Μάρτιος, ένας μήνας ποίησης στην πόλη

biblio-fusi
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 01 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

Η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2019 όλο τον μήνα Μάρτιο μαζί με τους κατοίκους της Αθήνας.

Η ποίηση θα σε βρει… όπου κι αν είσαι!

Με το σύνθημα αυτό η διοργάνωση Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, επιδιώκει αυτή τη χρονιά να φέρει την ποίηση παντού, στα πιο αναπάντεχα μέρη, με τον πιο αναπάντεχο τρόπο, κάνοντας συμμέτοχούς της τους κατοίκους κι επισκέπτες της Αθήνας. Έτσι συνεργάζεται με φορείς πολιτισμού, όπως το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ο Κύκλος Ποιητών, η Εταιρία Συγγραφέων, με εκδότες, περιοδικά, βιβλιοπωλεία, με ινστιτούτα και με καλλιτέχνες, σε δράσεις όπως η Ποίηση on the road σε τρένα, μετρό και λεωφορεία, σε διεθνείς συναντήσεις με ποικίλες παράλληλες δράσεις στην πόλη, σε μαραθώνιους ανάγνωσης, σε εκδηλώσεις μελοποιημένης ποίησης. Η ποίηση μπορεί να γίνει μια συνθήκη εσωτερική και εξωτερική, να ξαφνιάσει ευχάριστα και να αφυπνίσει, να συναντήσει τον κόσμο κάθε ηλικίας στην καθημερινότητά του και στις διαδρομές του στην πόλη και να θυμίσει ότι «Η ποίηση είναι στους δρόμους. Πηγαίνει χέρι-χέρι μαζί με το γέλιο» (Blaise Cendrars, 1887-1961).

 Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, η διοργάνωση μας καλεί το μήνα Μάρτιο σε δράσεις:

-Την Παρασκευή 1η Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι, μπροστά από το ιστορικό Βαλλιάνειο κτήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης (Πανεπιστημίου 32, Αθήνα), θα είναι μαζί μας όλοι οι ποιητές που έλαβαν μέρος στις αναγνώσεις και συζητήσεις του προγράμματος ΠΟΙΗΣΗ on the road, σε μια μεγάλη γιορτή λήξης της δράσης. Υπό τη συνοδεία της μπάντας του δήμου Αθηναίων και του σαξοφωνίστα Δημήτρη Βασιλάκη, οι στίχοι των ποιημάτων και οι μελωδίες θα συνδυαστούν σε μια δημόσια performance που θα επιδιώξει να επιβραδύνει για λίγο τους γρήγορους ρυθμούς της πόλης! Συμμετέχουν οι ποιητές: Μαρία Κουλούρη, Αλέκος Λούντζης, Μυρσίνη Γκανά, Πελαγία Φυτοπούλου, Μαρία Φίλη, Δημήτρης Πέτρου, Θωμάς Τσαλαπάτης, Ελένη Ντούξη, Κάλλια Παπαδάκη, Λένα Καλλέργη, Στάθης Ιντζές, Ουρανία Παπακώστα, Ευτυχία Παναγιώτου, Δανάη Σιώζιου, Παυλίνα Μάρβιν, Νίκος Κουτσοδόντης, Εύα Σπαθάρα, Δημήτρης Αγγελής, Δημήτρης Βασιλάκης.

Η δράση ΠΟΙΗΣΗ on the road, μια συνεργασία της «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων και του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, που έφερε τον ποιητικό λόγο, το στοχασμό και τη μουσική στους δρόμους της πόλης, φτάνει μετά από έξι μήνες στο πανηγυρικό της φινάλε. Η δράση εντάσσεται στη θεματική ενότητα «Η μεγάλη γιορτή της ανάγνωσης» της Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, που κάνει πράξη τη διάχυση του βιβλίου και του πολιτισμού στις γειτονιές της Αθήνας. Έχουν πραγματοποιηθεί «ποιητικές» διαδρομές, από τον Οκτώβριο και κάθε πρώτη του μήνα, που αγαπήθηκαν από τον κόσμο ξαφνιάζοντάς τον ευχάριστα στο μετρό Συντάγματος, στα λεωφορεία 040 και 049, στον Ηλεκτρικό Σταθμό Πειραιά και στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, καθώς και δημόσιες συζητήσεις με επίκεντρο την ποίηση κάθε πρώτη Παρασκευή του μήνα με καταξιωμένους και νεότερους ποιητές στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Συντονιστής: Γιάννης Ν. Μπασκόζος. Η δράση πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη των εταιρειών ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε.) και ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε.)

-Τη Δευτέρα 4 Μαρτίου στις 19: 30 το Λογοτεχνικό Περιοδικό Θράκα με τη στήριξη της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου διοργανώνει στο βιβλιοπωλείο «Επί Λέξει» (Ακαδημίας 32) την εκδήλωση «Πριν το Βιβλίο – 2ος Κύκλος». Μετά την επιτυχημένη εκδήλωση στο πλαίσιο της «Νύχτας Πολιτισμού: Τέχνες και Αφήγηση» (5/10/2018), το περιοδικό παρουσιάζει δέκα ποιητές και ποιήτριες της νεότερης γενιάς με ένα ή και περισσότερα βιβλία στο ενεργητικό τους, οι οποίοι διαβάζουν ανέκδοτα ποιήματά τους, είτε από την επόμενη δουλειά τους είτε από αυτά που δεν βρήκαν το δρόμο τους μέχρι σήμερα για το τυπογραφείο. Συμμετέχουν οι: Χρήστος Αρμάντο Γκέζος Άννα Γρίβα, Κατερίνα Ζησάκη, Βασίλης Ζηλάκος, Στάθης Ιντζές, Χάρις Κοντού, Μαρία Κουλούρη, Φάνης Παπαγεωργίου, Δημήτρης Πέτρου, Ante Jelenić. Συντελεστές Δράσης: Θράκα, Θάνος Γώγος, Λογοτεχνικό πρόγραμμα Κυκλικών διαμονών “Το καταφύγιο του Οδυσσέα». Με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Δήμου Λαρισαίων.

-Την Κυριακή 17 Μαρτίου 2019, από τις 10 πμ έως τις 6 μμ, ο Κύκλος Ποιητών σε συνεργασία με την Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, οργανώνει το 1ο Bazaar Ποιητικού Βιβλίου και Περιοδικού Ποίησης στο Μετρό Συντάγματος. Η δράση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε.) και η είσοδος είναι ελεύθερη. Στόχος είναι το Παζάρι αυτό να δώσει την ευκαιρία στους αναγνώστες να προμηθευτούν βιβλία και ανθολογίες ποίησης και περιοδικά ποίησης σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές. Καθ’ όλη τη διάρκειά του, θα γίνονται αναγνώσεις ποιημάτων από ποιητές ανά τέταρτο της ώρας, live μουσική και έκθεση με έργα φοιτητών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, εμπνευσμένα από ποιήματα. Οι εκδότες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν παρακαλούνται να επικοινωνήσουν έως την Πέμπτη 7 Μαρτίου με τον Κύκλο Ποιητών ([email protected]) προκειμένου να δηλώσουν τη συμμετοχή τους και να διευκρινίσουν τις λεπτομέρειες για τον απαραίτητο εξοπλισμό.

-Την Πέμπτη 21 Μαρτίου, Παγκόσμια Μέρα Ποίησης, η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο IANOS διοργανώνουν ένα μεγάλο Αφιέρωμα – Ολονυχτία ποίησης! Γνωστοί καλλιτέχνες, ποιητές, συγγραφείς, ζωγράφοι, συνθέτες, τραγουδιστές και δημοσιογράφοι, επιστήμονες και μελετητές, επιλέγουν το ποίημα που αγαπάνε και το διαβάζουν στο βιβλιοπωλείο IANOS, από τις 18.00 μέχρι τις 23.00. Ο κόσμος που ενδιαφέρεται να συμμετέχει μπορεί επίσης να διαβάσει ποιήματα επιλογής του κάθε τελευταίο τέταρτο της ώρας μεταξύ 18.00 - 23.00 ανάμεσα στις προσωπικότητες που προαναφέρθηκαν, αλλά και στη συνέχεια από τις 23.00 έως τη 01.00!

Ο καθένας επιλέγει και απαγγέλει το ποίημα που αγαπά, ενώ παράλληλα στη σκηνή του ΙΑΝΟΥ θα ερμηνευθούν μερικά από τα σημαντικότερα τραγούδια μελοποιημένης ποίησης. Την εκδήλωση συντονίζει και παρουσιάζει ο διευθυντής του IANOY Αθήνας, δημοσιογράφος Νίκος Θρασυβούλου και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Όποιος ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε αυτό τον μαραθώνιο διαβάζοντας ένα ποίημα επιλογής του και διάρκειας μέχρι 3-4 λεπτών, πρέπει να δηλώσει συμμετοχή μέχρι την Τρίτη 5 Μαρτίου στο μέηλ [email protected], δηλώνοντας ονοματεπώνυμο, ιδιότητα και σε ποια από τις δυο ζώνες ανάγνωσης επιθυμεί να τοποθετηθεί (18.00-23.00 ή 23.00-01.00). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η εκδήλωση θα προβάλλεται ζωντανά στο ianos.gr. Χώρος: Βιβλιοπωλείο IANOS, Σταδίου 24.

 -Την ίδια ημέρα, Πέμπτη 21 Μαρτίου, από τις 19.00 ως τις 22.00, μια ποιητική έκπληξη περιμένει τους Αθηναίους που θα περάσουν έξω από το Δημαρχιακό Μέγαρο στην πλατεία Κοτζιά! Η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου σε συνεργασία με τον Κύκλο Ποιητών, οργανώνει νυχτερινή ποιητική δράση με προβολή ποιημάτων στο κτήριο του Δημαρχείου. Γνωστά ή λιγότερο γνωστά ποιήματα σημαντικών Ελλήνων ποιητών αποσπούν τα ανύποπτα βλέμματα των περαστικών της οδού Αθηνάς, αιφνιδιάζοντας και πυροδοτώντας σκέψεις, αισθήματα, εικόνες στο επιβαρυμένο αστικό τοπίο του κέντρου. Οι εναλλασσόμενες στον τοίχο εικόνες προκαλούν το ενδιαφέρον, γίνονται αντικείμενο περισυλλογής, ανοίγουν τη φαντασία στον ονειρισμό και, γιατί όχι, στην έμπνευση!

-Την Παρασκευή 22 Μαρτίου η Εταιρία Συγγραφέων γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης με την εκδήλωση «Στο φως του Ομήρου». Η Εταιρεία, που με την πρότασή της έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στη διεθνή καθιέρωση της Ημέρας αυτής, διοργανώνει στο Πνευματικό Κέντρο δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50) στις 19:30, μια εκδήλωση με μουσική, όπου συγγραφείς, ηθοποιοί και άλλοι άνθρωποι του πνεύματος διαβάζουν στίχους του Ομήρου και άλλων Ελλήνων και ξένων ποιητών. Οι συντελεστές της εκδήλωσης περιλαμβάνουν τον συγγραφέα και ομότιμο καθηγητή Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργη Γιατρομανωλάκη, που θα μιλήσει και θα συντονίσει την εκδήλωση, και τους συγγραφείς και επίσης μέλη της Εταιρείας Αχιλλέα Κυριακίδη και Ζυράννα Ζατέλη, που θα διαβάσουν αποσπάσματα από τα δύο έπη. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. 

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).