Οι δίσκοι των Beatles αποτελούν επενδυτική εγγύηση για το μέλλον

beatles-yesterday-and-today
ΔΕΥΤΕΡΑ, 13 ΜΑΙΟΥ 2019

Ένα υπογεγραμμένο αντίτυπο του εξαιρετικά σπάνιου «Yesterday And Today» πουλήθηκε για 179.200 λίρες.

Μπορεί να έχουν περάσει πολλές δεκαετίες από την εποχή της Beatlemania, όμως οι Beatles παραμένουν ένα από τα πιο δημοφιλή συγκροτήματα, ιδιαίτερα στους κύκλους των συλλεκτών. Οι πιο σπάνιες εκδοχές των δίσκων τους, αλλά και πολλά αναμνηστικά, συχνά πωλούνται για τεράστια ποσά, όπως μαρτυρά μια πρόσφατη δημοπρασία του οίκου Julien’s.

Ένα υπογεγραμμένο αντίτυπο του «Yesterday And Today» πουλήθηκε για 179.200 λίρες – περίπου 200.000 ευρώ – και είναι πλέον ο τρίτος πιο ακριβός δίσκος όλων των εποχών. Στην κορυφή της λίστας παραμένει το αντίγραφο του «White Album» που ανήκε στον Ringo Starr που είχε πουληθεί για 790.000 δολάρια το 2015, ενώ στην δεύτερη θέση βρίσκεται ένα αντίγραφο του «My Happiness» για 300.000 δολάρια, του πρώτου τραγουδιού του που ηχογράφησε ο Elvis Presley.

Στην δημοπρασία της περασμένης εβδομάδας, πουλήθηκαν αφίσες, κιθάρες και άλλα αναμνηστικά των «Σκαθαριών», όμως αναμφίβολα όμως ο «σταρ» ήταν το αντίτυπο του εξαιρετικά σπάνιου δίσκου των Beatles που κυκλοφόρησε το 1966. Το εξώφυλλο της συγκεκριμένης έκδοσης με τα μέλη του συγκροτήματος να ποζάρουν με κούκλες και ωμό κρέας είχε κριθεί ακατάλληλο από πολλά καταστήματα, οπότε γρήγορα αποσύρθηκε και αντικαταστάθηκε από ένα άλλο.

Εκτός όμως της σχετικής σπανιότητας του εξωφύλλου, το συγκεκριμένο αντίτυπο φέρει τις υπογραφές των John Lennon, Paul McCartney και Ringo Starr. Ο Lennon μάλιστα είχε ζωγραφίσει στο οπισθόφυλλο και σύμφωνα με το BBC το είχε κρεμάσει στον τοίχο του διαμερίσματος του στην Νέα Υόρκη, μέχρι που το έδωσε στον Dave Morrell, έναν μεγάλο οπαδό και συλλέκτη των Beatles.

REX/Shutterstock

Στην ανακοίνωση του ο οίκος δημοπρασιών αναφέρει πως ο ανώνυμος αγοραστής «απέκτησε τον δίσκο ως επένδυση καθώς πιστεύει ότι η αξία του θα αυξηθεί στα επόμενα χρόνια». Ο πρόεδρος του οίκου Julien’s μάλιστα εκτίμησε πως το ίδιο άλμπουμ θα διπλασιάσει την αξία του σε πέντε χρόνια.