Το επόμενο solo άλμπουμ του Thom Yorke θα είναι δυστοπικό και γεμάτο άγχος

thom-yorke Adela Loconte
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 10 ΜΑΙΟΥ 2019

Ο frontman των Radiohead μίλησε για τις επιρροές και τη δημιουργική διαδικασία που ακολούθησε στον νέο του δίσκο.

Ο Thom Yorke πρόσφατα παρουσίασε την πρώτη του κλασσική σύνθεση, το «Don’t Fear The Light», όμως σύντομα θα επιστρέψει σε πιο γνώριμα μουσικά μονοπάτια με το επερχόμενο solo δίσκο του. Τους τελευταίους μήνες ο frontman των Radiohead έχει αποκαλύψει λεπτομέρειες για το άλμπουμ και σε μια νέα συνέντευξη με το Crack μίλησε για τις επιρροές και την δημιουργική διαδικασία του.

Οι ανησυχίες και οι φόβοι του Yorke για τις παγκόσμιες εξελίξεις είχαν καταλυτικό ρόλο στην δημιουργία του δίσκου. «Έχετε πετάξει ποτέ στο Τόκιο; Εκείνο το τζετ λαγκ είναι ο ορισμός της υπαρξιακής κρίσης, κάθε φορά. Υπήρξε ένα βράδυ όπου κοιμόμουν και δύο ώρες αργότερα είμαι τελείως ξύπνιος και απλά είχα αυτές τις εικόνες… άνθρωποι και αρουραίοι άλλαζαν θέσεις. Ένα όνειρο. Όταν συνήλθα, ξύπνησα με αυτές τις πολύ έντονες εικόνες κοριτσιών σε ασταθή τακούνια, όμως στην πραγματικότητα ήταν αρουραίοι και άνθρωποι ήταν στους υπονόμους» εξήγησε ο Yorke.

REX/Shutterstock / Adela Loconte

«Το δυστοπικό κομμάτι είναι ένα μέρος αυτού, ναι, αλλά για μένα, ένα από τα μεγάλα και σημαντικά πράγματα ήταν αυτή η αίσθηση άγχους. Εάν πάσχεις από άγχος εκδηλώνεται με απρόβλεπτους τρόπους, ορισμένοι άνθρωποι έχουν υπερευαίσθητες αντιδράσεις. Για ορισμένους ανθρώπους οι ρίζες της πραγματικότητας μπορούν να ξεριζωθούν, δεν ξέρεις τι συμβαίνει. Εντέλει η πραγματικότητα επιστρέφει. Για κάποιο λόγο, σκέφτηκα πως ένας πολύ καλός τρόπος να εκφράσω δημιουργικά το άγχος ήταν σε ένα δυστοπικό περιβάλλον» δήλωσε ο Βρετανός καλλιτέχνης.

Στη συνέχεια ο Yorke εξήγησε πως οι αυτοσχέδιες εμφανίσεις επί σκηνής του Flying Lotus τον επηρέασαν σημαντικά ως προς την αντίληψη του για την δημιουργία μουσικής. «Ξαφνικά αντιληφθήκαμε πως αυτός ήταν ένας νέος τρόπος για να γράψεις. Έστελνα [στον παραγωγό Nigel Godrich] ημιτελή και σκόρπια τραγούδια και αυτός εστίαζε στα κομμάτια που θεωρούσε ότι μπορούσαν να δουλέψουν, τα έχτιζε σε samples και loops και μετά μου τα πέταγε πίσω για να ξεκινήσω να γράφω στίχους» αναφέρει χαρακτηριστικά.

REX/Shutterstock

«Στην αρχή ήταν τρομακτικά. Κρυβόμουν πίσω από τα decks, προσποιούμενος πως είμαι στο περίπου DJ, αλλά δεν είναι έτσι γιατί τραγουδάω και περιστασιακά παίζω κιθάρα. Είχα όμως μια επιφοίτηση σε μια εμφάνιση στο Παρίσι, όπου υπήρξε μια σκηνή μπροστά μου και σκέφτηκα “δε βαριέσαι” και τελικά την χρησιμοποίησα για να χορέψω» κατέληξε ο Yorke.