O Θοδωρής Παπαδουλάκης συναντά τους Babo Koro στην ξενιτιά

babo-koro
ΔΕΥΤΕΡΑ, 13 ΜΑΙΟΥ 2019

… και βάζει κινηματογραφική αισθητική στο νέο βίντεο κλιπ της μπάντας.

«Μύρωσες λέξεις άδολες, αχ βρε Άνοιξη και τις σκόρπισες». Με αυτές τις λέξεις ξεκινάει το τραγούδι «Γέλα μου» και το ταξίδι δύο ερωτευμένων ανθρώπων που βλέπουν την Ιστορία να βάζει παύση στη ζωή τους και τον έρωτά τους προκαλώντας τους να δοκιμάσουν τις αντοχές τους και να διεκδικήσουν ξανά τη ζωή τους. Κάπου αλλού όμως. 

Ο καταξιωμένος σκηνοθέτης Θοδωρής Παπαδουλάκης αναλαμβάνει να οπτικοποιήσει το νέο βαλκανικών vibes τραγούδι των Babo Koro που μέσα από τους στίχους του μιλάει για τον έρωτα που η δύναμή του είναι «λησμονιά κι αρχή». Αυτός ο μουσικός έρωτας αποκτά οπτική υπόσταση μέσα από ένα βίντεο κλιπ που κινείται αφηγηματικά γραμμικά, αν και αναφέρεται σε δύο χρόνους, στο παρελθόν και το παρόν, συνδυάζοντας το φυσικό τοπίο, την οικεία στο σκηνοθέτη vintage αισθητική, τα ουδέτερα χρώματα και τον ανθρώπινο πόνο- αυτόν που μόνο η Ιστορία ξέρει να προκαλεί. 

Γνωστός από τηλεοπτικές σειρές, όπως  «Το Νησί» και «Η Λέξη που δεν Λες», ο Παπαδουλάκης έχει μακρά πορεία στις ταινίες μικρού μήκους. Φέτος ανακοίνωσε το νέο του εγχείρημα, την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του με την οποία θα αναμετρηθεί με το έργο του σπουδαίου Νίκου Καζαντζάκη «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται».

Ο έρωτας των νέων ντύνεται με ανοιξιάτικα πλάνα που τα πειράζει μόνο ο ήλιος. Κι έπειτα ο πόλεμος. Τα πλάνα συννεφιάζουν για να έρθει η καταιγίδα και τα κλειστοφοβικά πλάνα της βάρκας που μεταφέρει τους πρόσφυγες πια νέους. Κι έπειτα νέα ζωή, νέα πατρίδα, νέες γνωριμίες με παρόμοια βιώματα.

Ο σκηνοθέτης επιλέγει συχνά σε αυτή τη μουσική ιστορία  να ξεθωριάζει τα πρόσωπα και τα αντικείμενα, κυρίως τα μουσικά όργανα, σε διαρκές dissolve ώστε να εμφανίζονται παράλληλα χαρακτηριστικές εικόνες από τις περιπέτειες των προσφύγων στη θάλασσα. Και το ίδιο επιλέγει να κάνει όταν η νεαρή πρόσφυγας συναντά στη νέα της πατρίδα την ηλικιωμένη κυρία που θα της ανοίξει το σπίτι και τις αναμνήσεις της. Οι αναμνήσεις αυτής της γυναίκας από τη Σμύρνη γεμίζουν  την οθόνη για να γίνουν ένα με τις αναμνήσεις της νέας κοπέλας. Ίδιος ο ξεριζωμός.

Ποιοι είναι όμως οι Babo Koro που τραγουδούν για «του Μαγιού το λούλουδο»;

facebook/ Babo Koro / www.sotiristsakanikas.com

Οι Babo Koro είναι η γιαγιά που χορεύει. Babo, όπως μπάμπω και koro όπως coro στα ιταλικά, δηλαδή χορός. Μια γιαγιά που χορεύει είναι το όνομα και το σήμα κατατεθέν της δροσερής μουσικής μπάντας Babo Koro  την οποία συναποτελούν οι μουσικοί Σωτήρης Τσακανίκας  (Κιθάρες, Φωνή), Δημήτρης Αναστασίου (Βιολί ), Κώστας Νικολόπουλος (Ακορντεόν ), Αντιγόνη Μπασακάρου  (Φωνή ), Μιχάλης Δάρμας (Κοντραμπάσο), Αποστόλης Μπουρνιάς (Κρουστά) και Γιάννης Δίσκος  (Σαξόφωνο, Κλαρίνο).  Το συγκρότημα προσφάτως κυκλοφόρησε το πρώτο του ολοκληρωμένο άλμπουμ με τίτλο «Σίσυφος».

Στο τραγούδι που χαρίζει το όνομά του στο άλμπουμ συμμετέχει ο Λεωνίδας Μπαλάφας.

Στο άλμπουμ που φέρει το όνομα του απόλυτου συμβόλου της μάταιης προσπάθειας του ανθρώπου να κινηθεί προς μια εξελικτική πορεία, ακούμε ιστορίες όπως του Αφέντη που Ξένος μπήκε στην αυλή του, του χορού που καταφέρνει να βουρκώσουνε τα μάτια και ν’ αγιάσουν οι πληγές, του ερωτευμένου που άφοβος  δεν ήταν μα για κείνη θα γενεί.  Η μουσική του συγκροτήματος είναι ένας συνδυασμός της ροκ παραδοσιακής μουσικής με τις τσιγγάνικες μελωδίες που έχουν ως αποτέλεσμα να βάζουν στα αφτιά μας με έναν ιδιαίτερο τρόπο τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Τι γυρεύει στον κόσμο αυτό η μαγεία και τ’ όνειρο;