Who is Who: James Blake

who-is-who-James-blake

Φωτογραφία: www.facebook.com/jamesblakemusic

ΠΕΜΠΤΗ, 30 ΜΑΙΟΥ 2013

Ο μόλις 23 χρονών Βρετανός μουσικός και τραγουδιστής έχει καταφέρει σε μικρό χρονικό διάστημα να συγκινήσει πλήθος κοινού ανά τον κόσμο με τις μελαγχολικές του συνθέσεις.

- O James Blake, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λονδίνο. Το 2009 αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Goldsmiths, όπου σπούδασε μουσική. O πατέρας του είναι ο γνωστός κιθαρίστας και μουσικός, James Litherland.

- Το αγαπημένο του μέρος για να ηχογραφεί μουσική ήταν η κρεβατοκάμαρα του. Το ντεμπούτο του album ήταν το 12ιντσο «Air&Lack Thereof», που κυκλοφόρησε μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και τράβηξε την προσοχή του Gilles Peterson, ραδιοφωνικού παραγωγού στο BBC Radio 1.

- Το τρίτο του EP, που είχε τον τίτλο «CMYK», κυκλοφόρησε το 2010 και επιλέχτηκε από έναν άλλο παραγωγό του BBC Radio 1, ως ο δίσκος της εβδομάδας.

- Το airplay από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς έκανε το όνομα του να ακούγεται παντού στη Μεγάλη Βρετανία.

- Ο dj και παραγωγός Zane Lowe, που μέσα από το ραδιοφωνικό του show έχει συστήσει αρκετά νέα συγκροτήματα, δήλωσε ότι η διασκευή του Blake στο «Limit To Your Love» της Feist, ήταν από τις καλύτερες ηχογραφήσεις που έχει ακούσει.

- To BBC τον ανέδειξε το 2011, στη δεύτερη θέση του Sound οf 2011, με τους πιο αγαπημένους μουσικούς της χρονιάς. Ο πρωτοεμφανιζόμενος Blake βρέθηκε μπροστά από μπάντες, όπως οι Vaccines και μουσικούς όπως ο Jamie Woon, επίσης πολύ αγαπημένα τέκνα της Βρετανικής μουσικής σκηνής.

- Αποτέλεσε και τη δεύτερη επιλογή των κριτών στο βραβείο «Critic’s Choice», μετά τη Jessie J, στα BRIT Awards. Την ίδια χρονιά, ο Blake απέσπασε το βραβείο για το καλύτερο single της χρονιάς, για το «CMYK» στα Gilles Peterson’s Worldwide Awards. To συγκεκριμένο τραγούδι βρέθηκε σε πολλές λίστες με τα «καλύτερα της χρονιάς», σε αρκετά μουσικά sites, όπως το Pitchfork και άλλα μουσικά blogs.

- To ντεμπούτο του album, με τίτλο το όνομα του, κυκλοφόρησε το 2011. Κινούμενος σε ρυθμούς dubstep, minimal techno αλλά και R&B, ο ήχος του ήταν αρκετά πειραματικός και ιδιαίτερος. Οι κριτικές που έλαβε ήταν πολύ καλές, κατατάσσοντάς το σχεδόν σε όλες τις λίστες με τα καλύτερα της χρονιάς.

Φωτογραφία: www.facebook.com/jamesblakemusic

- Το single «The Wilhelm Scream» συμπεριλήφθηκε μάλιστα, στη σειρά «Entourage» και είναι μια διασκευή του «Where To Turn», που ανήκει στον πατέρα του Blake, James Litherland.

- Ως επιρροές του, ο Blake έχει δηλώσει ότι θεωρεί τους D’Angelo, Stevie Wonder, αλλά και τους Burial και Mount Kimbie.

- Τον περασμένο Φεβρουάριο, ανακοίνωσε μέσω του λογαριασμού του στο Facebook, την κυκλοφορία του δεύτερου album του με τίτλο «Overgrown», με συμμετοχές από τον RZA, αλλά και τον Brian Eno. Το πρώτο single «Retrogde» κυκλοφόρησε τον ίδιο εκείνο μήνα και τον Απρίλη ήρθε και το ολοκληρωμένο album.

Ροζίνα Αράπη