Ένας θησαυρός ανέκδοτου υλικού του Franz Kafka ετοιμάζεται να δει το φως

franz-kafka
ΠΕΜΠΤΗ, 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

Δικαστική απόφαση στην Ζυρίχη δικαιώνει την Εθνική Βιβλιοθήκη του Ισραήλ, η οποία θα αποκτήσει ανέκδοτο υλικό σημαντικών έργων του συγγραφέα.

Ένας πραγματικός θησαυρός ανέκδοτου υλικού του Franz Kafka ενδέχεται να δει σύντομα το φως του ήλιου, καθώς πρόσφατα ολοκληρώθηκε μια πολύχρονη δικαστική διαμάχη για την λογοτεχνική περιουσία του, η οποία θύμισε ορισμένες από τις σουρεαλιστικές ιστορίες του συγγραφέα. Ένα δικαστήριο της Ζυρίχης αποφάσισε πως ένας αριθμός τραπεζικών θυρίδων στην πόλη θα ανοιχτούν και το περιεχόμενό τους θα μεταφερθεί στην Εθνική Βιβλιοθήκη του Ισραήλ.

Εικάζεται πως στις συγκεκριμένες θυρίδες υπάρχει ανέκδοτο υλικό σημαντικών έργων του Kafka που κυκλοφόρησαν μετά τον θάνατό του σε ημιτελή μορφή. Το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ έχει ήδη κατασχέσει χειρόγραφα του Kafka από μια ισραηλινή οικογένεια, τα οποία ήταν κρυμμένα σε τραπεζικές θυρίδες και ένα διαμέρισμα στο Τελ Αβίβ. Η απόφαση του ελβετικού δικαστηρίου σημαίνει πως το Ισραήλ θα αποκτήσει σχεδόν όλα τα γνωστά έργα του Kafka.

Λίγο πριν τον θάνατό του το 1924, ο Kafka είχε δωρίσει τα έργα του στον μακροχρόνιο φίλο και εκδότη του, Max Brod. Ο συγγραφέας είχε ζητήσει από τον Brod να κάψει τα έργα του, κάτι το οποίο αγνόησε και στη συνέχεια εξέδωσε το μεγαλύτερο μέρος του υλικού που είχε στην κατοχή του. Ανάμεσα στα έργα αυτά ήταν τα «Η Δίκη», «Ο Πύργος» και «Αμερική» που συντέλεσαν ώστε να αναγνωριστεί παγκοσμίως η λογοτεχνική αξία του Kafka μετά θάνατον.

Ο Brod όμως δεν εξέδωσε όλο το υλικό και έδωσε εντολή στη προσωπική γραμματέα του, Esther Hoffe, να μεταφέρει τα συγγράμματα του Kafka σε ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα μετά τον θάνατό του. Ο Brod πέθανε το 1968, όμως η Hoffe κράτησε ορισμένα από τα έργα και πούλησε τα υπόλοιπα. Το πρωτότυπο χειρόγραφο της «Δίκης» δημοπρατήθηκε για ένα εκατομμύριο λίρες σε πλειστηριασμό στον Λονδίνο και κατέληξε στο Αρχείο Γερμανικής Λογοτεχνίας στο Μάρμπαχ.

Η Hoffe πέθανε το 2008 στην ηλικία των 101 ετών και άφησε τη συλλογή της στις δύο κόρες της, Eva Hoffe και Ruth Wiesler, οι οποίες θεωρούσαν τον Brod πατρική φιγούρα και το αρχείο του ως κληρονομιά τους. Οι δύο κόρες πέθαναν λίγο αργότερα και πλέον η οικογένεια της Wiesler έχει ξεκινήσει έναν δικαστικό αγώνα για τη συλλογή έργων.

Ο δικηγόρος των Wiesler ισχυρίζεται πως η οικογένεια απέκτησε νομίμως τα έργα του Kafka και χαρακτήρισε την κρατική κατάσχεση της περιουσίας «επαίσχυντη» και «ληστεία πρώτου βαθμού». Η Εθνική Βιβλιοθήκη του Ισραήλ από την πλευρά της ισχυρίζεται πως τα έργα του Kafka αποτελούν πολιτιστικά αγαθά που ανήκουν στον εβραϊκό λαό και χαιρέτησε την απόφαση του δικαστηρίου στην Ελβετία.