Εκτοξεύτηκαν οι ψηφιακές πωλήσεις της «Παναγίας των Παρισίων» του Victor Hugo

notre-dame
ΤΕΤΑΡΤΗ, 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

Το κλασικό μυθιστόρημα με ήρωα τον κωδωνοκρούστη Κουασιμόδο επανήλθε στη δημοσιότητα μετά την καταστροφική πυρκαγιά της Δευτέρας.

Η καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε τον ιστορικό καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων τη Δευτέρα προκάλεσε τεράστια θλίψη παγκοσμίως, όμως είχε ως αποτέλεσμα να εκτοξευτούν οι πωλήσεις του ομώνυμου μυθιστορήματος του Victor Hugo. Το έργο του μεγάλου Γάλλου συγγραφέα που εκδόθηκε το 1831 αφηγείται την ιστορία του κωδωνοκρούστη Κουασιμόδου και περιλαμβάνει λεπτομερείς περιγραφές του ναού.

Wikipedia / Étienne Carjat

Ο Hugo ξεκίνησε να γράφει το μυθιστόρημα του το 1829 με στόχο να αναδείξει την αξία της γοτθικής αρχιτεκτονικής.

Σύμφωνα με το Amazon, το εμβληματικό έργο του Hugo βρέθηκε στην πρώτη θέση πωλήσεων στην Γαλλία το πρωί της Τρίτης. Η λίστα του Amazon ανανεώνεται κάθε μια ώρα και έξι διαφορετικές εκδόσεις του βιβλίου βρέθηκαν στο top 10 επιλογές. Αντίστοιχο όμως ήταν και το ενδιαφέρον σε άλλες χώρες, με το μυθιστόρημα να καταλαμβάνει την 20ή θέση στην λίστα των ευρωπαϊκών bestseller στην Αμερική και στην 27η θέση στην λίστα των κλασσικών bestseller της βρετανικής σελίδας του Amazon.

Disney

Η ταινία της Disney ήταν υποψήφια για ένα Όσκαρ.

Το μυθιστόρημα του Hugo γρήγορα έγινε ανάρπαστο στην Γαλλία όταν πρωτοεκδόθηκε και θεωρείται πως έπαιξε σημαντικό ρόλο στις ανασκευές που έγιναν στον καθεδρικό ναό του Παρισιού στα μέσα στου 19ου αιώνα. Το έργο έχει μεταφερθεί πολλές φορές στο σανίδι, τη μικρή και μεγάλη οθόνη, με την animated ταινία της Disney του 1996 να είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές σύγχρονες εκδοχές.