Τελικά ο Leonardo da Vinci ήταν αμφιδέξιος

leonardo-da-vinci-landscape-8p
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

Νέα έρευνα σε ένα από τα πρώτα σχέδια του μεγάλου καλλιτέχνη δείχνει πως ήταν εξίσου ικανός με το δεξί, όσο και το αριστερό του χέρι.

Ο Leonardo da Vinci μπορεί να είναι ένας από τους πιο γνωστούς αριστερόχειρες στην ιστορία, όμως σύμφωνα με ερευνητές στο Ουφίτσι της Φλωρεντίας, ο μεγάλος καλλιτέχνης ενδέχεται τελικά να ήταν αμφιδέξιος. Στο επίκεντρο της έρευνας είναι ένα σκίτσο του ποταμού Άρνο που φιλοτέχνησε ο da Vinci το 1473, όταν ήταν 21 ετών. Το έργο απεικονίζει τον ποταμό που διασχίζει την Φλωρεντία, με τα βουνά στο προσκήνιο και το κάστρο Montelupo να δεσπόζει στο βάθος.

Wikipedia

Αυτό που έβαλε τους ερευνητές σε σκέψεις σχετικά με τις δεξιότητες του da Vinci ήταν δύο επιγραφές. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, ο da Vinci είχε αναπτύξει μια κατοπτρική μέθοδο γραφής, τόσο για να κρυπτογραφήσει τις σημειώσεις του, όσο και για να αποφύγει το μουτζούρωμα, αφού με το αριστερό χέρι έγραφε από τα δεξιά στα αριστερά. Στο συγκεκριμένο έργο η μια επιγραφή είναι γραμμένη κατά αυτόν τον τρόπο, ενώ στο πίσω μέρος του πίνακα υπάρχει μια δεύτερη επιγραφή γραμμένη συμβατικά, από τα αριστερά στα δεξιά.

Αυτό οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα πως ο καλλιτέχνης ήταν αμφιδέξιος, αφού φαίνεται πως χρησιμοποίησε το αριστερό του χέρι για να γράψει την μπροστινή επιγραφή κατοπτρικά, ενώ στο πίσω μέρος χρησιμοποίησε το δεξί του χέρι για να γράψει κανονικά. Για να επιβεβαιώσουν τη θεωρία τους οι ερευνητές εξέτασαν το μελάνι που χρησιμοποιήθηκε στις δύο επιγραφές και συνέκριναν τον γραφικό χαρακτήρα με άλλα γνωστά δείγματα της γραφής του da Vinci.

Uffizi

«Οι δύο μορφές γραφής, αν και έχουν ορισμένες διαφορές λόγω της χρήσης διαφορετικών χεριών, έχουν πολλά κοινά βασικά χαρακτηριστικά που αναμφίβολα έχουν το μοναδικό στυλ του Leonardo. Ο Leonardo γεννήθηκε αριστερόχειρας, όμως “επανεκπαιδεύτηκε” σε πολύ νεαρή ηλικία για να χρησιμοποιεί το δεξί του χέρι» δήλωσε η ιστορικός τέχνης Cecilia Frosinini στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

«Εξετάζοντας τα χειρόγραφά του, συμπεριλαμβανομένων των επιγραφών στο σχέδιο αυτό, είναι σαφές ότι η γραφή ως δεξιόχειρας ήταν καλλιεργημένη και καλά διαμορφωμένη. Ο Leonardo ήταν εξαιρετικά ικανός στη χρήση του δεξιού χεριού του» κατέληξε η Frosinini. Το έργο έχει επιστρέφει στο Βίντσι, γενέτειρα του καλλιτέχνη, όπου θα παρουσιαστεί σε μια ειδική έκθεση στο κάστρο της πόλης για τα 500 χρόνια από τον θάνατό του.