Who is Who: Shakira

who-is-who-shakira

Φωτογραφίες: http://shakira.com

ΠΕΜΠΤΗ, 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

Η κολομβιανή star εξελίχτηκε μέσα στα χρόνια, από αγαπημένη τραγουδίστρια της πατρίδας της, σε μία από τις μεγαλύτερες pop stars της τελευταίας δεκαετίας, χάρη στη φωνή, το ταλέντο και φυσικά, την κίνησή της.

- Η Shakira Isabel Mebarak Ripoll γεννήθηκε το 1977 στην Barranquilla της Κολομβίας. Η καταγωγή των γονιών της είναι από το Λίβανο και την Ισπανία. Από μικρή ηλικία της άρεσε να γράφει ποιήματα. Ο πατέρας της πριν τον γάμο του με τη μητέρα της, είχε οκτώ παιδιά από προηγούμενο γάμο. Όταν η Shakira ήταν δύο ετών ένας από τους ετεροθαλείς αδερφούς της σκοτώθηκε σε ατύχημα με τη μοτοσυκλέτα του. Αυτό το γεγονός την ενέπνευσε να γράψει το ποίημα «Your Dark Glasses», λόγω των γυαλιών που φορούσε ο πατέρας της για χρόνια για να κρύψει τη θλίψη του.

- Στο σχολείο δεν κατάφερε να γίνει μέλος της σχολικής χορωδίας, μιας και σύμφωνα με μια καθηγήτρια, το vibrato της ήταν πολύ δυνατό και ακουγόταν σαν κατσίκα! Οι συμμαθητές της, της είχαν κολλήσει το παρατσούκλι «belly dancer», αφού είχε μάθει να χορεύει άψογα κουνώντας την κοιλιά της και δεν δίσταζε να το επιδεικνύει με κάθε ευκαιρία.

- Ενώ είχε ήδη αρχίσει να παρακολουθεί μαθήματα φωνητικής, γνώρισε τον θεατρικό παραγωγό, Monica Ariza, που πίστεψε στο ταλέντο της και μετά από πολλές ακροάσεις, κατάφερε να της εξασφαλίσει ένα συμβόλαιο με τη Sony.

- To ντεμπούτο της Shakira είχε τον τίτλο «Magia» και κυκλοφόρησε το 1990, όταν η ίδια ήταν 13 ετών. Ο ήχος της ήταν pop rock, με αρκετές μπαλάντες και μερικές disco πινελιές. Η αποδοχή δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, καθώς πούλησε μόλις 1200 αντίτυπα.

- Το δεύτερο της album δε, «Peligro», ήταν εμπορική αποτυχία, αφού η Shakira δεν ήθελε να το διαφημίσει. Μετά από αυτό, αποφάσισε να κάνει ένα διάλειμμα και να τελειώσει το σχολείο.

- Πέντε χρόνια μετά και με ανανεωμένο image, αρκετά επηρεασμένο από την Alanis Morissete, κυκλοφόρησε το album «Pies Descalzos». O συνδυασμός της alternative rock και του latin στοιχείου έμελε να γίνει το σήμα κατατεθέν του ήχου της για πολλά χρόνια. Το album τα πήγε αρκετά καλά σε πωλήσεις, φτάνοντας στο Νο 1 σε οκτώ χώρες.

- Το «?Dónde Están los Ladrones?» που ακολούθησε έφερε τη σφραγίδα του Emilio Estefan Jr και την ίδιας στην παραγωγή. Πούλησε πάνω από επτά εκατομμύρια αντίτυπα και έβγαλε αρκετά singles, ανάμεσα τους το πολύ επιτυχημένο «Ojos Asi», που κέρδισε και το βραβείο Mtv για τον Πιο αγαπημένο διεθνή καλλιτέχνη.

- Λίγο αργότερα, ηχογράφησε ένα live album για το Mtv Unplugged, το οποίο κέρδισε ένα βραβείο Grammy για το Καλύτερο Latin Pop Album.

- Μετά από την επιτυχία που γνώρισε, ένιωσε ότι είχε έρθει η ώρα για μια αλλαγή πλεύσης και θέλησε να προσεγγίσει μεγαλύτερα ακροατήρια. Το «Whenever, Wherever» ήταν το πρώτο αγγλόφωνο single από το πρώτο αγγλόφωνο album της με τίτλο «Laundry Service». To συγκεκριμένο κομμάτι έγινε τεράστια επιτυχία παγκοσμίως και ήταν η πρώτη της μεγάλη επιτυχία στις Η.Π.A., ενώ το album της σημείωσε τις μεγαλύτερες πωλήσεις για το 2002.

- Παρ’ ότι εμπορικά βρισκόταν στην κορυφή, οι κριτικές δεν ήταν το ίδιο εγκωμιαστικές, αφού πολλοί θεώρησαν ότι η μαγεία της παρουσίας της χανόταν μέσα στον αγγλικό στίχο.

- Το «Fijación Oral Vol. 1» που κυκλοφόρησε το 2005 είχε την ίδια μεγάλη επιτυχία, κυρίως λόγω του ντουέτου της με τον Alejandro Sanz στο «La Tortura», ενώ το επόμενο album της «Oral Fixation Vol. 2», αν και δεν γνώρισε την ίδια επιτυχία με τα προηγούμενα, περιείχε το ντουέτο με τον Wyclef Jean «Hips Don’t Lie», που έγινε το πιο επιτυχημένο single του αιώνα και το πρώτο Νο 1 της Shakira στα charts του Billboard. Τα αμερικανικά ραδιόφωνα το λάτρεψαν τόσο πολύ, που το airplay του έσπασε κάθε ρεκόρ, αφού ακούστηκε πάνω από 9000 φορές μέσα σε μια βδομάδα. Εν μέσω περιοδείας και πολλών συνεργασιών, ηχογράφησε και ένα ντουέτο με τη Beyonce, με τον τίτλο «Beautiful Liar».

- Μία σημαντική στιγμή στην καριέρα της, ήταν όταν έγραψε δύο τραγούδια για το soundtrack της ταινίας «O έρωτας στα χρόνια της χολέρας», ύστερα από παράκληση του συγγραφέα του ομώνυμου βιβλίου και συμπατριώτη της Gabriel Garcia Marquez.

- Το Forbes την κατέταξε το 2008 στην τέταρτη θέση με τις πιο κερδοφόρες καλλιτέχνιδες της μουσικής βιομηχανίας. Το 2009 τραγούδησε μαζί με μια πληθώρα άλλων καλλιτεχνών, στην τελετή της ορκωμοσίας του Προέδρου Obama και την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε το album «She Wolf», με το ομώνυμο να είναι το πρώτο single. Ένα χρόνο αργότερα τραγούδησε τον ύμνο του Mundial της Νοτίου Αφρικής «Waka, Waka (This Time For Africa)».

- To 2010 κυκλοφόρησε το τελευταίο μέχρι στιγμής album της «Sale El Sol», μέσα από το οποίο ξεχώρισε πρώτο το «Loca». Τα τελευταία singles της που ακούγονται κατά κόρον στα ραδιόφωνα είναι το «Rabiosa» και το «Addicted To You».

- Με πωλήσεις εκατομμυρίων και άπειρους fans σε όλον τον κόσμο, η Shakira είναι η πιο επιτυχημένη καλλιτέχνιδα της Κολομβίας. Ένα άγαλμά της έχει στηθεί στην γενέτειρα της, Barranquilla.

- Στην αρχή της καριέρας της ελάχιστα πράγματα είχαν βγει στο φως για την προσωπική της ζωή. Η σχέση της με τον δικηγόρο Antonio de la Rua, γιο του πρώην πρωθυπουργό της Αργεντινής, έληξε μετά από έντεκα χρόνια και έφτασε μέχρι τα δικαστήρια, με τον de la Rua, να ζητάει αποζημίωση από τη Shakira για τις επαγγελματικές του υπηρεσίες τον καιρό της σχέσης τους.

- Πλέον η Shakira απολαμβάνει την οικογενειακή θαλπωρή δίπλα στον ποδοσφαιριστή της Barcelona Gerard Pique, με τον οποίο πρόσφατα απέκτησαν και έναν γιο.

Ροζίνα Αράπη