki Yota

ΠΕΜΠΤΗ, 10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Από 14 έως 24 Ιανουαρίου.

Η προσωπική μεταμόρφωση της πραγματικότητας, του περιβάλλοντος στο οποίο κινούνται καθημερινά, αποτυπώθηκε μέσα από το φακό των Αθηναίων που συμμετείχαν στον διαγωνισμό φωτογραφίας «Οι Αθηναίοι φωτογραφίζουν την πόλη τους», η οποία παρουσιάζεται στην ομότιτλη έκθεση φωτογραφίας στην Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων από 14 έως 24 Ιανουαρίου.

 Georga Anastasia

Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων και το διαδικτυακό περιοδικό www.ifocus.gr. Στην έκθεση παρουσιάζονται οι φωτογραφίες πενήντα διαγωνιζόμενων, οι οποίοι είναι αποκλειστικά δημότες και κάτοικοι των επτά Δημοτικών Κοινοτήτων της Αθήνας και φωτογράφισαν μόνο την περιοχή της Κοινότητας στην οποία ανήκουν.

Tsitou Popi

Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν οι επαγγελματίες φωτογράφοι- συνεργάτες του περιοδικού Πλάτων Ριβέλλης και Άγγελος Μίχας.
Οι συμμετέχοντες στην έκθεση είναι οι εξής: Βάγια Βασιλοπούλου, Γιάννης Βέλλης, Γαρυφαλιά Βλαχογιάννη, Αναστασία Γεώργα, Ουρανία Γράψα, Ανδρομάχη Δαμαλά, Αθανάσιος Δελήμπασης, Ηρώ Ζάβου, Δήμητρα Ζωγοπούλου, Χρήστος Ζαφειράκης, Μελέτης Ζαχαράκης, Λεονάρντο Θίμο, Βιργινία Καλύβα, Άννα Καρακόντη, Τόνια Καραλέκα, Σώστης Καρατζής, Αγγελική Καποτά, Δανάη Kαυκαλίδου, Νίκος Κοτσαμπουγιούκης (Κιχέμ), Ιωάννα Λυμπέρη, Μαρία Μάλιου, Ελπίδα Μουμουλίδου, Άννα Μπάμπουρα, Αγγελική Μπογιατζή, Ευαγγελία Μπουζούκα, Κατιάνα Ξανθάκη, Κατερίνα Παληοκώστα, Άννα Παλληκαρά, Μαρία Παναγιωτοπούλου, Χαράλαμπος Παπαδημητρόπουλος, Θάνος Παπαθανασίου, Διονύσης Παράσχης, Έφη Παρίση, Χρυσούλα Σταμπολίτη, Αδάμ Συλαιούνης, Νίκος Σωτηρόπουλος, Ευσταθία Τζαβέλα, Κωνσταντίνα Τσαπρούνη, Πόπη Τσίτου, Νίκος Τσιώτας, Παναγιώτης Φελούκας, Ευγενία Φούτη, Παναγιώτα Χαραλαμπάκη, Ναυσικά Χαραλαμπίδου, Καλλιόπη Χατζοπούλου, Τερίνα Χιουρέα, Βασιλική Χίου και Γιώργος Ψυχογιός

Paraschis Dionysis

Ο επιμελητής της έκθεσης Πλάτων Ριβέλλης σημειώνει:

«Οι ερασιτέχνες φωτογράφοι που κινούνται στην περιοχή της αναμνηστικής φωτογραφίας περιορίζονται στο πλαίσιο της οικογένειάς τους και των σημαντικών τελετουργικών στιγμών της ζωής τους. Μόλις όμως αποφασίσουν να υπερβούν
 το συναισθηματικό προσωπικό τους χώρο και να θέσουν ως κύριο περιεχόμενο της θεματολογίας τους τον έξω κόσμο, συνήθως απομακρύνονται όσο γίνεται περισσότερο όχι μόνο από το σπίτι τους, αλλά και από τη γειτονιά τους, την πόλη τους, αν όχι και από τη χώρα τους και μετατρέπονται σε κυνηγούς του εξωτισμού. Εντούτοις, για ένα δημιουργό το εξωτικό στοιχείο έχει σημασία όταν το προκαλέσει η δική του παρουσία, η δική του ματιά, και όχι όταν απλώς καταγράψει εκείνο που ανακαλύπτει ως ταξιδιώτης. Γι’ αυτό και είναι λίγοι εκείνοι οι φωτογράφοι που ασχολούνται με το σκηνικό χώρο του οικείου τους περιβάλλοντος, αφού δεν έχουν ασκηθεί να ανιχνεύουν εκπλήξεις σε αυτόν. Η λογική πίσω από την ιδέα της συγκεκριμένης έκθεσης ήταν να παροτρύνει εκείνους τους δημότες-κατοίκους της Αθήνας που αγαπούν τη φωτογραφία να στρέψουν το φωτογραφικό ενδιαφέρον τους στο χώρο μέσα στον οποίον κινούνται καθημερινά και να αντιμετωπίσουν φωτογραφικά την πόλη τους σαν έναν πρωτόγνωρο τόπο, τον οποίο ανακαλύπτουν και μεταμορφώνουν. Μια σειρά ομιλιών εμού και του Άγγελου Μίχα καθόρισε το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορούσαν να κινηθούν οι φωτογράφοι που δήλωσαν συμμετοχή, με στόχο να γίνει αντιληπτό ότι δεν επιδιώκαμε μια δημοσιογραφική καταγραφή της πραγματικότητας, αλλά μια προσωπική μεταμόρφωσή της.

Karaleka Tonia

Στη συνέχεια άρχισε μια τρίμηνη συνεργασία μεταξύ δασκάλων-επιμελητών και φωτογράφων στην προσπάθεια να επιλεγούν οι πιο ενδιαφέρουσες φωτογραφίες. Η έκπληξη μας ήταν μεγάλη όταν διαπιστώσαμε το ενδιαφέρον και την τόλμη των φωτογράφων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Ήταν προφανές ότι μερικοί ήταν και πιο έμπειροι και πιο ικανοί από άλλους. Η γενική όμως φρεσκάδα και ποιότητα των προσπαθειών τους μας έπεισε ότι η ενδεδειγμένη λύση δεν ήταν να προβληθούν οι συγκριτικά καλύτεροι, αλλά να υπογραμμιστεί
η ενθουσιώδης ανταπόκρισή τους με το να συμμετάσχουν, έστω με λίγα φωτογραφικά δείγματα, σχεδόν όλοι όσοι απέστειλαν φωτογραφίες.

Hiou Vicky

Έτσι, το συνολικό αριθμό
των εκατό φωτογραφιών που είχαμε προγραμματίσει τον μοιράστηκαν πενήντα φωτογράφοι. Ελπίζω οι θεατές της έκθεσης να αντιληφθούν και να εκτιμήσουν όχι απλώς την πρωτοτυπία και το ενδιαφέρον των φωτογραφιών που εκτίθενται, αλλά και την ιδιαιτερότητα των φωτογραφικών προσεγγίσεων, που συνιστούν διακριτές καλλιτεχνικές προτάσεις από τόσους πολλούς νέους και στην πλειοψηφία τους άγουρους ακόμα φωτογράφους».
 

Paliokosta Katerina

Info
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019 στις 18:00
Διάρκεια έκθεσης: 14 έως 24/1/2019
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 12.00-20.00
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Πληροφορίες: 210 52 84 864

  
Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων, αίθουσα «Αποθήκη»: Πειραιώς 100, Γκάζι
Πρόσβαση: Μετρό: Σταθμός «Κεραμεικός» |Τρόλεï: No. 21 (από Ομόνοια),
Στάση «Φωταέριο» |Λεωφορεία: 049, 815, 838, 914, Β18, Γ18, Στάση «Φωταέριο»