Δισκοκριτική: «The 20/20 Experience» Justin Timberlake

diskokritiki-the-2020-experience-Justin-timberlake

ΔΕΥΤΕΡΑ, 08 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

Ο βραβευμένος με Grammy και Emmy, Justin Timberlake, ο οποίος τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται περισσότερο ως ηθοποιός παρά ως τραγουδιστής, επέστρεψε στη δισκογραφία με το τρίτο σόλο του άλμπουμ, που φέρει τον τίτλο «The 20/20 Experience».

Ο 32άχρονος καλλιτέχνης -που τα τελευταία χρόνια επικεντρώθηκε στην υποκριτική, αλλά και στην προσωπική του ζωή, καθώς παντρεύτηκε την ηθοποιό Jessica Biel- ετοίμασε μια δυναμική επιστροφή επτά χρόνια μετά την τελευταία δισκογραφική δουλειά «Future Sex/Love Sounds», που πούλησε περισσότερα από 4 εκατομμύρια κομμάτια.

Ο Timberlake επέστρεψε ικανοποιώντας τους fans του, που περίμεναν αρκετό καιρό να ακούσουν καινούργια κομμάτια του αγαπημένου τους τραγουδιστή, με αποτέλεσμα μέσα σε λίγο χρόνο το «The 20/20 Experience» να σκαρφαλώσει στην κορυφή των charts όλου του κόσμου και να στρογγυλοκαθίσει στο νούμερο ένα της Αμερικής, πουλώντας 968.000 αντίτυπα. Επίσης, αποτελεί πλέον το άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του από άνδρα καλλιτέχνη, μέσα σε πέντε χρόνια και είναι το τρίτο με τις μεγαλύτερες digital πωλήσεις τις πρώτες επτά μέρες, πίσω από τις Lady Gaga και Taylor Swift.

Παγκοσμίως, το «The 20/20 Experience» έφτασε και στην πρώτη θέση του iTunes σε 89 χώρες, έγινε το άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του στη Μεγάλη Βρετανία για το 2013, ενώ είναι κάτοχος της κορυφαίας θέσης σε Αυστραλία, Καναδά, Κορέα, Νέα Ζηλανδία, Ιρλανδία, Ελβετία και σε όλη την Ασία.

Η ακρόαση του - 70άλεπτης διάρκειας - άλμπουμ ανοίγει με ένταση, ρυθμό και ερωτικούς στίχους που ξεπηδούν μέσα από το «Pusher Love Girl», το οποίο ακούγεται ως συνέχεια του «Future Sex/Love Sounds». Ακολουθεί το «Suit & Tie», το πρώτο single του δίσκου, με την παρουσία του Jay-Z και καθαρά R&B διαθέσεις, που ακούγεται ευχάριστα κυρίως εξαιτίας των μοντέρνων στοιχείων που εισέρχονται από το μαγικό χέρι του έμπειρου παραγωγού Timbaland. Διάθεση για χορό προκαλεί με το πρώτο άκουσμα το «Don’t Hold the Wall» και η συνέχεια είναι ανάλογη μέσω του μελωδικού, 8άλεπτης διάρκειας, «Strawberry Bubblegum».

Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί το «Tunnel Vision», το οποίο στα επτά λεπτά που διαρκεί, μέσα από τις αλλαγές των μουσικών επιπέδων του, αποπνέει την αύρα των pop επιτυχιών που έχουν αγαπηθεί τα τελευταία χρόνια. Ο αργόσυρτος ρυθμός του απαλού και άκρως ραδιοφωνικού «Spaceship Coupe» μάς περνάει στο παλαιάς κοπής «That Girl», όπου ο Timberlake βγάζει μια χαλαρή, soul, κινηματογραφικού περιεχομένου αίσθηση. Ένα από τα δυνατά χαρτιά του άλμπουμ είναι το «Let the Groove Get In», με τα ασταμάτητα κρουστά να δίνουν ρυθμό που συνέχεια ανεβαίνει κατορθώνοντας να φτάσουν την ακρόαση σε μια ιδιαίτερα funky διάθεση.

Το δεύτερο single του άλμπουμ, με τίτλο «Mirrors», δικαιολογεί σε απόλυτο βαθμό την ταχύτατη αναρρίχησή του στην κορυφή των βρετανικών charts – ενώ τελευταία φορά που τραγούδι του Timberlake βρέθηκε στη συγκεκριμένη θέση ήταν το 2008, το «Sexyback». Η μπαλάντα «Blue Ocean Floor» κλείνει με ατμοσφαιρικό τρόπο την ακρόαση ενός άλμπουμ που η αγάπη του κόσμου έχει ήδη στέψει με –εμπορική, τουλάχιστον - επιτυχία.

Ο αμερικανός καλλιτέχνης θα μας απασχολήσει εκ νέου λίαν συντόμως, αφού δήλωσε ότι θα υπάρχει και συνέχεια του άλμπουμ, η οποία θα κυκλοφορήσει κάπου τον Νοέμβριο, ενώ θα είναι επικεφαλής στο ήδη sold-out «Wireless Festival» που θα λάβει χώρα στις 12 Ιουλίου στο Λονδίνο. Επίσης, θα ηγηθεί των καλλιτεχνών που θα λάβουν μέρος στο Rock In Rio Festival στις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ αυτό το καλοκαίρι, μαζί με τον Jay Z θα πραγματοποιήσουν την «Legends Of The Summer Stadium Tour» ξεκινώντας από το Τορόντο στις 17 Ιουλίου και αναμένεται να εμφανιστούν σε 12 πόλεις της Αμερικής.

Καλλιτέχνης: Justin Timberlake

Album: «The 20/20 Experience»

Record Label: RCA Records

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης