Ο χώρος του θεάματος θρηνεί για την Παναγία των Παρισίων

notre-dame Ian Langsdon
ΤΡΙΤΗ, 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

«Τόση πολλή ιστορία καταρρέει μπροστά στα μάτια μας. Νιώθω θλίψη για την Παναγία των Παρισίων και το Παρίσι» έγραψε η Dua Lipa

Η πυρκαγιά που ξέσπασε στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων αργά το απόγευμα της Δευτέρας είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση μεγάλου μέρους της οροφής. Σύμφωνα με τις πυροσβεστικές αρχές της γαλλικής πρωτεύουσας η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο και έχει κατασβηστεί εν μέρει, ενώ παρά τις σοβαρές ζημιές, η κτηριακή δομή σώθηκε.

SIPA/AP / Romuald Meigneux

Τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν διερευνηθεί ακόμα, όμως οι αρχές εικάζουν πως συσχετίζονται με εργασίες αποκατάστασης. Οι δραματικές εικόνες κατάρρευσης του καμπαναριού που αναμεταδόθηκαν αστραπιαία προκάλεσαν τεράστια θλίψη και συγκίνηση και πολλοί αστέρες από το χώρο του θεάματος μοιράστηκαν τις σκέψεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Τόση πολλή ιστορία καταρρέει μπροστά στα μάτια μας. Νιώθω θλίψη για την Παναγία των Παρισίων και το Παρίσι» έγραψε η Dua Lipa στο Twitter. Αντίστοιχα και η Mandy Moore εξέφρασε τη θλίψη της για την καταστροφική πυρκαγιά με ένα emoji ραγισμένης καρδιάς.

«Η καρδιά μου ραγίζει βλέποντας την φωτιά στην Παναγία των Παρισίων. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη φορά που περπάτησα στο Παρίσι και μου προκάλεσε δέος η ομορφιά του» έγραψε η Camila Cabello. Η Cher από την πλευρά της τόνισε πως προσεύχεται για την Παναγία των Παρισίων, ενώ ο Mark Ronson έγραψε στα γαλλικά πως είναι «αιώνια θλιμμένος».

Στα γαλλικά εκφράστηκε και ο Jesse Hughes των Eagles Of Death Metal, αποκαλύπτοντας πως η πρώτη του αντίδραση στις εικόνες ήταν η επιθυμία να επιστρέψει στο Παρίσι. «Νιώθω απελπισμένος και αβοήθητος. Ζητώ από όλους όσους διαβάζουν να γονατίσουν ενώπιον του Παντοδύναμου Θεού και να προσευχηθούν» γράφει ο Hughes, εκφράζοντας της συμπαράσταση του στους πολίτες της Γαλλίας, στους Καθολικούς και στους πυροσβέστες.

«Οι καρδιές μας έχουν ραγίσει βλέποντας τις εικόνες της Παναγίας των Παρισίων στις φλόγες. Παρίσι, είσαι στην καρδιά μας» έγραψαν στο Twitter οι The National για την καταστροφή. Στο μήνυμα τους οι SWMRS εξέφρασαν την τεράστια θλίψη τους αφού όπως εξήγησαν έχουν παίξει αρκετές φορές στο Παρίσι και ένα από τα highlight των περιοδειών είναι που έχουν την δυνατότητα να απολαμβάνουν την τέχνη και την ιστορία.

«Σε όλους τους φίλους μου και την κοινωνία στο Παρίσι – σας αγαπώ. Δεν μπορώ να φανταστώ τα συναισθήματα μας. Η Παναγία των Παρισίων έχει αποτελέσει μικρό κομμάτι της ζωής μου: την έχω ζωγραφίσει, την έχω φωτογραφήσει, έχω ερωτευτεί με κάποιον που γνώρισαν μπροστά της. Οι σκέψεις για το πώς συνέβη αυτό είναι οι πιο δύσκολες» έγραψε η Amanda Palmer στο Twitter.