Εντείνονται οι διαμαρτυρίες για τη διεξαγωγή της επόμενης Eurovision στο Ισραήλ

wolf-alice-peter-gabriel-roger-waters-vivienne-westwood
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 01 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Wolf Alice, Peter Gabriel, Roger Waters, Vivienne Westwood και πολλοί άλλοι ζητούν από το BBC να μποϋκοτάρει τον διαγωνισμό τραγουδιού.

Ο επόμενος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στο Ισραήλ, κάτι το οποίο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις λόγω της πολιτικής κατάστασης της χώρας και του παλαιστινιακού ζητήματος. Σε μια νέα ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύτηκε στον Guardian, πλήθος καλλιτεχνών ζητούν από το BBC να μποϋκοτάρει την επόμενη Eurovision.

Η επιστολή αναφέρει πως «η Eurovision μπορεί να είναι ελαφρά ψυχαγωγία, αλλά δεν εξαιρείται από τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» συμπληρώνοντας πως «οι ισχυρισμοί για εορτασμό της διαφορετικότητας και αποδοχής είναι απατηλοί». Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που έχουν υπογράψει την επιστολή είναι οι Wolf Alice, Peter Gabriel, Roger Waters, Declan McKenna, Reverend & The Makers, Paula Darwish, Bloody Knees, Drones Club, Maxine Peake, Alexei Sayle, Vivienne Westwood και Ken Loach.

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων από το Ισραήλ. Το BBC δεσμεύεται από το καταστατικό του “να υπερασπίζεται την ελευθερία της έκφρασης”. Πρέπει να ενεργήσει σύμφωνα με τις αξίες του και να πιέσει την Eurovision να μεταφερθεί σε μια χώρα όπου δεν διαπράττονται εγκλήματα κατά αυτής της ελευθερίας. Για κάθε καλλιτέχνη με συνείδηση θα ήταν μια θλιβερή τιμή» τονίζουν οι καλλιτέχνες.

Απαντώντας στην επιστολή, το BBC υπογράμμισε πως ο διαγωνισμός της Eurovision δεν έχει πολιτική χροιά και πως «ανέκαθεν υποστήριζε τις αξίες της φιλίας, της αποδοχής, της ανεκτικότητας και της διαφορετικότητας». Παράλληλα ο εκπρόσωπος του δημόσιου βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα σχολίασε πως δεν θα ήταν σωστό να πολιτικοποιηθεί η συμμετοχή του BBC στην Eurovision. «Λόγω αυτού, θα συμμετάσχουμε στη φετινή διοργάνωση. Η χώρα-οικοδεσπότης καθορίζεται από τους κανόνες του διαγωνισμού, όχι το BBC» κατέληξε η ανακοίνωση.