Το death metal τελικά σπέρνει χαρά

concert-crowd-sunaulia-metal
ΠΕΜΠΤΗ, 14 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

Μια νέα έρευνα πάνω στη σχέση μουσικής και βίας καταρρίπτει τα στερεότυπα.

Η εκπομπή της Marie Kondo στο Netflix έχει ωθήσει πολλούς θεατές της να αναρωτηθούν τι τους φέρνει πραγματικά χαρά, με στόχο να βάλουν τάξη και ηρεμία στη ζωή τους. Στο ερώτημα εάν ακραίες μορφές μουσικής μπορούν να εμπνεύσουν το συναίσθημα της χαράς, μια νέα έρευνα που εκδόθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Royal Society Open Science έδωσε την απάντηση, η οποία είναι ένα ηχηρό «ναι».

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Macquarie University του Σίδνεϋ από τον καθηγητή Bill Thompson, με τη συμμετοχή 32 οπαδών της death metal και 48 άλλων με πιο mainstream ακούσματα. Οι ερευνητές τούς έβαλαν να ακούσουν ένα κομμάτι death metal ή pop – το «Eaten» των Bloodbath και το «Happy» του Pharrell Williams – ενώ έβλεπαν δυσάρεστες και ουδέτερες εικόνες σε μια οθόνη.

Wikipedia / Stefan Bollmann

Στα πλαίσια της έρευνας, οι συμμετέχοντες άκουσαν ένα τραγούδι του σουηδικού death metal συγκροτήματος Bloodbath.

Στόχος του πειράματος ήταν να μετρήσει σε πρώτο βαθμό εάν οι συμμετέχοντες αντιλαμβάνονται βίαιες σκηνές και σε δεύτερο βαθμό να εκτιμήσουν κατά πόσο η μουσική επηρεάζει την ευαισθησία σε αυτές. Το αποτέλεσμα έδειξε πως οι φανατικοί της death metal είχαν τις ίδιες ακριβώς αντιδράσεις και ευαισθησίες με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.

«Οι οπαδοί της death metal είναι καλοί άνθρωποι. Δεν θα βγουν έξω για να κάνουν κακό σε άλλους. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που απολαμβάνουν θλιμμένη μουσική και αυτό είναι λίγο παράδοξο. Γιατί να θέλουμε να στεναχωρούμε τους εαυτούς μας; Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για μουσική με επιθετικές ή βίαιες θεματικές. Για εμάς είναι ένα ψυχολογικό παράδοξο – οπότε έχουμε περιέργεια και παράλληλα αναγνωρίζουμε πως η βία στα media είναι ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό θέμα» σχολίασε ο Thompson.

Στη συνέχεια ο καθηγητής εξήγησε πως τα αποτελέσματα της έρευνας καταρρίπτουν το επιχείρημα συλλόγων γονέων, θρησκευτικών οργανώσεων και υπέρμαχων της λογοκρισίας πως οι οπαδοί ακραίας μουσικής δείχνουν λιγότερη ευαισθησία στην εικόνα της βίας. «Η κυρίαρχη συναισθηματική ανταπόκριση σε αυτή τη μουσική είναι η χαρά και η χειραφέτηση. Νομίζω ότι το να ακούει κανείς αυτή τη μουσική και να την μεταμορφώνει σε μια ενδυναμωτική και όμορφη εμπειρία είναι καταπληκτικό» τόνισε ο ερευνητής.

Το BBC επικοινώνησε με τον τραγουδιστή των Bloodbath, Nick Holmes, ο οποίος δήλωσε πως «οι στίχοι είναι ακίνδυνη διασκέδαση, όπως απέδειξε η έρευνα». «Η πλειοψηφία των οπαδών της death metal είναι έξυπνοι, βαθυστόχαστοι άνθρωποι που έχουν πάθος για τη μουσική. Είναι ανάλογο των ανθρώπων που λατρεύουν τις ταινίες τρόμου ή τις πολεμικές αναπαραστάσεις» συμπλήρωσε ο Holmes.

Διαβάστε την έρευνα