Πέθανε ο Ranking Roger, τραγουδιστής των The Beat

ranking-roger-the-beat
ΤΕΤΑΡΤΗ, 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

Ο Βρετανός μουσικός υπήρξε μια από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες στην ανάπτυξη και αναβίωση της ska/two-tone σκηνής.

Ο Ranking Roger, τραγουδιστής του θρυλικού ska/two-tone συγκροτήματος The Beat, πέθανε την Τρίτη 26 Μαρτίου στην ηλικία των 56 ετών. Ο Βρετανός μουσικός είχε διαγνωστεί με δύο όγκους στον εγκέφαλο και καρκίνο του πνεύμονα το περασμένο Αύγουστο, μετά από ένα μικρό εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Πολέμησε, πολέμησε και πολέμησε, ο Roger ήταν μαχητής. Η οικογένεια του Roger θα ήθελε να ευχαριστήσει τους πάντες για την συνεχή στήριξη σε αυτή την δύσκολη εποχή» αναφέρει η επίσημη σελίδα των Beat στο Facebook.

Ο Roger Charlery, όπως ήταν το πραγματικό όνομα του, σχημάτισε τους The Beat με τους Dave Wakeling, Andy Cox, David Steele, Everett Morton και Saxa στο Μπέρμιγχαμ το 1978, εποχή που χαρακτηρίστηκε από μεγάλα ποσοστά ανεργίας και κοινωνικές αναταραχές στην Μεγάλη Βρετανία. Το συγκρότημα του Roger υπήρξε καταλυτικό στην δημιουργία και εξέλιξη του two-tone ήχου που συνδύαζε το παραδοσιακό ska με pop, latin, new wave και punk επιρροές.

Την δεκαετία του 1980 κυκλοφόρησαν τρεις δίσκους, τα «I Can’t Just Stop It», «Wha’ppen?» και «Special Beat Service» προτού διαλυθούν το 1983. Ανάμεσα στις πολλές χορευτικές επιτυχίες τους είναι τα «Mirror in the Bathroom», «Save It For Later» και «Too Nice To Talk To». Μετά την διάλυση ο Roger με τον Wakeling δημιούργησαν τους General Public, ενώ οι Cox και Steele τους Fine Young Cannibals. Παράλληλα με την solo καριέρα του, στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ο Roger και μέλη των Specials δημιούργησαν ένα all-star ska/two-tone συγκρότημα, τους Special Beat.

REX/Shutterstock / Roger Goodgroves

Το 2016 οι Beat επέστρεψαν στην ενεργό δράση με τον Roger στα φωνητικά και κυκλοφόρησαν το «Bounce», το οποίο συμμετείχε ο γιος του τραγουδιστή, Ranking JNR. Τον περασμένο Ιανουάριο ο Roger κυκλοφόρησε άλλο ένα δίσκο με τους Beat, το «Public Confidential», ενώ ολοκλήρωσε την συγγραφή των απομνημονευμάτων του, που αναμένονται να εκδοθούν την άνοιξη.