Πέθανε ο Peter Tork των Monkees

peter-tork
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Το 2009 ο μπασίστας της «αμερικάνικης απάντησης στους Beatles» είχε διαγνωστεί με σπάνια μορφή καρκίνου στη γλώσσα.

Ο Peter Tork, μπασίστας των Monkees, πέθανε την περασμένη Πέμπτη στην ηλικία των 77 ετών. Η αιτία θανάτου του δεν έγινε γνωστή, όμως ο Tork είχε διαγνωστεί με μια σπάνια μορφή καρκίνου στην γλώσσα το 2009. Ο Tork είχε παντρευτεί τέσσερις φορές και απέκτησε τρια παιδιά.

Γεννηθείς στη Ουάσιγκτον το 1942, ο Tork είχε μεγάλη κλίση στην μουσική και έμαθε να παίζει πολλά έγχορδα όργανα από μικρή ηλικία, όπως κιθάρες, μπάσο και μπάντζο. Μετά το σχολείο ο Tork έγινε μέλος της folk σκηνής της Νέας Υόρκης, κατά την διάρκεια των κολεγιακών σπουδών του.

Reuters

Η γνωριμία του με τον Stephen Mills ήταν καταλυτική, αφού έφερε τον Tork σε επαφή με τους παραγωγούς μιας τηλεοπτικής σειράς για ένα φανταστικό συγκρότημα. Έχοντας εξετάσει πάνω από 400 υποψήφιους, οι παραγωγοί κατέληξαν στον Tork για το παρουσιαστικό του και μαζί με τους Micky Dolenz, Michael Nesmith και Davy Jones σχημάτισε τους Monkees στα μέσα της δεκαετίας του 1960 ως «αμερικάνικη απάντηση» στους Beatles.

Οι Monkees πρωταγωνίστησαν στην δική τους τηλεοπτική σειρά, από το 1966 έως το 1968, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία. Προς το τέλος της δεκαετίας του 1960 και αφού είχε ηχογραφήσει έξι άλμπουμ, ο Tork αποφάσισε να αποχωρήσει από τους Monkees. Περίπου είκοσι χρόνια αργότερα όμως, ο Tork συνεργάστηκε με του Dolenz και Jones στο άλμπουμ «Pool It!».

AP / Ray Howard

Μετά από περιστασιακές εμφανίσεις επί σκηνής και στην μικρή οθόνη, το original line-up των Monkees επανενώθηκε για την κυκλοφορία του «Justus» το 1996. Ο Jones πέθανε το 2012, ενώ οι υπόλοιποι τρεις συνέχισαν για να κυκλοφορήσει το άλμπουμ «Good Times!» το 2016 και ένα χριστουγεννιάτικο άλμπουμ τον Οκτώβριο του 2018.