Δανός ντετέκτιβ βρήκε κλεμμένο πίνακα του Picasso αξίας 25 εκατομμυρίων ευρώ

arthur-brand-pablo-picasso
ΠΕΜΠΤΗ, 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

Σύμφωνα με τον «Ιντιάνα Τζόουνς της τέχνης», το έργο χρησιμοποιήθηκε ως ενέχυρο στην αγοραπωλησία ναρκωτικών και όπλων.

Ο Δανός ντετέκτιβ έργων τέχνης Arthur Brand αποκάλυψε πως βοήθησε στην ανεύρεση ενός πίνακα του Pablo Picasso που κλάπηκε από το σκάφος αναψυχής ενός Σαουδάραβα στην Γαλλία το 1999. Ο Brand, ο οποίος είναι γνωστός και ως ο «Ιντιάνα Τζόουνς της τέχνης», εξήγησε στο RTL πως έφτασε στα χέρια του το «Buste de Femme» που φιλοτέχνησε ο Picasso το 1938.

«Φοβάσαι πως θα είναι ψεύτικο, αλλά όταν το είχα στα χέρια μου, ήξερα αμέσως πως ήταν αληθινό» δήλωσε ο Brand. Ο πίνακας του Picasso παραδόθηκε στο σπίτι του Brand μέσα σε σακούλες σκουπιδιών και ο ντετέκτιβ επικοινώνησε αμέσως με την αστυνομία και την ασφαλιστική εταιρεία, ώστε να επιστραφεί στον κάτοχο του.

AP

«Τον κρέμασα στο σπίτι μου για ένα βράδυ. Ήταν συναρπαστικό, είναι φανταστικό και τόσο απίστευτα όμορφο» σχολίασε ο Brand για τον πίνακα, ο οποίος έχει αποτιμηθεί στα 25 εκατομμύρια ευρώ. Ο Δανός ντετέκτιβ εκτίμησε πως ο πίνακας είχε αλλάξει χέρια «20 φορές» στον υπόκοσμο του Άμστερνταμ, ως ενέχυρο για την αγοραπωλησία ναρκωτικών και όπλων.

Ο τελευταίος «ιδιοκτήτης» του πίνακα φέρεται να είναι ένας κτηματομεσίτης που θέλησε να τον ξεφορτωθεί όταν συνειδητοποίησε πως ήταν κλεμμένος. Δύο άνδρες επικοινώνησαν με τον Brand και στην συνέχεια κανόνισαν να του παραδώσουν τον πίνακα στο σπίτι του. Η αστυνομία της Δανίας δεν σκοπεύει να ερευνήσει την υπόθεση, καθώς το αδίκημα της κλοπής από το 1999 πλέον έχει παραγραφεί.