Πέθανε ο «νονός» του surf rock, Dick Dale

dick-dale
ΔΕΥΤΕΡΑ, 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

Το 1962 είχε κυκλοφορήσει την κλασική διασκευή του «Μισιρλού» που χρησιμοποιήθηκε στο «Pulp Fiction».

Ο θρυλικός κιθαρίστας Dick Dale, γνωστός για τη διαχρονική surf rock διασκευή του «Μισιρλού» και το «Let’s Go Trippin’», πέθανε στην ηλικία των 81 ετών. Δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια θανάτου του μουσικού, ο οποίος παρά τα πολλά προβλήματα υγείας που τον ταλαιπώρησαν τα τελευταία χρόνια – όπως καρκίνος του παχέος εντέρου, νεφρική ανεπάρκεια και σακχαρώδης διαβήτης – παρέμενε ενεργός και είχε σχέδια για περιοδείες μέσα στο 2019.

Ο Richard Anthony Monsour, όπως ήταν πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στη Βοστόνη το 1937 από Λιβανέζο πατέρα και Πολωνολευκορωσίδα μητέρα. Αρχικά έμαθε να παίζει τρομπέτα, όμως όταν έγινε φαν του Hank Williams το γύρισε στην κιθάρα. Ως αυτοδίδακτος κιθαρίστας, ο Dale ενσωμάτωσε πολλές μεσοανατολίτικες και ανατολικοευρωπαϊκές επιρροές από το οικογενειακό περιβάλλον του στο στυλ που ανέπτυξε.

Τη δεκαετία του 1950 μετακόμισε οικογενειακώς στην Καλιφόρνια όπου άρχισε να κάνει surf. Θέλοντας να δημιουργήσει έναν ήχο που έδινε την αίσθηση του να βρίσκεται στην θάλασσα, δημιούργησε το κλασσικό surf guitar ήχο. «Ένιωθα μια τεράστια ποσότητα δύναμης όταν έκανα surf και εκείνη η αίσθηση δύναμης απλά μεταφέρθηκε στην κιθάρα μου» είχε δηλώσει ο Dale για το ιδιαίτερο μουσικό στυλ του.

Πέραν των επιδόσεων του επί σκηνής, ο Dale είχε συνεισφέρει στη μουσική και σε τεχνικό επίπεδο καθώς συνεργαστεί στενά με τον Leo Fender για τη δημιουργία του πρώτου ενισχυτή 100 watt. Η ανάγκη για έναν τόσο δυνατό ενισχυτή προέκυψε επειδή ο κιθαρίστας είχε την «κακή συνήθεια» να παίζει δυνατά, με αποτέλεσμα να καταστρέφει τους πιο αδύναμους ενισχυτές.

Αναμφίβολα η πιο μεγάλη επιτυχία του Dale ήταν η surf rock εκτέλεση του ελληνικού ρεμπέτικου τραγουδιού «Μισιρλού» που έκανε θραύση όταν κυκλοφόρησε το 1962. Το τραγούδι έχει διασκευαστεί από εκατοντάδες καλλιτέχνες, ενώ το 1994 επανήλθε στα charts χάρη στο soundtrack του «Pulp Fiction» του Quentin Tarantino.