Πούλιτζερ στην Aretha Franklin για τη συνεισφορά της στη μουσική

aretha-franklin Roger Bamber
ΤΡΙΤΗ, 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

Η «Βασίλισσα της Soul» πέθανε τον περασμένο Αύγουστο.

Η Aretha Franklin τιμήθηκε με ένα ειδικό βραβείο Πούλιτζερ για την συνεισφορά της στην μουσική, περίπου ένα χρόνο μετά τον θάνατο της. Στην επίσημη ανακοίνωση, οι διοργανωτές των βραβείων εκθείασαν «την ανεξίτηλη συνεισφορά της στην αμερικάνικη μουσική και κουλτούρα για πάνω από πέντε δεκαετίες».

Αυτό που κάνει ιδιαίτερα ξεχωριστή την βράβευση της Franklin είναι το γεγονός πως πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που λαμβάνει ατομικά την συγκεκριμένη τιμή για την συνεισφορά της στην μουσική και τον πολιτισμό στην ιστορία του θεσμού που ιδρύθηκε το 1930. Στο παρελθόν έχουν τιμηθεί με το ίδιο βραβείο μεταξύ άλλων ο θρύλος της jazz John Coltrane, ο αστέρας της country Hank Williams και ο νομπελίστας Bob Dylan.

Invision/AP / Charles Sykes

Η «Βασίλισσα της Soul» πέθανε τον περασμένο Αύγουστο στην ηλικία των 76 ετών μετά από μάχη με τον καρκίνο. Κατά την διάρκεια της πλούσιας καριέρας της που διήρκεσε πάνω από μισό αιώνα, η Franklin πούλησε πάνω από 75 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως και 73 τραγούδια της είχαν μπει στα Top 100 charts του Billboard. Έγινε η πρώτη γυναίκα που μπήκε στο Rock And Roll Hall Of Fame, ενώ έχει τιμηθεί με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας.