Βασίλης Τζαβάρας: «Θέλω να βρω μια ισορροπία μεταξύ θορύβου και μελωδίας»

basilis-tzabaras
ΤΡΙΤΗ, 04 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

Ο συνθέτης παρουσιάζει για πρώτη φορά τον τέταρτο προσωπικό του δίσκο, στη σκηνή της Φρυνίχου του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν.

Μουσική που γράφτηκε για θέατρο, θέματα και ηχοτοπία, θραύσματα, αποτυπώματα και εικόνες που συνδέονται μεταξύ τους - με τη λέξη που λείπει. Από τις παραστάσεις «Ο Φίλιπ Γκλας αγοράζει μια φραντζόλα ψωμί», «Το Απίθανο ταξίδι», «Hotel Marina», «Eroica», «Το κόκ(κ)αλο που τραγουδούσε», «Εσωτερικό), «Aomori», «In A Gadda Da Vida», «Στον ίσκιο του βουνού» και «Hugo: Μια Ουτοπία». Ο συνθέτης Βασίλης Τζαβάρας μάζεψε θέματα και ηχοτοπία που έχει συνθέσει για το θέατρο θέλοντας να δημιουργήσει μια ενιαία ηχητική αφήγηση.

Με αφορμή τον 4ο δίσκο του, «Η λέξη που λείπει» και την επικείμενη εμφάνισή του στη σκηνή της Φρυνίχου του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν, συστήνεται στο click@life.

Γεννήθηκα στο Παρίσι, σε ηλικία 5 ετών επέστρεψα με την οικογένειά μου στην Αθήνα. Ξεκίνησα μαθήματα πιάνου σε μικρή ηλικία χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, στο γυμνάσιο άρχισα μαθήματα κιθάρας για να συνεχίσω αργότερα με σπουδές σύνθεσης και τζαζ αυτοσχεδιασμού.

Εδώ και τρία χρόνια ζω στην Κυψέλη, μου αρέσει πολύ η αρχιτεκτονική κάποιων κτηρίων, η αίσθηση της παλιάς γειτονιάς. Δεν μου αρέσει η έλλειψη καθαριότητας.

Μέχρι να υπερισχύσει η αγάπη και η ενασχόλησή μου με τη μουσική, φλέρταρα πολύ με την ιδέα να σπουδάσω κοινωνιολογία.

Δεν θυμάμαι την στιγμή που αποφάσισα να ασχοληθώ επαγγελματικά με την μουσική. Θυμάμαι όμως κάποιες πολύ σημαντικές στιγμές που νομίζω έπαιξαν καθοριστικό ρόλο. Θυμάμαι να πηγαίνω σινεμά με τον πατέρα μου να δούμε το “The kids are alright” των Who, θυμάμαι να ψαχουλεύω στη δισκοθήκη των γονιών μου και να ανακαλύπτω τους Beatles, «Τα Μικροαστικά» του Λουκιανού και τη «Ρεζέρβα» του Σαββόπουλου. Θυμάμαι μια συναυλία του B.B. King στο Λυκαβηττό, θυμάμαι το σόλο κιθάρας στο “Mother” των Pink Floyd.

Εκτός από αυτές που προανέφερα, θα συμπλήρωνα στις μουσικές μου επιρροές: τον Dylan, τον Cohen, τον Lou Reed, τον Miles Davis, τον Archie Shepp, τον Keith Jarrett, τον Morton Feldman, τους Soft Machine, τον Jacques Brel, την παλιά Jazz, την free jazz, τα παλιά blues, τη λόγια μουσική του 20ου αιώνα, τη μουσική Gagaku και πολλά άλλα

Ετοιμάζω με τη συμμετοχή των ηθοποιών Ιφιγένεια Καραμήτρου, Κωνσταντίνο Παπαθεοδώρου, Νάνα Παπαδάκη και Γιώργο Σύρμα, την παρουσίαση κάποιων χαρακτηριστικών κομματιών του δίσκου. Οι μουσικές μου θα συνομιλήσουν με επιλεγμένα αποσπάσματα από τρεις παραστάσεις στις οποίες έχω δουλέψει. Την «Eroica» (σε σκηνοθεσία Γιολάντας Μαρκοπούλου), το «Hugo: Μια ουτοπία» (σε σκηνοθεσία Σοφίας Μαραθάκη) και το «Κάτω απ’ τον ίσκιο του βουνού» (σε σκηνοθεσία Νάνας Παπαδάκη).

Με το 1ο προσωπικό άλμπουμ (Songs in a room), έκλεινε ένας κύκλος με διασκευές και κάποια δικά μου τραγούδια.  Με το 2ο και 3ο (Enclosure και broken, αντίστοιχα), άφησα τα τραγούδια και καταπιάστηκα με την ορχηστρική μουσική με αφετηρία τον αυτοσχεδιασμό. Τώρα με τον 4ο δίσκο, το “Missing word” («Η λέξη που λείπει»), επιχειρώ να καταθέσω μια ενιαία μουσική αφήγηση χρησιμοποιώντας όχι μόνο τη μουσική μου, αλλά και την εμπειρία μου από το θέατρο. Η ιδιαιτερότητα λοιπόν του άλμπουμ έχει να κάνει με τη διαδικασία. Είναι πολύ διαφορετική από τα προηγούμενα άλμπουμ και πολύ πιο ανοιχτή.

Θα ήθελα να γράφω μουσική που να αλλάζει και να εξελίσσεται διαρκώς. Θα ήθελα να γράφω μουσική που να ξαφνιάζει τους ακροατές μου, αλλά κι εμένα τον ίδιο. Θα ήθελα να βρω μια ισορροπία μεταξύ θορύβου και μελωδίας.

Επόμενα σχέδια; Μετά την παρουσίαση στις 6 Ιουνίου, θα δουλέψω πάνω σε μια μουσική παράσταση με υλικό τη μουσική του δίσκου, σε συνεργασία με την video artist Ερατώ Τζαβάρα και τον μουσικό Γιάννη Ηλιάκη. Επίσης με τον φίλο και συνάδελφο Μιχάλη Καταχανά, θα παρουσιάσουμε τη μουσική που γράψαμε  για την παράσταση «Πόλεμος Τοπίων».

Info
Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν - Φρυνίχου. Πέμπτη 6 Ιουνίου. Οι πόρτες ανοίγουν στις 18.00. Πληροφορίες – Κρατήσεις στο 21 0322 2464. Ο δίσκος κυκλοφορεί από την DNA label.