Πέθανε ο εμβληματικός μουσικός της avante-garde σκηνής Scott Walker

scott-walker Dezo Hoffman
ΤΡΙΤΗ, 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

Ο «Salinger της Pop» έγινε γνωστός για την χαρακτηριστική βαρύτονη φωνή του και την «ανορθόδοξη» πορεία του.

Ο Βρετανός τραγουδιστής, μουσικοσυνθέτης και παραγωγός, Scott Walker, γνωστός και ως ο «J.D. Salinger της Pop», πέθανε στην ηλικία των 76 ετών. Η είδηση του θανάτου ανακοινώθηκε από τη δισκογραφική εταιρεία του τα τελευταία 15 χρόνια, την 4AD, μέσω μιας ανάρτησης στο Twitter.

«Για μισό αιώνα, η ιδιοφυΐα του ατόμου που γεννήθηκε με το όνομα Noel Scott Engel είχε εμπλουτίσει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων, αρχικά ως το ένα τρίτο των The Walker Brothers και στη συνέχεια ως solo καλλιτέχνης, παραγωγός και συνθέτης ασυμβίβαστης πρωτοτυπίας» αναφέρει η 4AD στην ανάρτησή της.

Ο Walker γεννήθηκε το 1943 και ξεκίνησε την καριέρα του στη μουσική ως session μπασίστας, προτού αλλάξει το όνομά του για να γίνει μέλος των Walker Brothers ως τραγουδιστής. Με τους Walker Brothers σημείωσε τις πρώτες του επιτυχίες τη δεκαετία του 1960 – ιδίως στη Μεγάλη Βρετανία, όπου συγκρίθηκαν με τους Beatles – με τραγούδια όπως «The Sun Ain’t Gonna Shine (Anymore)» και «Make It Easy On Yourself».

Παρά την επιτυχία του συγκροτήματος, ο Walker ένιωθε υπερβολική πίεση και αποφάσισε να ξεκινήσει μια φιλόδοξη solo καριέρα όπου κατάφερε να ξεδιπλώσει ακόμα περισσότερο το πλούσιο ταλέντο του και να γίνει ένα από τα σπουδαιότερα ονόματα της avante-garde σκηνής. «Όλοι βασίζονταν σε μένα. Κατάφερα να δουλέψω με μεγάλες ορχήστρες και καλά μπάτζετ. Αλλά μετά από λίγο [ήρθε] η φόρμουλα – ήθελαν να κάνω το ίδιο πράγμα» είχε εξηγήσει για την απόφασή του ο μουσικός στον Guardian το 2018.

REX/Shutterstock / Dezo Hoffman

Παράλληλα με τα τραγούδια του, ο Walker έγραψε μουσική για ταινίες, όπως το «Man from Reno» με τον Goran Bregovic για το «Toxic Affair» της Philomène Esposito, το soundtrack της ταινίας «Pola X» του Leo Xara με τους Guillaume Depardieu και Catherine Deneuve, καθώς και τα soundtrack των «Η γέννηση ενός ηγέτη» και «Vox Lux» που σκηνοθέτησε ο Brady Corbet.