Πλάνα των Depeche Mode στη μεγάλη οθόνη

plana-ton-depeche-mode-sti-megali-othoni

ΔΕΥΤΕΡΑ, 01 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

Το «101-the movie», ένα από τα καλύτερα μουσικά ντοκιμαντέρ στην ιστορία της ποπ, προβάλλεται για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη, με υπότιτλους για το ελληνικό κοινό, την 1η Απριλίου στο θέατρο Badminton της Αθήνας και στις 6 Απριλίου στο Ολύμπιον στην Θεσσαλονίκη.

Στην 25η επέτειο από την πρώτη κυκλοφορία του θρυλικού live των Depeche Mode – που έγινε στις 18 Ιουνίου του 1988 στο Pasadena Rose Bοwl στην Καλιφόρνια - η ταινία του σκηνοθέτη και ντοκιμαντερίστα D.A. Pennebaker αποφασίζει να κοιτάξει τους Depeche Mode με έναν διαφορετικό τρόπο, από την μεριά του «οπαδού».

Αίσθηση δέους και αμεσότητας

Το «101-the movie» παρακολουθεί μία ομάδα θαυμαστών των Depeche Mode να ακολουθούν το γκρουπ στη τελευταία στάση της αμερικανικής περιοδείας του. Ο Pennebaker επέλεξε να μην ακολουθήσει τους Depeche Mode με την κλασική, ορθόδοξη σκηνοθετική ματιά των ροκ ντοκιμαντέρ. Επικέντρωσε το βλέμμα του στο αυθόρμητο, στο τυχαίο και στις παρορμήσεις των στιγμών. Γι’ αυτό, ίσως, η ταινία παρακολουθείται από το θεατή με μία αίσθηση δέους και αμεσότητας. Τον κάνει να αισθάνεται ότι βρίσκεσαι εκεί, στα παρασκήνια, συμμετέχει στα αστεία και στις τεταμένες στιγμές των συνεργατών των Depeche Mode, ανεβαίνει στο λεωφορείο μαζί τους, ανεβαίνει στη σκηνή τη στιγμή που ο David Gahan στέλνει κύματα ενέργειας στο κοινό, δημιουργώντας συναισθηματικές παλίρροιες.

Εκλεκτική επιλογή εμβληματικών τραγουδιών

Το «101» κυκλοφόρησε σε άλμπουμ ανάμεσα στις κυκλοφορίες του «Music For The Masses» (1987) και του «Violator» (1990), συλλαμβάνοντας το γκρουπ σε μία κρίσιμη εποχή, που μετά την Ευρώπη άρχισε να κατακτά μαζικά και την Αμερική. Ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’80, οι μάχες είχαν κερδηθεί στο αμερικάνικο chart με το «Master And Servant» και το «People Are People» αλλά η περίοδος της δεκαετίας του ’90, με τα στάδια και τις αρένες, βρισκόταν ακόμα μπροστά τους.

Μέσα στην ταινία, μία εκλεκτική επιλογή από εμβληματικά τραγούδια των Depeche Mode ακούγονται, από μία μπάντα που πρώτα η ίδια ένιωθε το δέος της αμερικανικής ηπείρου και των καινούργιων μεγεθών της καριέρας της. Από το «Behind The Wheel» ως το «Black Celebration» και από το «Shake The Disease» ως το «Everything Counts» o Gahan εμφανίζεται ως ένας «τεράστιος» τραγουδιστής, έτοιμος να ανταποκριθεί στην πρόκληση του σταρ.

Στις 10 Μαΐου η συναυλία στην Ελλάδα

Θυμίζουμε, ότι οι διαχρονικά αγαπημένοι Depeche Mode θα εμφανιστούν στις 10 Μαΐου στο Terra Vibe στη Μαλακάσα. Η εμφάνιση των Dave Gahan, Martin Gore και Andy Fletcher θα αποτελέσει την πρώτη τους επίσκεψη μετά την επεισοδιακή συναυλία του 2009, στο πλαίσιο τότε της περιοδείας «Tour of the Universe», η οποία είχε προγραμματιστεί να γίνει στη Μαλακάσα, αλλά τελικά λίγο πριν την έναρξη ανακοινώθηκε ότι δεν θα γίνει, εξαιτίας ξαφνικής αδιαθεσίας του τραγουδιστή.

Οι σημαντικότεροι λόγοι για να δει κανείς το «101-the movie»

- Για πρώτη φορά καταγράφεται η ζωή του group στο δρόμο, μέσα από μία παρέα από fans, που τους ακολουθούν παντού. Στην αφήγηση του Pennebaker δεν υπάρχουν παρεμβάσεις του σκηνοθέτη, μιλούν μόνο οι εικόνες.

- Ο Pennebaker που βραβεύτηκε με Oscar πέρυσι από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου για τη Συνολική Προσφορά του στον κινηματογράφο. Είναι ο άνθρωπος που μεταξύ άλλων σπουδαίων, έφτιαξε το θρυλικό ντοκιμαντέρ του 1965 για τον Bob Dylan στην Αγγλία (“Don’t Look Back”), το χρονικό του Monterey Pop Festival και την τελευταία συναυλία του David Bowie ως Ziggy Stardust τον Ιούλιο του 1973 στο Hammersmith Odeon.

- Για πρώτη φορά μέσα από αυτό το ντοκιμαντέρ διαφαίνονται οι προσωπικές σχέσεις των μελών του συγκροτήματος.

- Για πρώτη φορά δίνεται η άδεια στην Ελλάδα να προβληθεί στη μεγάλη οθόνη.

Πληροφορίες: Δευτέρα 1 Απριλίου, θέατρο Badminton, Ολυμπιακά Ακίνητα, Γουδή, 13855 και 210 8840600, στις 9.30 μ.μ., είσοδος 10 ευρώ.