Το «Africa» θα αντηχεί «για όλη την αιωνιότητα» στις ερήμους της Αφρικής

toto-africa-installation Max Siedentopf
ΤΕΤΑΡΤΗ, 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Μια καλλιτεχνική εγκατάσταση στην Ναμίμπια παίζει σε λούπα την μεγάλη επιτυχία των Toto από τη δεκαετία του 1980.

Ένας καλλιτέχνης από την Ναμίμπια αποφάσισε να τιμήσει με τον δικό του τρόπο το κλασικό τραγούδι των Toto, το «Africa», μέσω μιας πρωτότυπης εγκατάστασης. Ο Max Siedentopf κατασκεύασε επτά λευκούς πλίνθους στην έρημο του Ναμίμ και στο υψηλότερο και μεσαίο πλίνθο βρίσκεται ένα mp3 player, το οποίο έχει μόλις ένα τραγούδι στη μνήμη του.

Περιμετρικά γύρω της συσκευής βρίσκονται άλλοι έξι πλίνθοι με ηχεία, τα οποία παίζουν τη μουσική προς όλες τις κατευθύνσεις της ερήμου. Έτσι λοιπόν το «Africa» παίζει διαρκώς σε λούπα, ενώ η εγκατάσταση λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια.

Δείτε την εγκατάσταση του Siedentopf εν δράσει

To «Africa» κυκλοφόρησε το 1982 και συμπεριλαμβάνεται στον τέταρτο δίσκο των Toto.

Μιλώντας στο BBC, ο καλλιτέχνης εξήγησε πως με αυτόν τον τρόπο θέλησε να αποτίσει «τον απόλυτο φόρο τιμής» στο κλασικό τραγούδι και παράλληλα να το εκθέσει φυσικά στην Αφρική. «Ορισμένοι το αγαπούν, άλλοι λένε ότι μάλλον είναι η χειρότερη εγκατάσταση ήχου που έγινε ποτέ. Νομίζω πως είναι ένα υπέροχο κομπλιμέντο» σχολίασε ο Siedentopf.

Στόχος του Siedentopf είναι «να συνεχίσουν οι Toto για όλη την αιωνιότητα» και ελπίζει πως η εγκατάσταση θα συνεχίζει να λειτουργεί για 55 εκατομμύρια χρόνια. Όπως εξήγησε, άλλωστε, «τα περισσότερα μέρη της εγκατάστασης είναι όσο πιο ανθεκτικά γίνεται», εκτιμώντας παράλληλα πως «το σκληρό περιβάλλον της ερήμου θα καταβροχθίσει τελικά την εγκατάσταση».