Σοκάρει το ντοκιμαντέρ για τον Michael Jackson

michael-Jackson Vicki L. Miller
ΔΕΥΤΕΡΑ, 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Το «Leaving Neverland» ρίχνει περισσότερο φως τις κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης που είχε αντιμετωπίσει ο «Βασιλιάς της Pop».

Το νέο ντοκιμαντέρ «Leaving Neverland» έκανε την πρεμιέρα του στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Sundance και ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Η ταινία του Βρετανού σκηνοθέτη Dan Reed εξετάζει τις καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης που είχε αντιμετωπίσει ο Michael Jackson και περιλαμβάνει συνεντεύξεις με δύο φερόμενα θύματα, τον James Safechuck και τον Wade Robson.

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, η ταινία αποσκοπεί να αποκαλύψει τη συνεχή «εκμετάλλευση και εξαπάτηση» στην περίπτωση του Michael Jackson, αλλά και να αναδείξει και πώς η δύναμη των celebrity μπορεί να επιτρέψει σε μια φυσιογνωμία που χαίρει εκτίμησης «να διεισδύσει στις ζωές μαγεμένων παιδιών και των γονέων τους».

REX/Shutterstock / Karl Schoendorfer

Η οικογένεια του Jackson εξέφρασε την οργή της για το ντοκιμαντέρ, τονίζοντας πως βασίζεται σε «ξεπερασμένους και απαξιωμένους ισχυρισμούς».

Το διάρκειας τεσσάρων ωρών ντοκιμαντέρ είναι χωρισμένο σε δύο μέρη και κατά το δεκάλεπτο διάλειμμα στην πρεμιέρα πολλοί δημοσιογράφοι μοιράστηκαν τις σκέψεις τους. «Οτιδήποτε νομίζατε ότι ξέρατε ή γνωρίζατε, το περιεχόμενο αυτού του ντοκιμαντέρ είναι πιο συνταρακτικό από όσο μπορείτε να φανταστείτε. Και πάλι, βρισκόμαστε στη μέση» σχολίασε ο ανταποκριτής του Daily Beast, Kevin Fallon.

Το Rolling Stone ανέφερε πως όταν ολοκληρώθηκε η προβολή, υπήρχε μια ατμόσφαιρα «αναγούλας» καθώς και «η αίσθηση που είχαμε φτάσει σε ένα σημείο καμπής σχετικά με το πώς αυτές οι κατηγορίες επιδρούν στην κληρονομιά του Jackson». Ο κριτικός του IndieWire, David Ehrlich, δήλωσε χαρακτηριστικά πως θα χρειαστεί να κάνει «400 ντους» για να νιώσει ξανά καθαρός, ενώ ο ανταποκριτής του Variety σχολίασε πως υπήρχε ιατρικό προσωπικό στον κινηματογράφο, σε περίπτωση που θεατές δεν ένιωθαν καλά με αυτά που παρακολουθούσαν.

REX/Shutterstock

Ο Michael Jackson πέθανε τον Ιούνιο του 2009 από υπερβολική δόση ναρκωτικών, κατά την διάρκεια προετοιμασιών για μια σειρά συναυλιών.

Έξω από τον κινηματογράφο εμφανίστηκαν δύο άτομα για να διαδηλώσουν κατά του ντοκιμαντέρ και να υποστηρίξουν την αθωότητα του Michael Jackson. Η οικογένεια του Jackson είχε χαρακτηρίσει το ντοκιμαντέρ ως «εξωφρενική και αξιολύπητη προσπάθεια να εκμεταλλευτούν και να επωφεληθούν από τον Michael Jackson», ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως οι Safechuck και Robson είχα καταθέσει στα δικαστήρια πως ο Jackson «ουδέποτε συμπεριφέρθηκε ανάρμοστα απέναντί τους».

«Το Leaving Neverland» αναμένεται να προβληθεί μέσω του βρετανικού Channel 4 και του αμερικάνικου HBO την άνοιξη.