Διεθνής Ημέρα Μουσείων: ελεύθερη είσοδος και πρόγραμμα για όλα τα μουσεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

diethnis-imera-mouseion-eleutheri-eisodos-kai-programma-gia-ola-ta-mouseia-se-athina-kai-thessaloniki

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 17 ΜΑΙΟΥ 2013

«Μουσεία (Μνήμη + Δημιουργικότητα) = Κοινωνική Αλλαγή» είναι το επίκαιρο φετινό σύνθημα της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το Σάββατο 18 Μαΐου. Τα μουσεία έχουν ετοιμάσει δράσεις, ξεναγήσεις και ποικίλες δραστηριότητες για τους επισκέπτες, οι οποίοι μπορούν να κάνουν τη βόλτα τους εντελώς δωρεάν.

Εάν δεν είχατε την ευκαιρία να επισκεφτείτε κάποιο μουσείο, το Σάββατο 18 Μαΐου είναι ιδανική περίπτωση, καθώς όλα τα μουσεία γιορτάζοντας τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, ανοίγουν τις πόρτες τους και μας περιμένουν όλους.

Αναλυτικότερα οι δράσεις των πιο γνωστών μουσείων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη έχουν ως εξής:

Αθήνα

Μουσείο Ακρόπολης

Φέτος, για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Σάββατο 18 Μαΐου 2013, το Μουσείο Ακρόπολης έκοψε αναμνηστικά μετάλλια σε συνεργασία με το Εθνικό Νομισματοκοπείο, με θέμα τον πετεινό που ήταν αγωνιστικό πρότυπο για τους αθλητές των Παναθηναίων και τους πολεμιστές της πόλης.

Η αρχαία παράδοση έλεγε, ότι ο Θεμιστοκλής, θέλοντας να ενισχύσει την μαχητικότητα των ανδρών του πηγαίνοντας προς τη Σαλαμίνα, τους έδειξε δύο πετεινούς που μάχονταν με πείσμα.

Από τότε καθιερώθηκαν οι αλεκτρυόνων αγώνες (κοκορομαχίες) στο Διονυσιακό θέατρο, όπου ο θρόνος του ιερέα του Διονύσου κοσμούταν με δύο μαχητικούς πετεινούς.

Την ημέρα αυτή, το Μουσείο της Ακρόπολης θα παραμείνει ανοιχτό από τις 8 π.μ. έως τις 12 τα μεσάνυχτα, με ελεύθερη είσοδο. Οι Αρχαιολόγοι-Φροντιστές θα πραγματοποιούν για ενήλικες και παιδιά δράσεις με θέμα τον πετεινό στις αίθουσες του Μουσείου.

Στις 9:00 μ.μ., στον προαύλιο χώρο του Μουσείου, η Ορχήστρα Νέων του Κέντρου Γραμμάτων & Τεχνών Δίου, θα ερμηνεύσει τραγούδια μεγάλων συνθετών από το πλούσιο ρεπερτόριο της ελληνικής παραδοσιακής και έντεχνης μουσικής.

Η πολυμελής ορχήστρα αποτελείται από νέα παιδιά, κυρίως μαθητές και φοιτητές, με κοινό χαρακτηριστικό την άψογη καλλιτεχνική δεξιοτεχνία, το μεράκι και το αστείρευτο ταλέντο τους. Διευθύνει ο μαέστρος Νίκος Πατρής.

Παράλληλα, μέχρι την Κυριακή 19 Μαΐου 2013, το Μουσείο Ακρόπολης θα συμμετάσχει στη Διεθνή Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης, Art Athina, στο Κλειστό Π. Φαλήρου (γήπεδο TaeKwonDo), με παρουσίαση ποιοτικών αντιγράφων από τις συλλογές του.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.theacropolismuseum.gr .

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων το Σάββατο 18 Μαΐου 2013 παρουσιάζει στις 9μμ το έργο / δράση Ελένη των Ρένας Παπασπύρου και Άσπας Στασινοπούλου.

Ειδικά εκείνη την ημέρα το μουσείο θα λειτουργήσει με διευρυμένο ωράριο, από τις 11 το πρωί έως τα μεσάνυχτα, ελεύθερη είσοδο για το κοινό ενώ στο πωλητήριο θα διατίθενται με 50% έκπτωση επιλεγμένοι κατάλογοι, εκπαιδευτικά έντυπα και αφίσες.

Ένα παλιό κέντημα του 1882 της μικρής Ελένης Κασάσογλου μετατρέπεται από την Ρένα Παπασπύρου σε ένδυμα (από χαρτί) που θα φορεθεί από την Άσπα Στασινοπούλου σε ένα περίπατο μέσα και έξω από το μουσείο στο κτίριο του Ωδείου Αθηνών.

Η Ρένα Παπασπύρου και η Άσπα Στασινοπούλου, εικαστικοί που ξεκίνησαν την δραστηριότητά τους τη δεκαετία του ΄70, συνεργάζονται για πρώτη φορά για να μεταφέρουν δύο αιώνες μετά μέσα στην δική τους πόλη την μνήμη ενός μικρού κοριτσιού, το οποίο δεν ξέρουμε που έζησε.

Η δύναμη του χάρτινου ενδύματος /έργου της Ρένας Παπασπύρου, η κίνηση της Άσπας Στασινοπούλου, η βιντεο-προβολή στην είσοδο του ΕΜΣΤ και οι ήχοι από τους δρόμους της πόλης συνθέτουν την εικόνα ενός κόσμου γνώσης και δημιουργίας, όχι μόνο γυναικείας.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτές τις δραστηριότητες μπορείτε να βρείτε στο www.emst.gr .

Ευγενίδειο Ίδρυμα

Το Ίδρυμα Ευγενίδου συμμετέχει για άλλη μια χρονιά στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων το Σάββατο 18 Μαΐου 2013 και από τις 9 έως τις 12 το βράδυ ανοίγει τις πύλες του –με ελεύθερη είσοδο– σε όλους τους φίλους της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Ψηφιακές πλανηταριακές Παραστάσεις στο Πλανητάριο, ελεύθερη είσοδος στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας και μαζί εντυπωσιακά πειράματα, ομιλίες επιστημόνων, βιβλιοπαρουσιάσεις και αφηγήσεις στην Βιβλιοθήκη, αλλά και παρατήρηση του νυκτερινού ουρανού με τα τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης, συνθέτουν το πρόγραμμα της μεγάλης νυκτερινής ευρωπαϊκής γιορτής στο Ίδρυμα Ευγενίδου!

Τη βραδιά αυτή η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Σε όλες τις δραστηριότητες (πλην της παρατήρησης του ουρανού με τηλεσκόπια) απαραίτητα είναι τα δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων θα αρχίσει στις 20:30 της ίδιας ημέρας από το ταμείο του Ιδρύματος Ευγενίδου και έως εξαντλήσεως των διαθεσίμων θέσεων.

Σημειώνεται, ότι η παρατήρηση του ουρανού με τηλεσκόπια δεν χρειάζεται δελτίο προτεραιότητας ή προηγούμενη κράτηση.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτές τις δραστηριότητες μπορείτε να βρείτε στο www.eugenfound.edu.gr .

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Στο πλαίσιο του εορτασμού, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο οργανώνει σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα πραγματοποιηθούν την επομένη της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, δηλαδή την Κυριακή 19 Μαΐου 2013. Συγκεκριμένα, τα προγράμματα περιλαμβάνουν τις ενότητες: «Στα χρόνια του Βυζαντίου», «Στις κοινότητες των Ρωμιών» και «Από την καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο».

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν, αλλά δεδομένου ότι ο αριθμός των παιδιών που μπορούν να συμμετάσχουν στο κάθε πρόγραμμα είναι περιορισμένος είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 213 213 9507 (από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 09:00 έως 16:00).

Επιπλέον, οι αρχαιολόγοι του Βυζαντινού Μουσείου θα πραγματοποιούν ξεναγήσεις στις μόνιμες συλλογές προτείνοντας στο κοινό να ακολουθήσει τις εξής πέντε θεματικές διαδρομές: Από το μνημείο στο μουσείο. Τρία μνημεία αφηγούνται την ιστορία τους, Μικρά Ασία. Η καρδιά του Βυζαντίου. Γυναικεία διαδρομή, Ψηφιδωτά: Από την ανασκαφή στο μουσείο, Η πρόσληψη του Βυζαντίου στη νεότερη εποχή. Αναλυτικότερα το πρόγραμμα μπορείτε να το δείτε το www.byzantinemuseum.gr .

Μουσείο Μπενάκη

Το Μουσείο Μπενάκη, με μια σειρά από τιμητικές εκδηλώσεις στοχεύει να αναδείξει το έργο που επιτελούν οι πολιτιστικοί οργανισμοί της ελληνικής περιφέρειας για τη μελέτη και την ανάδειξη του πολιτισμού.

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, οργανώνει φέτος, για έκτη συνεχή χρονιά, με την ευκαιρία του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων, εκδήλωση αφιερωμένη στις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

Επίσης, με αφετηρία το θέμα του φετινού εορτασμού της Ημέρας των Μουσείων και με αφορμή την συμπλήρωση 35 χρόνων του πωλητηρίου, το Μουσείο Μπενάκη καλεί τους επισκέπτες του να ταξιδέψουν σε μία έκθεση από την αρχαιότητα στο σύγχρονο design.

Σε 10 ζωντανά εργαστήρια στους χώρους του Μουσείου τεχνίτες – καλλιτέχνες και δημιουργοί εμπνέονται από τα ιστορικά εκθέματα και αποκαλύπτουν βήμα – βήμα τα μυστικά της τέχνης τους στο κοινό.

Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τα προγράμματα και τις εκδηλώσεις μπορείτε να βρείτε στο www.benaki.gr .

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συμμετέχει για 6η συνεχή χρονιά στη διεθνή γιορτή της Ημέρας & Νύχτας των Μουσείων ανοίγοντας τις πόρτες του στο κοινό με ελεύθερη είσοδο από τις 10.00 έως τις 24.00.

Δράσεις για παιδιά και μεγάλους, μουσική, κινηματογράφος και ξεναγήσεις είναι μερικές από τις δραστηριότητες που επιφυλάσσει για το Σάββατο 18 Μαΐου, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Πιο συγκεκριμένα, οι κεντρικές δράσεις του φετινού προγράμματος περιλαμβάνουν:

1. Ξεναγήσεις στις Μόνιμες Συλλογές

2. Βραβείο ΔΕΣΤΕ 2013

3. Προβολές σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας

4. DJ Set από τους παραγωγούς του En Lefko 87.7

Και φυσικά street party.

Οι δράσεις για παιδιά αφορούν σε:

1. Ξεναγήσεις για παιδιά και οικογένειες

2. Δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά

3. «Ο ευτυχισμένος πρίγκιπας» του Oscar Wilde, από την ομάδα Ιπτάμενοι Άνθρωποι.

Αναλυτικότερα πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του μουσείου www.cycladic.gr .

Μουσείο Άλεξ Μυλωνά –Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

«FOFI’S, Berlin. Το Βερολίνο της Φώφης Ακριθάκη: 1969 – 1997» και «Ρυθμός, Αρμονία, Λιτότητα: Ένα ταξίδι πολιτισμού, με έργα της Άλεξ Μυλωνά» προγραμματίζει για το διήμερο του Σαββάτου 18 και Κυριακής 19 Μαΐου το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά –Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Το Σάββατο 18 Μαΐου η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ τις άλλες μέρες η είσοδος για τις ξεναγήσεις και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι ελεύθερη αλλά με το εισιτήριο του μουσείου για τις εκθέσεις. Περισσότερες πληροφορίες: www.mmca-mam.gr .

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη

Για ένατη συνεχή χρονιά και με τη συμμετοχή μουσείων απ’ όλη την Ευρώπη γιορτάζεται η Νύχτα των Μουσείων, το Σάββατο 18 Μαΐου 2013.

Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα αυτό, ανοίγει τις πόρτες του, προσκαλώντας το ευρύ κοινό, με ελεύθερη είσοδο από τις 18:00 έως και τις 02:00, σε μία ξεχωριστή βραδινή εμπειρία στους φιλόξενους χώρους του.

Έκθεση ζωγραφικής «Μακρουλάκης. Η Αρμονία των Εικόνων 1956-2013», «Το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού» για παιδιά στους ορόφους του Ιδρύματος, μελωδίες τάνγκο με φόντο το Βuenos Aires, στον προαύλιο χώρο του Ιδρύματος, με τον Σπύρο Μοσχόπουλο να ερμηνεύει μελωδίες του Αstor Piazzolla και την αργεντίνικη φωνή της Natalia Soledad Petsalis να πλαισιώνει, «Περίπατος στην Ισπανία», όπου μουσική, χορός, τραγούδι και ποίηση, συνθέτουν έναν ξεχωριστό περίπατο με θεματικό μοτίβο την ισπανική κουλτούρα, με τη σοπράνο Κάτια Πάσχου, τη χορεύτρια Κωνσταντίνα Τσέκα και τον κιθαρίστα Δημήτρη Κουκουλιτάκη, με τη Νεφέλη Τσιπουρίδη στην απαγγελία και τη σκηνοθεσία και τον Euan Matthaios Trider στη χορογραφία, δημιουργούν ένα κολάζ από εικόνες στους χώρους του Ιδρύματος.

Επιπλέον, έχει προγραμματιστεί ανοιχτή προβολή της ισπανικής ταινίας «BienvenidoMr. Marshall», στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος, με welcome drinks, στον προαύλιο χώρο, special tapas menu ειδικά για τη βραδιά αυτή στο Café Merlin και εκπτώσεις έως και 70 % σε επιλεγμένα είδη του ArtShop (αφίσες, μεταξοτυπίες, κατάλογοι, διακοσμητικά αντικείμενα, puzzles).

Πληροφορίες: www.thf.gr .

Μουσείο Γουλανδρή

Τα εργαστήρια, η βιβλιοθήκη του κέντρου ΓΑΙΑ, η περιοδική έκθεση «Ιπποκρατική Ιατρική δια μέσου των Αιώνων», που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει κείμενα και φωτογραφίες από την Ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Ιατρικής και πλαισιώνεται με διάφορα φαρμακευτικά φυτά και αντίγραφα των απεικονίσεών τους και η «Κλιματική Αλλαγή και Μνημεία», που πραγματοποιείται στον κήπο του Μουσείου Γουλανδρή θα είναι ανοιχτές για τους επισκέπτες μέχρι τις 4 το απόγευμα. Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.gnhm.gr .

Θεσσαλονίκη

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Ανοιχτή ξενάγηση στη μόνιμη συλλογή και στις περιοδικές εκθέσεις του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, μουσειοπαιδαγωγική δράση, ανοιχτή στο κοινό, για παιδιά ηλικίας 7-12 ετών και performance σε μορφή ζωντανής installation από το Εργαστήρι Έρευνας Παραστατικών Τεχνών AlmaKalma που περιλαμβάνει κινηματογραφικά και εικαστικά τοπία, με τίτλο «Eros et Revolution» είναι οι δράσεις του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης για το Σάββατο 18 Μαΐου. Το ωράριο του Μουσείου θα διευρυνθεί και θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό έως τις 22.00 το βράδυ. Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες μπορείτε να βρείτε στο www.mmca.org.gr .

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2013 με θέμα «Μουσεία (μνήμη και δημιουργικότητα)=κοινωνική αλλαγή» πρόκειται να οργανώσει μια διαδικτυακή δράση μέσω της σελίδας του στο facebook με τίτλο «Συνομιλούμε, θυμόμαστε, δημιουργούμε…αλλάζουμε», που έχει ως στόχο να δημιουργήσει μια διαδραστική σχέση, μια συνομιλία, με το κοινό του με θέμα τη μνήμη (ενεργοποίηση σελίδας από 18 Απριλίου 2013).

Παράλληλα, με την ευκαιρία του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης διοργανώνει δωρεάν ξεναγήσεις από αρχαιολόγους του Μουσείου στην περιοδική έκθεση «Αρχαιοκαπηλία Τέλος»:

Παρασκευή (17/5): Ώρες έναρξης περιηγήσεων: 11:00 & 12:00 πμ

Σάββατο (18/5): Ώρες έναρξης περιηγήσεων: 11:00 & 12:00 πμ.

Ακόμη, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 17.5.2013 στις 20:30, μας προσκαλεί σ΄ ένα ταξίδι στο όνειρο και στη μνήμη με όχημα τη Μουσική και με τον τίτλο «Ονειρευόμαστε, θυμόμαστε, τραγουδάμε…. αλλάζουμε;» γιορτάζει με το μουσικό σύνολο Art Various.

Περισσότερες πληροφορίες: www.amth.gr .

Tελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ

Χορός, ξεναγήσεις, ποίηση, εικαστικές δράσεις και προβολές καλύπτουν το πρόγραμμα του Tελλόγλειου Ίδρύματος Τεχνών. Με ελεύθερη είσοδο και δραστηριότητες με κεντρικό πυρήνα τη Θεσσαλονίκη, φυσικά, το Tελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι τις 12 το βράδυ. Αναλυτικές πληροφορίες για τις δράσεις μπορείτε να βρείτε στο www.teloglion.gr .

Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης

Όσοι βρεθούν στο Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, το Σάββατο 18 Μαΐου, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, μέσα από προβολές αποσπασμάτων ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου, τη διαχρονική μεταλλαγή του αστικού τοπίου και να ανακαλύψουν τον τρόπο με τον οποίο καταγράφηκαν στις κινηματογραφικές ταινίες τοπιογραφικά σημεία αναφοράς, όπως οι παραδοσιακές συνοικίες, τα λιμάνια, τα μνημεία, οι αγορές, κ.ά. Ο κινηματογράφος θα ξεπροβάλλει ως κινηματογράφηση, προβολή και θέαση της μνήμης.

Την ίδια ημέρα, η είσοδος στο Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης θα είναι ελεύθερη ενώ στο πωλητήριο του Μουσείου Κινηματογράφου – Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, οι εκδόσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα διατίθενται με έκπτωση 30%.

Επιπλέον, το Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα Μουσεία του Α΄ προβλήτα του Λιμένα Θεσσαλονίκης - το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, και το Ολυμπιακό Μουσείο συνδιοργανώνουν την εικαστική μουσική διάδραση με τίτλο «Αληθινά όνειρα... Όλα τα Μουσεία μαζί...Δημιουργούμε», στον χώρο του προβλήτα, στις 19.30. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.filmfestival.gr .